Rata-rata pemilik kediaman yang tinggal di bandar memiliki apartment berkeluasan 850 kaki persegi. Biasanya setelah mengambil kunci dari pemaju, perkara pertama yang bermain di minda adalah bagaimana ingin menghias kediaman agar ia kelihatan sejuk mata memandang dan selesa buat keluarga. Malah bajet juga penting agar dekorasi yang diidamkan bukan sahaja memenuhi citarasa tetapi juga mesra poket.

Melalui perkongsian Puan Emma Inaris di facebooknya iaitu seorang interior designer, beliau berkongsi deko kediaman bertingkat berkeluasan 850 kaki persegi. Pelan lantai kediaman ini agak memanjang oleh itu perlu bijak bermain dengan susunan perabot dan ruang agar kediaman tampak luas dan tidak serabut. Beliau memilih tema warna hijau olive yang kelihatan sangat lembut dan sejuk mata memandang.

Secara keseluruhan rumah ini didominasi oleh warna earth tone. Kombinasi warna cerah dan hijau olive melengkapkan penampilan kediaman. Bijak memilih tema warna maka ruang kediaman ini tampak luas dan tidak sarat apatah lagi pemilihan perabot yang minima. Bagi mencantikkan lagi ruang, pemilik menata rias dinding dengan wainscoating yang berjaya menyerlahkan lagi kediaman agar tampak mewah dan elegan.

Dapur

Memandangkan saiz dapur adalah kecil dan terhad, rekaan nya dibuat sederhana tetapi lengkap. Turut dibina kaunter dapur yang berfungsi sebagai pembahagi ruang.

Hebat Citarasa Ibu Ni. Hias Apartment Nampak Luas Macam Kondo, Ni Tipsnya Boleh Follow!

Melengkapkan lagi ruang dapur ini, diletakkan bersebelahannya adalah meja makan empat kerusi di ruang makan. Meja makan empat kerusi ini diluhat ideal kerana ia sudah cukup untuk memuatkan keluarga kecil selain ia menjimatkan ruang. Adalah penting memilih perabot yang sesuai dengan keluasan kediaman.

IKLAN

Tip Dekor Rumah Kecil

  1. Pilih warna-warna lembut, cerah atau pastel sebagai cat dinding, langsir dan juga perabot.

2. Elakkan membeli perabot bulky atau perabot yang sesuai untuk rumah banglo. Pilihlah reka bentuk ringkas dan kecil. Ia akan kurangkan ruang nampak sempit dan serabut.

3. Less is more. Pastikan perabot minima sahaja di dalam rumah. Anda tidak perlu membeli set sofa 3+2+1. Memadai jika hanya diletakkan 3 seater sofa dan satu meja kopi di ruang tamu.

4. Jika bercadang memasang wallpaper, pilihlah satu feature wall sebagai titik fokal dinding. Memasang wallpaper pada satu dinding lebih nampak luas berbanding memasang wallpaper pada semua dinding.

IKLAN

5. Terdapat banyak perabot jimat ruang di pasaran, malah ada katil dan meja studi yang boleh dilipat ke dinding. Rajin-rajinlah survey.

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Hebat Citarasa Ibu Ni. Hias Apartment Nampak Luas Macam Kondo, Ni Tipsnya Boleh Follow!