Kebimbangan penularan wabak virus bahaya covid19 menyebabkan kerajaan Malaysia mengadakan lanjutan PKP sehingga 28 April 2020. Terbaru usaha ini dikemaskan lagi apabila Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Poslaju akan menghantar ubat-ubatan kepada rumah pesakit. Ia bertujuan bagi mengurangkan risiko penularan wabak COVID-19.

Ini bermakna pesakit tidak perlu ke Klinik Kesihatan KKM untuk mendapat ubat, hanya tunggu ubat dihantar ke rumah. Namun perkhidmatan inj hanya untuk pesakit yang memerlukan ubat susulan dalam bentuk tablet dan kapsul sahaja.

Posmen Hantar Ubat Sampai Depan Rumah. KKM Tanggung Kos Penghantaran Hingga 30 Jun. Syukur!
Gambar hiasan

Malah, Kementerian Kesihatan juga akan menampung kos penghantaran ubat kepada anda sehingga 30 Jun ini.

Berikut langkah bagi mendapatkan perkhidmatan penghantaran ubat susulan melalui pos.

1.Hubungi fasiliti kesihatan di mana pesakit mendapat rawatan
2.Pesakit akan didaftarkan jika kriteria dipenuhi.
3.Farmasi akan menyediakan bekalan ubat susulan.
4.Bekalan ubat akan dihantar Poslaju ke rumah pesakit di dalam lingkungan kawasan.

Walaubagaimanapun, penghantaran hanya melibatkan ubat-ubatan tablet dan kapsul. Hal ini kerana ubat cecair serta ubat yang memerlukan cara penyimpanan khusus seperti insulin yang memerlukan penyimpanan pada suhu 2 hingga 8°C tidak dapat dihantar melalui khidmat ini.

Posmen Hantar Ubat Sampai Depan Rumah. KKM Tanggung Kos Penghantaran Hingga 30 Jun. Syukur!

IKLAN

PENGHANTARAN DITANGGUNG KKM SEHINGGA 30 JUN

Posmen Hantar Ubat Sampai Depan Rumah. KKM Tanggung Kos Penghantaran Hingga 30 Jun. Syukur!

Posmen Hantar Ubat Sampai Depan Rumah. KKM Tanggung Kos Penghantaran Hingga 30 Jun. Syukur!

Bekalan ubat melalui perkhidmatan tambah nilai farmasi (Value added services : VAS) di fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia semasa tempoh perintah kawalan pergerakan COVID-19

Kementerian Kesihatan Malaysia amat memandang serius kepentingan kepatuhan pesakit terhadap rawatan yang telah diberikan. Justeru, bagi memastikan bekalan ubat susulan kepada pesakit ini tidak terganggu di samping penjarakan sosial dikekalkan, pihak kementerian amat menggalakkan pesakit yang diberikan rawatan ubat untuk penyakit kronik supaya menggunakan Perkhidmatan Tambah Nilai Farmasi (Value Added Services, VAS) yang telah sedia ada ditawarkan di fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia. Antara perkhidmatan VAS yang ditawarkan adalah:

IKLAN

i. Ubat Melalui POS (UMP)
ii. Farmasi Pandu Lalu
iii. Locker4U, DAN
iv. Sistem Temujanji Farmasi (Cth: Telefon & Ambil, SMS & Ambil dan sebagainya)

Pesakit digalakkan untuk menggunakan perkhidmatan pembekalan UMP dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini. Perkhidmatan UMP ini membolehkan ubat dihantar terus ke rumah pesakit tanpa pesakit perlu datang ke hospital atau klinik kesihatan bagi mengambil bekalan ubat susulan mereka.

Untuk makluman semua, sebelum ini kos penghantaran bagi perkhidmatan UMP adalah sebanyak RM5.30 hingga RM10.60 mengikut berat dan zon penghantaran. Kos ini ditanggung oleh pesakit dan perlu dibayar secara tunai (cash on delivery) kepada pihak Pos Malaysia, semasa pesakit menerima bekalan ubat.

Bagi meringankan beban pesakit, bermula 6 April 2020 hingga 30 Jun 2020, iaitu bagi tempoh 3 bulan, kos penghantaran ubat melalui perkhidmatan UMP yang dianggarkan sebanyak RM638,000 akan ditanggung oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

IKLAN

Ubat-ubat yang boleh dibekalkan melalui perkhidmatan UMP ini adalah ubat-ubat biji seperti tablet dan kapsul. Bagi ubat cecair dan ubat yang memerlukan cara penyimpanan khusus seperti insulin yang perlu disimpan dalam peti sejuk pada suhu 2-8⁰C, pesakit disarankan untuk menggunakan pilihan perkhidmatan VAS yang lain seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Bagi mendapat maklumat lanjut berkenaan perkhidmatan VAS yang disediakan, pesakit diminta untuk menghubungi unit farmasi di fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia di mana mereka menerima rawatan untuk didaftarkan bagi mendapatkan perkhidmatan ini.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan tentang ubat-ubatan, orang awam boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (National Pharmacy Call Centre, NPCC) melalui talian 1800-88-6722 (Isnin hingga Jumaat, 8.00 pagi hingga 5.00 petang, kecuali cuti umum).

 

Datuk Dr.Noor Hisham Abdullah,
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

 

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia Bernama dan Pos Malaysia

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI