Pengorbanan isteri tiada tolok bandingnya. Mencurahkan segala bakti pada keluarga menuntut pengorbanan yang cukup hebat. Ditambah lagi jika masa yang sama mereka turut membantu menambahkan sumber pendapatan keluarga.

Justeru, sebagai suami patut menghargai dan mensyukuri anugerah yang Tuhan kurniakan ini. Kebahagiaan sesebuah keluarga bukan pada wang ringgit dan harta yang menimbun, namun ada isteri yang sudah cukup bahagia apabila memperoleh pasangan yang memahami dan mengambil berat tentang hidup dan kebajikannya.

Ada suami bila tengok isteri tidak sihat dibiarkan isteri lakukan semua kerja walaupun kerja berat yang  sepatutnya dipikul lelaki. Sedangkan kerja rumah harus sama-sama lakukan barulah bertambah keharmonian dan mengeratkan lagi kasih sayang suami isteri.

Perkongsian saudara Muhammad Hassan mengenai pengorbanan isterinya sangat menyentuh hati. Bagimana dia membahagiakan dan berkorban mengambil cuti selama setahun semata-mata untuk menjaga emosi isterinya yang ketika itu sedang bersedih dan kemurungan akibat kehilangan anak sulung mereka disebabkan komplikasi jantung, paru-paru dan masalah tulang belakang.

Semoga kisah keluarga ini menjadi panduan buat semua lelaki bergelar suami dalam menghargai pasangan masing-masing baik ketika gembira atau berduka.


Hargai Isteri, Sayangi & Betulkan Kesilapan Mereka Dengan Lemah Lembut, Kasih Sayang. Jangan Lihat Kekurangan, Tapi Lihat Jasa Mereka Pada Kita.

Ptang semalam kami luangkan masa ziarah anak syurga. Setiap kali datang ziarah wajah bidadari saya selalu berubah,nampak sangat dia rindukan anak syurga ini. Sebelum ini langsung tak boleh masuk kawasan perkuburan,mesti dia akan menangis.

IKLAN

Ini anak sulong kami. Komplikasi jantung,paru paru dan ada masalah tulang belakang. Walaupun 1 tahun 4 bulan tapi tak boleh duduk,tak boleh mengunyah makanan pejal, tak boleh tidur dengan lena siang malam kerana batuk. Hanya ubatan,puri dan susu sahaja makanan dia. Beliau meninggal dunia 24jam selepas pembedahan.

1 tahun 4 bulan isteri tidur tak lena. Makan pun tak menentu. Minggu pertama berpantang kena ulang aling ke hospital susukan anak. Kesian sangat tengok baru kali pertama dapat anak Allah dah beri ujian. Isteri kuat sangat,macam mana pun dia nak susukan anak juga.

Begitulah mana ibu pun akan berjuang untuk anak. Sakit,demam,lapar,tak cukup tidur itu semua bukan penghalang untuk dia tunaikan tanggungjawab terhadap anak. Janji anak sihat,anak dapat susu,anak kenyang,anak tak nangis,anak tidur dengan selesa.

Hargai Isteri, Sayangi & Betulkan Kesilapan Mereka Dengan Lemah Lembut, Kasih Sayang. Jangan Lihat Kekurangan, Tapi Lihat Jasa Mereka Pada Kita.

Masih terpahat dalam ingatan saya. Bagaimana malam pertama kehilangan anak. Isteri angkat bantal dan riba disangka itu anak,sedangkan itu bantal yang digunakan untuk tidurkan anak. Isteri nangis bila sedar itu hanya bantal.

IKLAN

Saya peluk isteri. Saya peluk erat. Saya pujuk isteri dengan hadith Nabi Muhammad s.a.w bahawa anak kita sedang menunggu kita di pintu syurga. Anak kita tak sakit dah,dia tak batuk dah. Dia boleh jalan dah. Mesti dia sedang bermain main di taman syurga. Mesti dia rindu nak jumpa kita kat syurga. Allah kan janji kita redha,Allah akan bina sebuah rumah pujian dalam syurga untuk kita.

Saya ambil keputusan cuti kerja selama 1 tahun demi untuk jaga emosi isteri. Saya taknak dia bersedih,sunyi dan akhirnya mengalami kemurungan teruk.

Sehingga ke saat ini saya tak pernah lupa setiap hari ucap kepada isteri. Terima kasih susah payah jaga anak siang malam tanpa sedikit pun mengeluh. Terima kasih sebab jadi isteri solehah untuk saya. Saya janji akan jaga awak kerana Allah. Saya nak awak tahu,saya sayangkan awak lebih dari nyawa saya sendiri.

Saya dan suami diluar sana. Ketahuilah. Isteri sanggup buat apa sahaja demi kita. Dia sanggup hidup susah payah bersama kita. Dia dah berikan sepenuhnya jiwa,masa untuk kita.

IKLAN

Apakah kita tidak mahu hargai seorang wanita yang sanggup tinggalkan kesenangan bersama keluarga demi bersusah payah bersama kita?

Hargai Isteri, Sayangi & Betulkan Kesilapan Mereka Dengan Lemah Lembut, Kasih Sayang. Jangan Lihat Kekurangan, Tapi Lihat Jasa Mereka Pada Kita.

Hargai isteri, sayangi mereka, betulkan kesilapan mereka dengan penuh lemah lembut, kasih sayang. Bagi sepenuhnya perhatian saat mereka mengeluh, mengadu. Mereka siang malam jaga anak kita, jaga makan minum, pakaian kita,mereka pernah ‘mati’ untuk lahirkan zuriat kita. Jangan lihat kekurangan mereka, tapi lihat betapa banyak jasa mereka kepada kita.

Peluklah mereka saat mereka sedang berduka, pimpinlah mereka saat mereka jauh dengan ugama.Setiap Pelukan buatkan rahmat Allah dan rezeki mencurah-curah terhadap keluarga kita. Jangan tengking mereka, jangan pukul mereka,jangan tinggikan suara terhadap mereka. Bukan itu cara mendidik mereka.

Isteri adalah amanah Allah dikurniakan kepada kita. Jagalah mereka,bimbinglah mereka supaya Allah redha dan sama sama masuk syurga.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#IsteriAnugerahTerhebat