Menjaga dan menguruskan anak yang seorang pun ada ibu ayah tertanggu emosinya apatah lagi jika berdepan dengan enam orang anak yang pelbagai ragamnya. Memang boleh pening kepala dibuatnya jika tidak dilakukan sebaik mungkin.

Oleh itu, apa cara untuk kita usahakan agar anak-anak mendengar kata dan sekali gus emosi kita sekeluarga lebih tenang?

Ya, membaca dan mendengar alunan bacaan alquran ‘ubat’nya.

Ini sebagaimana yang dipraktikkan dalam keluarga Puan Sarah dan disini dikongsikan pengalamannya untuk sama-sama kita jadikan inspirasi. Jom semak.

Ramai parent yang tercari macamana nak rumah sentiasa bergema dengan ayat Alquran.
Ada yang pasang di handphone. Ada yang pasang di tv.

Tapi cara saya, saya pilih Zikir Dan Surah Harian Plug In ini.

Masyallah! Dah beberapa bulan pakai, sangat lah best. Tak perlu nak cas bagai. On je suis tu.

Saya pernah mengenali seorang ibu.
Yang punya anak berusia 5-7tahun tapi sudah hafal Alkahfi. Saya tanyakan rahsianya macamana sekecil itu boleh menghafal.

Kata ibu muda tersebut..
“Puan pasangkan je Alquran didalam rumah.
Rumah Saya tiada tv. Jadi, Saya pasangkan di komputer dan Saya beli extra speaker.
Saya pastikan dipasang 24jam Dan kedengaran disegenap ruang.

Saya pun tak tahu macamana anak Saya boleh hafal. Sebab kerja dia main je. Tapi Saya yakin, telinga dia tidak pernah tidur.”

Ye.Telinganya tidak pernah tidur. Ayat itu bergema difikiran saya. Sejak itulah, kawan baik Saya perkenalkan zikir plug in ini buat saya.

IKLAN

Saya ibu anak ramai. Suami juga bukan 24jam dirumah. Kerja rumah juga tidak pernah selesai.
Selalu kena curi masa kalau nak mengaji.
Kalau nak duduk menghadap Quran dengan tenang, amat susah sekali dengan adanya anak kecil.

Maka, ini cara saya sejak beberapa bulan ini.
Saya pastikan volume nya tidak terlalu kuat.
Tetapi cukup untuk didengari dan diikuti dengan bibir.

Saya letakkan diruang dapur untuk menemani sepanjang saya memasak, dan sebagainya.
Waktu itulah waktu terbaik saya “curi” masa untuk mengaji sambil membuat kerja. Dan satu lagi diruang bilik anak atau ruangtamu.

IKLAN

Alhamdulillah.Anak-anak selesa.
Saya perasan sesuatu.Emosi anak dan emosi saya juga terkawal. Anak lebih behave dan mendengar kata.

Ada surah Yaasiin, Alkahfi, Arrahman ,dll.
Tips nak bagi hafaz surah untuk anak, ulang sahaja berkali.

Zikir ni just plug in kat suis Dan on 24jam.
Memang nyaring juga bunyinya. Paling best,
Waktu malam jika terjaga. Rumah lebih sejuk dengan alunan sayup zikir Dan alquran berkumandang.

Janganlah pulak ada yg kecam Saya.
Cakap baca Quran pegang mushaf lagi banyak pahala. Tapi sebenarnya, Kita Tak mampu buat kebaikan yang banyak.Sekurangnya Kita mampu memberi manfaat.
Betul Tak?

Saya percaya, “Telinga yang tidak pernah tidur” itu ada hati yang sedang berzikir..

Dapat sesuatu tak?
Semoga bermanfaat buat semua.

Sumber : Sarah Saifuddin