Saat bergelar ibu adalah momen yang cukup indah dalam diri seorang wanita. Menatap lenanya si kecil terbang segala kesakitan yang ditanggung.

Kehadiran sang suami menjadi penguat semangat dan kekuatan untuk ibu. Namun ada yang terpaksa menanggung sendirian. Demikian yang didedahkan oleh pelakon Nora Danish.

Perkongsian dibuat pelakon ini sempena ulang tahun kelahiran anak sulungnya Putra Rayqal Ramli hari ini.


7th January 2009 at 11.40pm he was born. Putra Rayqal Ramli , the name Rayqal was given by his daddy. Yusuff was the actual plan but somehow saya akur dengan nama itu. ?

When he was born , i was 26 years old. Membesarkan Rayqal dengan sendiri bersama bantuan my mother’s , Mama & Mummy @rajanoora ? merekalah suami saya ketika itu. From day one I did my check up mummy teman, sampailah masuk labour room nak melahirkan. 

“I remembered my first argument that I had with mummy when Rayqal was still dalam pantang, mummy insisted untuk Rayqal tido Di rumah mummy & I was so upset. Hahah. Those days. Kalau semua nak tawu, Rayqal loves his Tah & Atok first , baru mommy dia n the rest. Heheh. That shows how much love Tah & atok curahkan. & I am so blessed. Syukur sangat. Sebab tu pertalian antara kami tidak pernah putus walau macam mana pun. Cuz we are more like a family then ex in laws. 

“To tell u the truth, i was not strong at all when I was pregnant Rayqal. I cried everyday but at the same time I need to be strong for my baby , my fans , my family who always there to support me day & night. I was lost. I had nightmares, i cudnt sleep well. I prayed everyday , baca yasin everyday , & mama had to give me air yasin to drink from Ustaz Harun Din just to make sure that I’m ok n will be ok. Something that I don’t want anyone in this world to experience. 

IKLAN

“And Alhamdullilah , all that disappeared when I saw him ?, my putra for the first time , I held him tight, n he opened his little sepet eyes n looked at me while I fed him. Then I realised , He is the reason. He is why! He is my kekuatan! He is my Anugerah! He is the love of my life. & I know straight away that I will be OK! ?? Rayqal’s father & me (Jejai) , will always be a good friend, cuz we both know what is the best for the both of us.

“Semasa mahkamah nak bercerai pun kita boleh gelak gelak cuz ketawa kan orang lain dalam kandang mahkamah. Our relationship is one in a mil. Hahahha. Bro fer life ! 

IKLAN

“I sedar & belajar banyak dalam Hal ini, Allah akan duga kita , mungkin sampai tidak tertanggung , tetapi ujian itulah yang akan buat kita jadi lebih baik di masa akan datang. 

View this post on Instagram

7th January 2009 at 11.40pm he was born. Putra Rayqal Ramli , the name Rayqal was given by his daddy. Yusuff was the actual plan but somehow saya akur dengan nama itu. ? When he was born , i was 26 years old. Membesarkan Rayqal dengan sendiri bersama bantuan my mother’s , Mama & Mummy @rajanoora ? merekalah suami saya ketika itu. From day one I did my check up mummy teman, sampailah masuk labour room nak melahirkan. ? I remembered my first argument that I had with mummy when Rayqal was still dalam pantang, mummy insisted untuk Rayqal tido Di rumah mummy & I was so upset. Hahah. Those days. Kalau semua nak tawu, Rayqal loves his Tah & Atok first , baru mommy dia n the rest. Heheh. That shows how much love Tah & atok curahkan. & I am so blessed. Syukur sangat. Sebab tu pertalian antara kami tidak pernah putus walau macam mana pun. Cuz we are more like a family then ex in laws. To tell u the truth, i was not strong at all when I was pregnant Rayqal. I cried everyday but at the same time I need to be strong for my baby , my fans , my family who always there to support me day & night. I was lost. I had nightmares, i cudnt sleep well. I prayed everyday , baca yasin everyday , & mama had to give me air yasin to drink from Ustaz Harun Din just to make sure that I’m ok n will be ok. Something that I don’t want anyone in this world to experience. And Alhamdullilah , all that disappeared when I saw him ?, my putra for the first time , I held him tight, n he opened his little sepet eyes n looked at me while I fed him. Then I realised , He is the reason. He is why! He is my kekuatan! He is my Anugerah! He is the love of my life. & I know straight away that I will be OK! ?? Rayqal’s father & me (Jejai) , will always be a good friend, cuz we both know what is the best for the both of us. Semasa mahkamah nak bercerai pun kita boleh gelak gelak cuz ketawa kan orang lain dalam kandang mahkamah. Our relationship is one in a mil. Hahahha. Bro fer life ! I sedar & belajar banyak dalam Hal ini, Allah akan duga kita , mungkin sampai tidak tertanggung , tetapi ujian itulah yang akan buat kita jadi lebih baik di masa akan datang. #part1 #Littlecurahan #Qarlitoturns10

A post shared by Nora Danish (@noradanish) on

View this post on Instagram

I am better now , I am stronger , I am humble , selalu bersyukur, tak cepat melatah, selalu berfikiran positive , fikir Yg baik tentang orang lain, semua kerana PENGALAMAN. Jadi setiap apa yg terjadi dalam diri kita, kita hadapi dengan senyuman & sentiasa berfikir, Ada… nanti di depan sana…. KEBAHAGIAAN. InsyaAllah. And about this cheeky loving caring boy , Rayqal. He is a blessing…? Dia la teman saya kesana kesini Dan layan my sewelness before I met my Nedim , imamku ? . U can tell from the pictures i posted. ?Thank u God for giving me this angel. Tidak ada lain yang saya mintak selain kebahagian buat anak anak saya dunia dan akhirat. ?? Thank u all for ur wishes & prayers for my Teen baby. ??? #part2 #littlecurahan #Qarlitoturns10

A post shared by Nora Danish (@noradanish) on

Perkongsian tersebut nyata cukup menyentuh hati pengikutnya. Ada yang memberikan kata-kata semangat, tak kurang yang mengagumi semangat dan ketabahan pelakon ini.

norminahsaidin Proud of u Nora Danish..Allah berikan kekuatan dan ketabahan ketika mengandung tanpa seorg suami yg sepatutnya bersama dlm kesakitanmu?

rajanursyherienafawieza Mata masuk habuk jugak??… @natashamaryjanetrpksa tag sbb tgk ade cmnt sini?… neway adore gila dgn @noradanishxtw lah knp minat sgt die nie…?

evaivana87 I always love you Nora Danish….anda seorg yg sgt kuat…happy birthday to your little cute hero

yantiesofie @rajanoora Aunty u are great.. @noradanish that is really touch my heart.u are strong person..u deserve to b happy .. happy bfday rayqal !!?

puteri_noraz Loves ur story.. can inspired so many people.. happy birthday Rayqal ?Aunty doakan semoga rayqal menjadi anak yg soleh dan akan menjaga ibu dan ayah akhir hayat.. Aminn, InsyaAllah

kayr3n Happy Birthday to ur son, Nora.. You did handled ur divorce with Jejai with grace. The best exes relationship I’ve seen.. May God bless your family!

masturatasiah Knowing u n the way u face your ujian n brought up yiur kid… I respect u. Just remember Allah will always be there utk org yg bersabar. Cuma jangan lupakanNYA. Happy bday Rayqal… Please adore your mom coz she is a brave women to me.

Sumber: IG noradanish