Banyak manfaat yang anda peroleh apabila bercucuk tanam di rumah. Selain menjimatkan tak perlu beli sayur di kedai, ini juga salah satu aktiviti yang boleh dijadikan hobi bermanfaat.
Tak perlu nak pening buat batas , gembur tanah dan sebagainya. Tiru cara yang dikongsikan oleh saudara Hafizuddin Wahab ini yang menggunakan kaedah hidroponik untuk menanam sayur di rumah. Paling mudah sekali adalah anda hanya perlukan botol air mineral sahaja!
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!Di sini sy share cara sy buat hidroponik menggunakan botol air mineral 1.5 liter.

Untuk media tanaman tu saya gunakan sabut kelapa ye sebab sabut kelapa dia dapat menyerap air dengan baik.

IKLAN

Saya mengamalkan semburan racun organik iaitu neem oil + sunlight pencuci pinggan + cuka kayu…alhamdulillah bebas daripada serangga seperti belalang & siput babi. Kekerapan semburan adalah seminggu sekali atau 2 kali seminggu.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!Semoga bermanfaat sama² kita bercucuk tanam di rumah yaaa. Makan sayur yg sihat dari rumah

IKLAN
IKLAN

Caranya:
1. Botol mineral 1.5 liter belah kepada 2 bahagian.Pastikan bahagian bawah untuk takungan baja tidak terlalu rendah ye. Buat lubang sekeliling bahagian atas seperti gambar di atas untuk akarnya keluar.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!2. Ini bahagian untuk takung air baja. Saya cat hitam untuk mengelak pertumbuhan lumut.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!3. Buat lubang pada penutup botol. Masukkan sumbu. Saya guna kain flanel sebagai sumbu.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!4. Cara nak buat lubang pada takung air baja.Pastikan buat lubang sekeiling botol sama paras dgn penutup botol seperti gambar di atas.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!5. Dah siap
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!6. Tengok banyak akarnya keluar.
Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!Tanam Sayur Di Rumah Cara Hidroponik Guna Botol Air Mineral. Sayur  Pun Segar & Gemuk-Gemuk!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI