Nak memudahkan kerja tapi rupanya boleh mengundang bahaya kepada kesihatan.

Bagi penggemar laksa, pasti tak SAH kalau tak makan bersama telur rebus kan. Bagi yang membeli laksa kering,kenalah rebus terlebih dahulu. Jadinya nak jimatkan masa , ada yang rebus sekali telur Di dalam satu periuk.

Sebenarnya cara ini salah dan boleh mengundang bahaya kepada kesihatan diri. Berikut perkongsian dari Sazly tulih kenapa tidak boleh rebus laksa dan telur dalam satu periuk.

Rebus Laksa dan Telur: Jimat atau Bahaya?

Laksa tanpa telur laksana bulan tiada bintang di malam hari. Tidak ceria langit yang terbentang luas. Tapi bolehkah rebus telur bersama laksa??

Mungkin bagi sesetengah orang, telur direbus bersama laksa atau telur direbus bersama nasi adalah menjadi kebiasaan. Selain menjimatkan masa, ia juga menjimatkan gas. Tapi sedarkah kita, terdapat risiko kepada keselamatan makanan dan juga halal?

Gambar hiasan

Jika telur tadi tidak dibersihkan dengan sempurna, najis ayam masih terlekat pada kulit telur. Mungkin dalam kuantiti yang kecil kita dapat membersihkan telur itu dengan baik, akan tetapi bagaimana jika kuantiti yang banyak? Ada kemungkinan kita tercuai untuk membersihkan telur tadi dengan sempurna.

Gambar hiasan

Pada telur yang tidak bersih dan tercemar dengan najis, terdapat bakteria seperti salmonella sp. Apabila kita telah makan makanan yang tercemar dengan bakteria ini, ia boleh mengakibatkan kita mengalami cirit birit, muntah-muntah, loya, sakit perut dan demam serta boleh juga menyebabkan kematian.

Tempoh inkubasi bakteria ini di dalam badan kita seawal 6jam dan sehingga 72jam selepas kita makan makanan yang tercemar. Selalunya ia berlaku pada tempoh 12- 36 jam.

Gambar hiasan

Najis yang terdapat dalam makanan kita adalah tidak halal dan tidak suci.  

أَنَّ مَذْهَبَنَا أَنَّ جميع الارواث والدرق وَالْبَوْلِ نَجِسَةٌ مِنْ كُلِّ الْحَيَوَانِ سَوَاءٌ الْمَأْكُولُ وَغَيْرُهُ

IKLAN

Berkata Imam al-Nawawi: “Bahawasanya dalam mazhab kami (Syafi’ie) semua tahi haiwan, tahi burung dan air kencing adalah najis sama ada berasal dari haiwan yang boleh dimakan atau tidak boleh dimakan. (Rujuk: al-Majmu’ Syarh al-Muhadzzab, 2/550).

Makanan yang halal mestilah suci. Ini berpandukan ungkapan halalan yang disusuli perkataan ṭayyiban dalam firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا

Maksudnya : “Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik”

IKLAN

Surah al-Baqarah (168)

Jadi, bagi mengelakkan keracunan makanan ini berlaku, adalah dinasihatkan bersihkan telur dengan sempurna dengan tiada lagi kotoran dan najis pada telur tersebut. Sebolehnya, elak rebus telur bersama-sama makanan yang lain.

Sumber Rujukan:
fsq.moh.gov.my

 


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520