Kalau ada wanita diluar sana yang masih tak pandai bawa kereta, rasanya tahun ini anda kena lakukan sesuatu. Penting sangat kalau pandai memandu. Mak-mak wajib tahu memandu!

Sebenarnya wanita lebih-lebih lagi surirumah kena persiapkan diri dengan sedikit ilmu asas mengenai kereta. Mana tahu tahu jika ada kecemasan dan suami pula bertugas luar daerah, ilmu sedikit sebanyak ini boleh membantu anda dikala cemas. Anak-anak tentu tak panik jika anda pun tahu dan bijak untuk bertindak. Ini penting.

Perkongsian saudara Badrul (Foreman) di twitternya mengenai perkara asas yang wajib wanita tahu ini banyak benarnya. Katanya wanita perlu tahu serba sedikit mengenai kereta supaya jika terjadi kecemasan, mereka bijak mengendalikan masalah ini. Ikuti tip yang diberikan olehnya. Semoga bermanfaat untuk kita semua.

“Aku nak kongsi TIPS PENJAGAAN KERETA sikit ni. Especially untuk kaum hawa di luar sana, supaya nanti kalau ada apa apa jadi korang tau nak buat apa. Sebab aku rasa ramai kaum hawa yang tau start engine terus jalan.”

Dengar Apa Kata Lelaki Ini Tentang Pemandu Wanita, Ibu-ibu Take Note Ya!

Tips 1
Penjagaan MINYAK HITAM. First thing first, this is the most important part dalam nadi sesebuah kereta. Lambat tukar, ini lah punca fuel consumption meningkat. Ada banyak jenis minyak dan brand di luar sana. Ada 3 based minyak Fully Synthetic, Semi Synthetic, Mineral.

Kalau untuk daily use dan kau bukan kaki tekan, aku suggest pakai 10w-30 Mineral untuk penjimatan kos. Harga lebih kurang RM40-60 untuk 4 liter, jangka hayat 5000km. Ohhh, jangan lupa tukar OIL FILTER sekali ya.

Tips 2
Penjagaan AIR RADIATOR. Ini pun penting juga. Sebelum korang kena keluar duit beribu-ribu disebabkan kereta over heat, check cepat Air Radiator korang.

IKLAN

Fungsi Air Radiator ni untuk menyejukkan engine kereta yang sangat panas. Untuk lebih effective biasa air dicampurkan dengan Coolant Radiator. Sebotol Coolant radiator berharga RM15-RM30.

Dengar Apa Kata Lelaki Ini Tentang Pemandu Wanita, Ibu-ibu Take Note Ya!

Tips 3
Penjagaan TEKANAN UDARA TAYAR. Alah yang macam dalam iklan Shell dulu tu. Kekurangan angin pada tayar boleh menyebabkan tayar lebih senang nipis (botak)
dan peningkatan fuel consumption.

Aku sertakan sekali chart untuk tekanan udara yang bersesuaian untuk size tayar korang. Korang boleh tengok dekat area pintu driver side. Dekat situ ada information berapa PSI yang perlu untuk tayar standard factory korang.

IKLAN

Dengar Apa Kata Lelaki Ini Tentang Pemandu Wanita, Ibu-ibu Take Note Ya!

Tips 4
Penjagaan ALAS BREK (Brake Pad) . Alas brek nipis boleh menyebabkan sistem brek tidak berfungsi dengan baik dan juga boleh menyebabkan piring brek (disc brake) rosak. Berdasarkan pengamatan aku, benda ni yang selalu orang terlepas pandang. Jangka hayat Alas Brek ni bergantung pada cara pemanduan korang. Alas brek tulen untuk Perodua Myvi berharga sekitar RM40-RM60.

Tips 5
Penjagaan PENAPIS UDARA. Penapis Udara ni terletak diatas engine, kotak berwarna HITAM kebiasaannya. Penapis Udara yang kotor boleh menyebabkan sistem pengudaraan yang tidak sempurna. Kebiasaannya penapis udara ni orang tukar selepas 20,000km.

Tapi kalau bawak pergi bengkel biasanya diorang tak tukar pun unless kalau kau beli dekat spare part sendiri penapis udara ni. Harga bergantung pada kereta. Kalau Perodua Myvi lebih kurang RM35.

IKLAN

Dengar Apa Kata Lelaki Ini Tentang Pemandu Wanita, Ibu-ibu Take Note Ya!

Tips 6
Penjagaan MINYAK KOTAK GEAR (GEARBOX). Antara perkara mustahak yang perlu diberi perhatian lebih. Wahai Kaum Hawa, jaga lah Minyak Kotak Gear ini sebelum kamu merana.

Minyak Kotak Gear terbahagi kepada dua. Minyak Auto Transmission Fluid (ATF) untuk gear auto dan Minyak Kotak Gear Manual. Untuk Minyak ATF jangka hayat nya 20,000km, sementara Minyak Kotak Gear Manual 60,000km.

Dengar Apa Kata Lelaki Ini Tentang Pemandu Wanita, Ibu-ibu Take Note Ya!

Tips 7
Penjagaan Bateri. Ni antara masalah yang paling banyak berlaku. Selalu aku nampak kereta tersadai di bahu jalan gara gara bateri ‘weak’. Bateri kereta ni terbahagi kepada dua. Bateri sel basah dan Bateri sel kering. Aku nk share the easiest way untuk check bateri korang.

Sumber: Badrul (Foreman)

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI