Banyak manfaat yang anda peroleh apabila bercucuk tanam di rumah. Selain menjimatkan tak perlu beli sayur di kedai, ini juga salah satu aktiviti yang boleh dijadikan hobi bermanfaat.
Tak perlu nak pening buat batas , gembur tanah dan sebagainya. Tiru cara yang dikongsikan oleh saudara Hafizuddin Wahab ini yang menggunakan kaedah hidroponik untuk menanam sayur di rumah. Paling mudah sekali adalah anda hanya perlukan botol air mineral sahaja!
Di sini sy share cara sy buat hidroponik menggunakan botol air mineral 1.5 liter.

Untuk media tanaman tu saya gunakan sabut kelapa ye sebab sabut kelapa dia dapat menyerap air dengan baik.

Saya mengamalkan semburan racun organik iaitu neem oil + sunlight pencuci pinggan + cuka kayu…alhamdulillah bebas daripada serangga seperti belalang & siput babi. Kekerapan semburan adalah seminggu sekali atau 2 kali seminggu.
Semoga bermanfaat sama² kita bercucuk tanam di rumah yaaa. Makan sayur yg sihat dari rumah

IKLAN
IKLAN

Caranya:
1. Botol mineral 1.5 liter belah kepada 2 bahagian.Pastikan bahagian bawah untuk takungan baja tidak terlalu rendah ye. Buat lubang sekeliling bahagian atas seperti gambar di atas untuk akarnya keluar.
2. Ini bahagian untuk takung air baja. Saya cat hitam untuk mengelak pertumbuhan lumut.
3. Buat lubang pada penutup botol. Masukkan sumbu. Saya guna kain flanel sebagai sumbu.
4. Cara nak buat lubang pada takung air baja.Pastikan buat lubang sekeiling botol sama paras dgn penutup botol seperti gambar di atas.
5. Dah siap
6. Tengok banyak akarnya keluar.