Kata Imam al-Ghazali, “Yang singkat itu waktu, yang menipu itu dunia, yang dekat itu adalah kematian, yang besar itu adalah hawa nafsu, yang berat itu amanah, yang sulit itu adalah ikhlas, yang mudah itu adalah berbuat dosa, yang susah itu adalah bersabar, yang sering dilupa adalah bersyukur.”

Itulah hakikatnya kehidupan kita di dunia ini, begitu singkat dan kehidupan yang kekal akan kita lalui adalah kehidupan di akhirat kelak. Oleh itu, kita perlu persiapkan amalan untuk menjadi bekalan menuju ke negari abadi.

Walau ramai sedar namun ada juga yang alpa dan sebagai permulaannya biasa-biasakan melakukan perkara-perkara ibadah yang mudah disamping melakukan rutin perkara wajib sebagai orang Islam.

Antaranya mungkin boleh lakukan beberapa amalan yang mudah seperti yang yang disenaraikan oleh Khairul Ezuwan ini dalam usaha kita  untuk memperbaiki diri dalam membuat persediaan hadapi kematian yang ‘datangnya’ tidak diduga.

1.Sedekah setiap pagi , gunakan Online banking, mulakan walaupon dengan RM1 . Jangan tinggalkan walaupon sehari.
Disarankan cari akaun masjid atau surau tempat anda, atau mana-mana pertubuhan kebajikan, tahfiz , set as favourite 3,4 akaun siap-siap dalam Online banking untuk memudahkan urusan sedekah anda.
2.Jangan tinggalkan baca ayat Kursi setiap kali selepas solat Fardhu .
3.Baca surah Al-Mulk setiap malam . (contohnya Setkan baca setiap habis solat Maghrib untuk jadikan rutin)
4.Baca Surah Al-Kahfi setiap malam Jumaat ayat 1 – 110 .
Photo by Aqwam Jembatan Ilmu on Unsplash
5.Baca Saiyidul Istighfar setiap kali selepas waktu Subuh & Maghrib .
6.banyakkan Sholawat ke atas Nabi Muhammad , baca sekurang-kurangnya 10 kali waktu subuh , 10 kali waktu Asar .
7.Berzikir lepas solat Subhanallah 33x , Alhamdulillah 33x , Allahuakbar 33x . Jadikan amalan hingga tak boleh ditinggalkan.
8.Baca 2 ayat terakhir Surah Al-Baqarah setiap kali selepas Solat Maghrib & Subuh .
9.Tahan diri dari mengumpat, mengata atau menyakiti hati orang lain. Jauhi fitnah.
10.Maafkan semua orang setiap kali sebelum tidur .

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club