Hulurkan bantuan ringankan beban, perkongsian wanita ini diharapkan boleh dijadikan inspirasi dalam kita membantu keluarga orang lain.

Tunai Niat

Sebenarnya ni rumah kawan baik saya. Dia agak gelandangan dari muda. Takde tempat tinggal yang tetap. Pindah sana sini.

Sekarang dia dah balik kampung duduk belakang rumah mak dia. Dia agak susah sikit. Salah sorang dari kru bridal yang berkhidmat untuk saya lebih kurang 2 tahun. Dia selalu cakap teringin nak ada tempat tinggal yang sempurna. Berhias macam rumah orang lain tapi tak mampu.

Saya memang dah lama berniat nak tolong hias rumah dia cuma masa agak terhad. Lepas raya ni ada masa sikit, saya ajak family bantu sama.

Serius sangat happy tengok dia happy. Nampak dia mula semangat nak hias rumah dan mulakan kehidupan yang baru. Just nak dia happy.

Misi kasi jiran kita happy. Bantu2 je mana mampu. Kalo orang happy, nanti kita pun happy.

Sana sini orang dok sibuk deco rumah.Beli itu ini. Ganti macam2.
Tapi ada jugak yang terpaksa pendam je sebab dia memang tak reti + takde budget.

So kami cuba bantu sehabis mampu. Kami cuba sehabis baik untuk guna budget ikut kemampuan + guna pakai barang2 yang dikitar semula.
Biasa laa… Kami kan pengutip tegar.

Lama gak study apa yang tuan rumah ni suka. Yelah, takkan kita nak deco ikut suka hati kita je kan kan kan..

Sangat mudah sebenarnya untuk sediakan barang hiasan untuk rumah yang berkeluasan sangat comel ni. cuma kekangan masa dari kami yang bz dengan rutin kerja dan sebagainya, menjadikan progres agak slow.

Hampir semua projek diy kami ajak tuan rumah joint sekali. Supaya mereka lebih menghargai penat lelah sendiri.

IKLAN

Nanti jangan kata patutnya macamtu, patutnya macamni..
Macam yang aye cakpa kita guna apa je yang ada.

Cat sea master glow 5 liter rm110 (utk 1 rmh)
Tikar getah maslino 14m x rm10
Langsir guna kain punji rm2.40 semeter. Guna 12 meter.
Eyelet curtain tape guna yg paling ringan rm15 ( 5 mtr)
( langsir saya jahit sendiri )
hook untuk rod langsir rm3.50. Guna 2 pcs bersamaan rm7 kami guna kayu penyapu panjang rm4.50 je beli kat hardware


1 liter cat putih dulux water base utk cat meja makan dan kerusi + lain2 rm22.00

IKLAN

cat wall gray setengah liter guna lebih cat wall rumah haku
kapet rm50 je beli kat sakan.

Lampu gantung + aksesori semua DIY guna apa je yg ada.
Yang lain2 tu kita guna tenaga jelah.

Setakat ni baru siap ruang makan. Tapi masih belum sepenuhnya.
Boleh la dah nak pemfiling makan macam kat tempat lain konooonnn…

Bangku tu guna kayu terpakai je. Anak bujang buat lepastu cat putih. Kurusi 2 ketul yang comel tu adik aye diy je. Dulu kat sini guna meja kedai yang kuning tu. Sekarang babai meja kuning.

 

sumber : Nani’s Makeover