![mi](https://cdn.keluarga.my/2017/11/mi-1-696x464.jpg)
Bukan semua orang suka makan mi goreng. Baik anda sendiri, apa lagi anak-anak kecil kita. Punca adalah kerana rasa kapur yang terdapat di dalam bahan membuat mi ini. Rasa ini bukan sahaja tidak enak, malah buat hilang selera untuk menyuap kali kedua.
Walaupun direndam dan dibasuh berkali-kali, bau kapurnya masih lagi kuat. Inilah yang menyukarkan ibu-ibu untuk menyediakan mi. Justeru, anda boleh mencuba petua yang diberikan ini.
BAHAN-BAHAN:
Mi Kuning
Gula pasir
Caranya mudah sahaja. Selepas mi dikeluarkan daripada plastiknya, basuh mi kuning kemudian taburkan gula pasir di atasnya. Ratakan ke seluruh kawasan dan biarkan mi direndam selama 30 minit. Kemudian bilaslah dengan air yang bersih.
Selain itu, cara lain untuk menghilangkan bau kapur ini adalah dengan cara merebus mi itu sendiri. Jangan hanya mencelurnya tetapi merebuskan seketika selepas di basuh bersih. Selepas merebus, angkat dan toskan kemudian bilas sekali lagi dengan air bersih.
Selamat mencuba!
Homemade Pati Fanta Hijau Sedap, segar & Jimat Masa. Yang Penting Sihat Tanpa Karbonat. Wanita Ni Kongsikan Caranya!
![Homemade Pati Fanta Hijau Sedap, segar & Jimat Masa. Yang Penting Sihat Tanpa Karbonat. Wanita Ni Kongsikan Caranya!](https://cdn.keluarga.my/2019/06/20190607-133013-0000-07_47_390924.png)
Minuman manis antara menu wajib dihidangkan buat tetamu. lagi lagi bila musim panas, sedap dapat minum ais manis sejuk.
Bagi yang menggemari air minuman Fanta pasti terbayang keenakannya.
Tetapi, minuman ini tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak kerana mengandungi karbonat yang boleh mengundang masalah kesihatan.
Saudari Farrera Lee berkongsi resipi bagi menghasikan Pati Fanta Hijau secara homemade.
Selamat mencuba semua!
Homemade Pati Fanta Hijau
( 0% tanpa karbonat – gas )
Sungguh , sangat sedap dan segar
tinggal tambah air dan ais sahaja untuk sedia minum
sesuai waktu raya , mudah dan jimat masa
saya sangat suka air Fanta tapi disebabkan ia mengandungi karbonat ( gas ) yg membuatkan tak puas minum & tak boleh minum banyak
maka , saya cuba cara resepi ni , memang sama sebijik rasa fanta di kedai / pasaraya
apa yg pasti , resepi ni 0% tanpa karbonat ( gas )
Bahan yang digunakan
2200ml air ( bersamaan 2.2liter )
3kg gula pasir
1 botol sunquick orange ( 330ml – botol kecil )
1 botol pewarna hijau epal yg dibenarkan
1 botol esen perisa pisang yg dibenarkan
dua helai daun pandan
*kurang kan bahan jika buat kuantiti yg sedikit
Cara membuat:
- masak air bersama gula pasir dan daun pandan sehingga gula larut.
2. keluarkan daun pandan, masukkan sunquick orange. Gaul sekata sekitar 15saat
3. masukkan pewarna hijau epal yg dibenarkan gaul sekata sehingga mendidih.
4. sedang air mendidih ,masukkan esen perisa pisang yg dibenarkan tutup api. Gaul sekata sehingga sebati, sejukkan.
5. simpan pati di dalam botol / bekas kedap udara.
6. bancuh bersama air masak , sukatan sendiri mengikut kemanisan masing2
sedap di minum sejuk-sejuk.
boleh le minum laju – laju ?
selamat hari raya aidilfitri ♡
#homemadewithlove
Resipi Kubis Roll Lazat, Mudah Disedia Serta Berkhasiat Buat Kunyah-Kunyah. Yang Penting Diet Menjadi!
![Resipi Kubis Roll Lazat, Mudah Disedia Serta Berkhasiat Buat Kunyah-Kunyah. Yang Penting Diet Menjadi!](https://cdn.keluarga.my/2020/02/untitled-design-17-25_10_317248.jpg)
Bagi yang tengah mencari menu yang sesuai, ringkas dan mudah disediakan, mungkin boleh cuba kubis roll ini sebagai salah satu menu di rumah. Caranya cukup ringkas, bahannya pun tak susah nak cari. Rasanya pula dah tentulah sedap. Yang penting Diet menjadi!
Apa kata kita cuba resipi sumbangan Puan Noorazian Muhamad Xiyans Muhamad
ini. Katanya sesuai juga untuk seisi keluarga.
Bahan-bahan
- Kubis cina (untuk roll)
- Daun bawang (untuk mengikat)
- Daging kisar / ayam kisar
- 1/2 biji bawang holland cincang
- 1/2 btg carrot cincang
- Cili merah cincang
- Hirisan daun bawang
- Garam
- Serbuk lada hitam
- Minyak bijan – 1 sudu teh
Cara membuat:
1. LERAIKAN KUBIS
Mula-mula, leraikan kubis satu-persatu. Kalau boleh jangan terkoyak.
Saya guna kubis Cina sebab lembut dan warnanya pun cantik lepas dicelur.
2. CELUR KUBIS & BAWANG
Kemudian celurkan kubis dalam 6-8 minit. Masukkan sedikit garam dalam air mendidih.
Daun bawang pun dicelur sekejap.
3. SEDIAKAN INTI
Intinya tadi cuma gaulkan semua bahan-bahan di atas kecuali kubis dan daun bawang yang nak digunakan untuk menggulung.
Jadi masukkan daging kisar / ayam kisar, bawang, carrot, cili, garam, lada hitam, minyak bijan semua ke dalam sebuah bekas.
Tak perlu masak dulu sebab masa kukus nanti ia akan masak.
Gaul sebati.
4. GULUNG
Kemudian dah bolehlah gunakan inti tadi untuk digulung dalam kubis yang telah dicelur.
Gulungkan macam biasa, lebih kurang macam gulung kuih ketayap.
5. IKAT
Kemudian boleh ikat dengan daun bawang supaya gulungan tadi lebih kukuh.
6. KUKUS
Lepas tu, kukus dengan api sederhana selama lebih kurang 10-15 minit.
7. SIAP!
Dah siap pun. Beginilah hasilnya.
Mudah saja. Sedap tau, orang yang tak gemar makan sayur pun mesti akan suka.
Sedap dicicah dengan sos atau dimakan begitu saja.
BOLEH PELBAGAIKAN INTINYA
Anda boleh pelbagaikan intinya ikut citarasa masing-masing. Contohnya saya ada juga buat inti guna isi udang macam dalam gambar di bawah ini.
Memang lazat dan cukup mudah. Yang penting, sihat dan berkhasiat kan?
Patutlah Sedap.Ini Rahsia Buat Sate Ayam Jadi Enak Serta Kuah Kacang. Mesti Cuba!
![Patutlah Sedap.Ini Rahsia Buat Sate Ayam Jadi Enak Serta Kuah Kacang. Mesti Cuba!](https://cdn.keluarga.my/2020/07/gambar-hiasan-79-23_31_705605.jpg)
Menu sate ayam adalah antara hidangan kegemaran keluarga. Tidak perlu tunggu hari raya, hidangan ini boleh di makan pada bila-bila masa. Memang mudah dijamah hidangan ini apabila banyak restoran menyediakan hidangan ini.
Namun, jika nak buat sendiri pun tentu menarik. Boleh cuba resipi ini. Rasanya pun enak serta nak buat pun mudah. Juga disertakan dengan resipi kuah kacang sekali. Boleh cuba hujung minggu ni.
Jom buat!
Puas hati bila buat sendiri. Lagi sedap makan camtu je pon, dah sedap. Walaupun makan berdua je.. Saya lagi suka buat sendiri. 1 ekor ayam dapatlah, 40cucuk. Tu pon buat besar-besar.
Resepi sate ayam merecik (untuk 1ekor ayam)
BAHAN
-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan)
kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam).
p/s: Inilah rahsianya jadi lebih enak!
Bhn blend
-2 labu bwg besar **
-5 ulas bwg merah (xnk letak pon Xpe, letak lg sedap)**
-1 labu bwg putih **
-2 Inci halia**
-4 btg serai **
(satukan kesemua bhn n blend dgn sdikit air)
Bhn perap
-2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)
-1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)
-2 sk garam
-4 sk serbuk kunyit
-3 sb jintan manis
CARA:
-dlm bekas besar, masukkan isi ayam yg tlh ditoskan.. Masukkan bhn blend + bhn perap..
-gaul sebati..
-boleh tambah apa yg kurang, gula/garam..
-perap semalaman Klu nk sedap.. (sy perap blk keje smlm, ptg td baru bkr)
-bila dh perap, baru cucuk ye..
-nk sedap, selitkan kulit ayam dibhgian tgh..
-lebihan perapan td,ambil sedikit, letak dlm mangkuk kecil, n tambahkan sedikit minyak masak.. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 btg serai ketuk hujungnya)
-sy bakar td, dlm 5min dah Masak, sbb dh perap semalaman..
-masa bakar tu renjiskan dgn bhn renjis ye.. Biar sate tu, basah je..
Mkn camtu pon dh sedap, sbb dah cukup rasa..
Selamat mencuba
KUAH KACANG
![Patutlah Sedap.Ini Rahsia Buat Sate Ayam Jadi Enak Serta Kuah Kacang. Mesti Cuba!](https://cdn.keluarga.my/2020/07/butterkicap-kuah-kacang-15062017-18-1024x768-23_19_167905.jpg)
Bahan:
-1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Sy blend je, jgn hlus sgt ye)
-segenggam cili kering (potong, rebus) **
-2 labu bwg besar **
-2 Inci halia **
(blend bhn bertnda **dgn sdikit air)
-1 btg serai (ketuk)
-2 kpg gula melaka
-1/2 cwn gula
-garam
-3 cwn air
-1 kotak santan
-2 kpg asam keping
Cara:
-panaskan minyak, jgn sikit sgt, jgn byk sgt..
-tumiskan bhn blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)
-masukkan kacang, gaul sebati..
-masukkan air, biar mndidih.. (api slow)
-Nmpk dh kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam..
-masak sampai kuah Jd pekat..
-rasakan n boleh tmbh apa yg kurang..
-siap
**
Kalau tak nak letak santan pon tak pe, just guna air je..
Kalau saya suka letak santan..
credit : Siti Norizan