Nak masak pulut kuning memang bukan mudah. Kadang kala, ada yang jadi lembik dan ada yang keras. Sukatan air dan cara membuatnya kena betul. Nampak senang kan nak buat tapi kena tahu cara rahsianya nak jadi lembut.
Begitu juga dengan rendang. Resipi yang dikongsi ini memang buat pulut dan rendang gerenti jadi dan sedap.
Boleh kita cuba ikuti resipi ini.
Pulut kuning dengan rendang daging, sejak pak mentua ajar cara nk masak pulut kuning, event apa mesti saya masak pulut kuning ni sedap, lembut dan berlemak tambah pulak dengan rendang.
Ads
Cara masak pulut kuning: Bahan: 1kg stgh pulut (pulut susu) Santan 1 kotak kecik(sy pakai santan kara) Daun pandan (10 helai) Serbuk kunyit Garam secukup rasa Caranya:
1 .Rendam dahulu pulut bersama dengan sedikit serbuk kunyit (sy letak 2 sudu) cantik je warnanya.. rendam selama 3,4 jam. 2. Panaskan pengukus. Sambil tu susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning jd lg sedap tau..kemudian masukkan pulut atas daun pandan. Kukus sampai sedikit lembut. Dalam 1 jam mcm tu.. 3. Da agak lembut tu, keluarkan letak dalam bekas lain.
4. Kemudian ambil 1 kotak kecil santan td tambah air..kuantiti penuh 1 mangkuk besa selalu anda makan maggie tu..hehe. Lepas tu tambah sedikit garam.
Ads
5. Lepas tu gaulkan dgn pulut td, dah rata kukus semula. Mcm sy, sy suka letak semula daun pandan td.. susun balik dan kukus mcm td, selama 15 ke 30 minit lg. Dannnnn siap boleh dimakan..
Rendang daging
Ads
Bahan2: 1kg stgh daging 2 biji Bunga lawang 2 batang kayu manis 3helai Daun kunyit 2 sudu Serbuk kari (sy pakai serbuk kari daging) 2 bungkus Kerisik 2 kotak santan kecil (sy pakai brand kara) Garam secukup rasa Bahan yg dikisar: 15 ulas Bawang merah saiz sederhana besar 10 Ulas Bawang putih 2 inci Lengkuas 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 5 batang serai saiz besar 20 tangkai Cili kering (ikut pedas yg ibu2 suka) Caranya:
1. Panaskan minyak, minyak kalau boleh kuantiti yg banyak. Dalam 1 cawan.. sebab mase menumis bahan kisar akan berair. Masukkan bunga lawang dan kayu manis.. kemudian masukkan semua bahan kisar td. Tumis sehingga pecah minyak. 2. Kemudian masukkan serbuk kari tadi. Pastikan mase masak sentiasa kacau ya, takut hangus belah bawah nti.. 3. Dah pecah minyak masukkan daging td, gaul sebentar kemudian tambahkan air.. dalam 3 cawan,tunggu sehingga daging lembut..selagi belum lembut kalau boleh jgn masukkan santan dulu ya..klu perlu tambah air lg tambah je ye sampai btl2 lembut. 4. Bila daging dah lembut masukkan kerisik, santan dan daun kunyit yg dipotong mayang td. 5. Last sekali letak garam dan rasakan. **kalau nak pekat masak lama sikit tapi api kecil, kalau nak kuah banyak da boleh matikan api ya. Boleh hidangkan dan Selamat mencuba.
Kredit: Noor Hamidah via MAHN, Resipi Ibu
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Apam beras memang enak rasanya, gebu dan lemak manis rasanya. Nak tahu rahsia menyediakan apam ini berserta cara sediakan ragi nasinya, jom semak.
Ini lah keje akak setiap hari. Buat kuih apam beras untuk dihantar ke gerai-gerai. Alhamdulillah. Do’akan rezeki akak lancar
**AKAK DAH BAGI LENGKAP TERUTAMA BAB CARA RAGIKAN NASI TU**
CARA BUAT TAPAI NASI/CARA RAGIKAN NASI
1- Sebiji ragi ditumbuk guna batu lesung/apa-apa sahaja janji sampai halus (jangan buka plastik)
2- Gunting plastik dan taburkan ragi yang dah ditumbuk tadi ke dalam 3 senduk nasi. Kalau nak pakai 1 senduk nasi, sila kurangkan ragi.
3- Ragi dan nasi tadi digaul sebati.
4- Perap 2 malam. Simpan di luar sahaja dalam bekas tertutup. Tak perlu bungkus dengan kain. Janji tutup.
5- Bila dah diperap 2 malam dia akan jadi tapai. Tapai inilah yang akan kita gunakan untuk buat apam beras. Tujuan guna tapai nasi untuk bagi rasa yang sedap. Kalau TAK guna tapai nasi dia punya rasa apam tu kosong. Hanya rasa tepung.
***TAPAI NASI BOLEH BERTAHAN SAMPAI 1 BULAN. JANJI SIMPAN DALAM BEKAS BERTUTUP. JANGAN RISAU TAKKAN BASI. AKAK LETAK KAT LUAR JE. NAK SIMPAN DALAM PETI AIS PUN BOLEH. IKUTLAH. MANA-MANA BOLEH.***
RESEPI APAM BERAS (30 biji)
BAHAN-BAHAN
1 paket @ 500g tepung beras cap teratai
1 senduk tapai nasi – dibleder @ dikisar halus dengan sedikit air
(Ragikan dan perap 2 malam. Letak diluar sahaja dalam bekas tertutup)
***1 biji ragi untuk 3 senduk nasi***
1 cawan gula pasir
1 paket kecil eno warna biru
(Fungsi eno nak bagi kembang/mekar/pecah)
2 cawan air
Pewarna (jika perlu)
CARA-CARA
1- Satukan tapai nasi dan tepung dalam 1 bekas. Kemudian masukkan air. Kacau sebati.
2- Perap selama 3-4 jam. Kalau cepat kembang perap 3 jam je.
3- Bila dah kembang masukkan eno.
4- Masukkan pewarna pilihan.
5- Kukus selama 10 minit. Api besar.
6- Time nak makan baru gaul dengan kelapa.
Sumber : Muhammad Sayuti Via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Boleh dikatakan kalau berbuka puasa di restoran Thai, menu sayur kailan ikan masin memang menjadi salah satu menu wajib dipesan untuk melengkapkan lagi hidangan. Keenakan dan kerangupan rasa sayur kailan yang dimasak bersama ikan masin, sukar untuk ditandingi dengan menu sayuran yang lain. Senang cakap, bila ada menu kailan ikan masin ni boleh membangkitkan selera.
Jadi untuk anda yang ingin mencuba untuk menyediakan sendiri, di sini dikongsikan resipi oleh Ameera untuk anda cuba.
Kailan ikan masin by ibu. Senang dan sedap yang kita mahukan.
Rasanya macam kedai siam tau. Cara dan bahan bahan disetiap gambar.
Ibarat pelengkap menu, kalau ada soto, semestinya ada bergedilnya! Betul tak? Selain dimakan bersama soto, makanan asal usul orang jawa ini boleh juga dimakan bersama nasi untuk dijadikan lauk.
Kadang bila beli di luar, banyaknya ubi isinya sedikit. Nak puas hati, kena lah buat sendiri! Haaa yang mana baru pertama kali nak cuba buat bergedil tu, boleh cuba resepi ni, insyaAllah menjadi!
Arwah kakak dulu turun kan resepi ni untuk mak.Dulu mak xberani cuba sbb selalu pecah bederai hahaha.Rupe nye mmg mudah dan senang kalau tau teknik nye.Kalini mak buat yg ekstra isi ayam aduhai sedap nye.Kebetulan arini abah n mak metua dtg buat soto jd buat bergedil ayam sekali.
Resepi Bergedil Isi Ayam
Bahan-bahan hiris
daun sup
daun bawang sikit
(hiris-hiris bahan ni)
bahan-bahan lain
1 kg kentang kupas
*garam kan kentang potong wedges
*goreng jgn terlalu garing
ayam bahagian dada 3 dada
*letak garam dgn asam keping
*rebus, carik2 halus
bahan-bahan lain
lada hitam aji shio kalau rajin beli yg biji lg sedap
* tumbuk dalam 2 sb
bawang putih n merah goreng
*5 ulas masing2 hiris dan goreng
Telur
*ambil putihnya sahaja
Cara-caranya :
1. campurkan kentang+ayam+tumbuk sampai agak hancur
2. masuk kan garam+ pak aji+ daun sup+daun bawang hiris td + lada hitam + bawang goreng. tumbuk2 sket gaul rata
3. kepal2 dan bentuk kan. Teknik tak nak bagi berderai pastikan kejap dan kepal kuat buat sampai habis
4. Masukkan bergedil ke dalam putih telur, salutkan rata.
5.Panas kan api, dah panas perlahan kan sedikit. Masukkan bergedil yg dah di masuk dalam putih telur td
*pastikan hanya tebalik kan bila sebelah bahagian garing ya*
Hari ini, tepat jam 10 30 pagi tadi, ibu dan ayah yang mempunyai anak-anak yang sudah pun menduduki Ujian Penilaian Kelas KAFA bagi tahun 2024 boleh menyemak keputusan peperiksaan mereka.