Setiap kali disahkan mengandung, sebagai ibu yang membawa amanah Allah di dalam kandungan, kita bertanggungjawab sepenuhnya menjaganya. Jangan katakan kita sudah banyak pengalaman dan menganggap kandungan adalah perkara mudah dan tidak perlu diberikan perhatian.

Setiap kandungan adalah berbeza dan sebagai ibu kita harus menjaga sebaiknya. Ibu yang mengandung anak pertama pula perlu lebih berjaga-jaga serta dapatkan nasihat dan ilmu sebanyak mungkin.

Jangan main cuba-cuba walaupun tubuh terasa mampu melakukannya. Baca perkongsian wanita ini, Fizah Sobri yang berkongsi kisahnya ketika mengandungkan anak pertama. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat.

Pengajaran untuk mak-mak mengandung..especially 1st time pregnent.

1. Jangan terlalu gagah bawa kereta. Tak kira manual atau auto.
2. Jangan rajin sangat kemas rumah kalau tak larat . Biarkan je rumah macam tongkang pecah ??
3. Tak payah masak, suruh je laki masak atau tapau.
4. Bakal-bakal bapa jangan sedap-sedap je rasa bini kau tu strong walaupun dulu bini kau budak sukan.

Pengalaman yang cukup terkesan.
Satu masa dulu boleh kata akak agak aktif. Lepas kahwin pernah gugur sekali sebab berlari turun tangga dari tingkat 4. Gagahkan? Padan muka!

Lepas 6 bulan, alhamdulillah akak disahkan mengandung sekali lagi. Excited. Turun tangga naik tangga slow. Haruuuu..setengah jam kalau nak turun atau naik.

Time ni part time study pjj kat Universiti Tun Hussien On Malaysia (Uthm). Gagah jugak! Hujung minggu drive ulang alik pergi kelas Kulai-Batu Pahat. Drive sendiri okey. Masa ni pregnent dalam 11 minggu. Aakak rasa akak gagah tapi tak. Akak bleeding masa kat kelas. Suami nak tak nak kena la datang ambik bini dia kan.

Esoknya akak warded. Jalan dah bukak. Akak punya sedih meratap nasib bila doc cakap miscarriage. Esoknya cek jalan dah tutup. Time tu punya la gembira. Akak kemudiannya jalani hidup sebagai preggy mummy dengan gembira. Ooo ye..akak pospond semester sebab tak nak drive jauh.Taubat.

29 minggu kandungan, akak teruja nak tau baby laki ke perempuan. Konon nak suprise tapi akak tak boleh tahan. Mula la episod-episod pelik. Mungkin kesan dari bleeding di awal kandungan.

Bila scan, baby kecik dan doktor pelik. Betul ke 29 minggu? Tapi akak memang confirm. Rujuk ke klinik kesihatan yang buat check up. Follow up seminggu, baby memang kecik dari usia.

IKLAN

Terus kene tolak pergi Hospital Sultan Aminah, Johor Bharu. Mulanya ingatkan refer macam tu aje, sekali akak kena tahan wad terus. Uri tak lekat betul kat dinding rahim . Du minggu akak berhuni dalam wad dengan uniform pink. Jiran sebelah katil dah bertukar lebih dari 20 orang. Akak kental!

32 minggu bila scan aliran darah terbalik. Terus emergency czer. 17-june-17. Baby boy. 800gm, 2.40pm.

Anak akak besar tapak tangan. Akak macam berkira -kira, boleh ke si kecik ni survive? Lama akak kumpul kekuatan sampai akak jumpa 1 group yang sangat-sangat membantu, Baby Premature Malaysia – NICU. Tahniah dan tq pada group admin dan ahli.

IKLAN

Berbalik pada anak.
Boy
800g
32w 2d
17-6-2017
Adam Muhammad Hadi bin Mohamad Hanis

Nicu 51 hari. 2 bulan scn a3. Naik semula nicu seminggu sebab rsv virus. Turun scn sebulan. Berat drop. Transfer scn a3. Smpai genap umur 7 bulan baru discharged. Wehooooo .

7 bulan duduk wad. Maksudnya 7 bulan anak tak balik rumah langsung. Dan akhirnyaaa he’s back walaupun dengan oksigen. Dua minggu kat rumah banyak perubahan positif. Harap-harap check up lagi sekali boleh off oxygen. Insyaallah. Aminnnnnnn.

Last but not least. Jagalah kandungan anda. Peace yoooo..

Sumber & Foto: Fizah Sobri