Khabar gembira buat pencaruman KWSP yang setelah sekian lama menuntut permohonan untuk pengeluaran di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Terbaru, menerusi persidangan Dewan Rakyat semalam (1 Mac 2022), Ahli Parlimen, Datuk Seri Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) mencadangkan kerajaan memperkenalkan bantuan kewangan “i-Ceria” Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), iaitu kemudahan pengeluaran wang buat kali terakhir.

Beliau berkata hal ini kerana terdapat keperluan mendesak bagi sebilangan rakyat Malaysia menggunakan wang persaraan mereka itu bagi tujuan meneruskan kelangsungan hidup.

Tidak nafikan fakta tapi cakna kesusahan rakyat.

Harapan ‘Terakhir’ Pencarum KWSP . Ahli Parlimen Mahu Kerajaan Kaji Semula Tuntutan Rakyat, Cadang i-Ceria.
Datuk Seri Mohd Salim Sharif (BN-Jempol)

Malah dalam ucapannya, beliau menegaskan bahawa tuntutan ini bukan menidakkan kebimbangan kerajaan terhadap simpanan hari tua dan bukanlah menafikan fakta mengenai 20 peratus daripada pencarum KWSP tidak mempunyai simpanan yang cukup di hari tua.

“Tuntutan saya pada hari ini adalah semata-mata untuk memastikan permintaan Keluarga Malaysia dipenuhi, khususnya buat mereka yang masih bergelut dengan kesusahan akibat pandemik Covid-19, ditambah pula musibah banjir yang telah berlaku baru-baru ini.” -Datuk Seri Mohd Salim Sharif (BN-Jempol).

Kerajaaan harus kaji semula tuntutan rakyat

Justeru, Mohd Salim berkata sudah tiba masanya kerajaan mengkaji semula tuntutan rakyat iaitu pengeluaran KWSP untuk kali terakhir dan secara bersasar bagi mereka yang memerlukan, bergantung kepada jumlah simpanan.

Sumber : Harian Metro

IKLAN

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

IKLAN

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil:Pening kepala melihat telatah adik-adik BK kumpul marshmallow tapi kecoh satu kampung dibuatnya. Agaknya siapa yang menang cabaran kali ini? Mari kita saksikan.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Harapan ‘Terakhir’ Pencarum KWSP . Ahli Parlimen Mahu Kerajaan Kaji Semula Tuntutan Rakyat, Cadang i-Ceria.

Harapan ‘Terakhir’ Pencarum KWSP . Ahli Parlimen Mahu Kerajaan Kaji Semula Tuntutan Rakyat, Cadang i-Ceria.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI