Berkira-kira untuk melancong bersama keluarga pada hujung tahun ini ke luar negara, pastinya akan menjadi momen terindah untuk dicipta. Lazimnya untuk keluar negara, pengangkutan udara menjadi pilihan utama untuk kita sekeluarga sampai ke destinasi dengan cepat dan mudah.

Pun begitu, alangkah bagusnya andai dapat pula menjelajah dari satu lokasi ke satu lokasi seperti apa yang dilakukan oleh keluarga ini ketika bercuti di Turki.

Ini sebagaimana yang dilakukan oleh pemilik akaun Facebook Nurul Shida, berkongsi pengalaman menjelajah Turki selama 30 hari ke seluruh Turki bersama keluarga tercinta.

Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki Menaiki Kereta, Siap Dengan Kos

Sebenarnya itinerari ni bukan well planned pun, dah sampai sana baru decide ke mana destinasi nak dituju, abeh tu, beli tiket 3weeks je sebelum bertolak, so redah je lah

Tapi sebelum pergi, seminggu macam tu ku study pasal potential places to visit, so ku dah ada plan dalam kepala la kiranya.

Türkiye ni sebuah negara yang amat besar, pelbagai bentuk mukabumi, pelbagai sejarah & ketamadunan serta pelbagai attractions yang menarik.

Jadi, sebelum decide ke sana, ko kena tahu tujuan ko ke sana untuk apa?

Adakah nak selusuri tinggalan sejarah kesultanan Uthmaniyyah? kerajaan2 purba Rome & lain2? Nak selusuri sirah nabi & kesan peninggalannya? Adakah nak nikmati keindahan alam semulajadi yang sangat mengujakan? Atau nak tengok budaya, makanan & cara hidup orang2 sana?

You decide.

Lepas ko dah decide tujuannya, mudahlah ko nak rancang perjalanan.

Untuk kami, tujuan utama kami ke sana memang ku nak tengok wildflowers , sambil2 tu kami selusuri juga kesan kesultanan Uthmaniyyah, kesan peninggalan nabi Ibrahim as & nabi Ayyub as & melawati beberapa kesan ketamadunan purba.

We REALLY LOVE roadtrip.

Sebab tu, kami decide untuk pusing satu Türkiye dengan kenderaan.

Dapat cover kawasan bandar, tepian laut mediterranean, kawasan kampung pedalaman, hutan gunung ganang, tepian laut black sea & lain2.

Kalau taknak roadtrip naik kereta jauh2, boleh naik domestic flight antara satu negeri ke satu negeri.

Ringkasan perjalanan kami (itinerari):

ISTANBUL – BURSA – ISPARTA – ANTALYA – KONYA – CAPPADOCIA – GAZIANTEP – ŞANLIURFA – ERZURUM – ARTVIN – RIZE – TRABZON – SAMSUN – KASTAMONU – IZMIT – ISTANBUL.

Details perjalanan kami (boleh skip kalau tak larat baca):

16/5: Kuala Lumpur ke Abu Dhabi (transit 11jam).

17/5: sampai Istanbul (2.30pm), check-in AirBnb apartment di Sultanahmet & rehat.

18/5: – dataran Hagia Sophia.

– melawat Blue Mosque

– Topkapi Palace & spend 4jam disana,

Namun, tetap tak dapat habiskan kesemua tempat pameran.

19/5: – jalan2 sekitar Sultanahmet & persisiran laut Bosphorus.

– Bosphorus tour selama 1jam+.

20/5: – melawat Hagia Sophia.

– selepas solat jumaat, terima kereta sewa & mulakan perjalanan ke Bursa.

21/5: – melawat Ulu Camii & Grand Bazaar.

– makam Osmangazi & Orhangazi.

– melawat perkampungan lama yang telah wujud sejak zaman kesultanan

Uthmaniyyah, Cumalikizik.

22/5: – kembali ke Grand Bazaar, last minit shopping (nuts & dried fruits).

– check-in di butik hotel di perkampungan Cumalikizik. Disebabkan kami jatuh cinta pada perkampungan ni, kami berjaya dapatkan sebuah penginapan di sana, walaupun bercakap macam ayam dengan itik

23/5: – round setiap ceruk kampung Cumalikizik & check-out for next destination — Isparta.

24/5: – camping satu malam di Eğirdir lake, Isparta.

– melawat ladang rose serta kilang produk rose, di Keçirbolu, Isparta. Move to next destination — Antalya.

25/5: – menaiki Tünektepe teleferik (cable car), overlooking the breathtaking view of mediterranean sea & mountainous area.

– lower Düden waterfall.

– picnic & mandi manda di Konyaalti beach.

26/5: – check-out & bergerak ke Konya.

– On the way, singgah di the magnificient Manavgat waterfall.

27/5: – Mevlana müzesi (muzium Rumi) & bergerak ke Cappadocia.

– singgah di UNESCO archeological site,

Catalhöyük. This is underrated site that you must visit, if you already in Konya.

28/5: – camping 2 malam di Göreme Panorama

Campsite, it was among the best experience we have so far.

– Lepas subuh, tengok sunrise & HAB (hot air ballon) di lookout point di kawasan campsite.

– melawat Uchisar Castle.

– Derinkuyu Underground City — the deepest underground city in Cappadocia (85m depth!).

IKLAN

29/5: – another HAB viewing.

– Ihlara valley, trekking sejauh 7km+ pergi balik selama 4jam+ (termasuk makan & mandi sungai).

– check-in di My Story Cave Hotel.

30/5: – check-out from this awesome cave hotel.

– Pasabag Fairy Chimney, then terus gerak ke Gaziantep.

– On the way, stop by di Erciyes mount, bagi the kids rasa pegang salji.

31/5: – bergerak ke Şanliurfa, melawat Balıkıgöl (Tasik Ikan) — tempat pembakaran Nabi

Ibrahim as yang gagal, oleh Raja Namrud.

– melawat telaga & gua Nabi Ayyub as.

– Şanliurfa museum (you MUST visit here if you happen to be in Şanliurfa!).

1/6: – melawat Coppersmith bazaar, Gaziantep

(Gaziantep is famous of its finest baklava in Türkiye & delicious food in the country. Barangan copper di sini, mostly are handmade).

– bergerak ke Erzurum sebagai destinasi ‘stop by’ untuk bermalam.

2/6: – check-out & visit Twin Minaret Madrasa & off we go to Artvin.

– Bermalam di Çoruh University atas courtesy from our new friend di Artvin.

3/6: – bergerak ke Şavşat, Artvin.

– sightseeing at amazing Sahara Plateau & beautiful Karagöl (Tasik Hitam).

– Camping di Balık Gölü 1 malam.

4/6: – trekking di hutan pines + araucaria Balık Gölü, jalan2 di perkampungan kaki gunung.

– check-in di cabin house — Disharo Yayla

Evleri. It was among the most memorable moment for us in Türkiye.

IKLAN

5/6: – lepak picnic depan sungai cabin house.

– check-out, off we go to Ayder Yaylasi, Rize.

– Check-in small local apartment in Ayder Yaylasi.

6/6: – check-out, try redah naik keatas hingga kaki

Gunung Kackar — di Kavrun Yaylasi. Pusing di kampung Kavrun Yaylasi, jumpa local cabin house, check-in 1 malam.

7/6: – trekking & picnic di kaki Gunung Kackar & the kids having great time main salji.

– check-out & off we go to Uzungöl, Trabzon.

8/6: – breakfast with view Uzungöl lake.

– then redah naik keatas hingga ke perkampungan atas gunung (1jam+ from

Uzungöl). Cuba untuk ke Seven Lakes tapi jalan di block oleh salji yang belum cair. Patah balik & bermalam di Karester Yaylasi, atas sikit dari Uzungöl lake. This is the most adventurous journey for us but we really enjoy it!

9/6: – picnic & sightseeing sekitar perkampungan Karester Yaylasi.

– turun dari gunung & stop by di bandar

Trabzon (tidur 1 malam).

10/6: – stop by di Samsun — sebuah province di black sea region. Enjoying black sea beach.

11/6: – stop by di Kastamonu, at Küre mountain (Küre Dag Evi), we spent a night there. We fall in love with the cabin house

12/6: – bermalam di bandar berhampiran Istanbul, iaitu Izmit supaya urusan penghantaran kereta smooth keesokan harinya.

13/6: – pulangkan kereta sewa, check-in di AirBnb apartment di Taksim Square.

– jalan2 sekitar Istiklal street, Taksim square & naik Nostaljik Tramvay.

14/6: – melawat Grand Bazaar.

– melawat Galata Tower & free and easy.

15/6: – Spice Bazaar & last minit shopping.

– Dinner at Saltbae restaurant (Nusr-et),Galata Tower.

 16/6: – off we go to airport. Dari Istanbul ke Abu Dhabi, transit 3jam.

17/5: – touch down at KLIA.

Total Kos:

Flight – RM10k (RM2k/person — Etihad Airways).

Transportation – RM7k (sewa kereta, minyak, tol, public transport, airport transfer).

Penginapan – RM6k.

* makan, estimated RM150 – RM200 per day untuk 5 orang. Termasuk main meal, buah2, makanan ringan, kopi, desserts & lain2.

Note: most of the stories tempat2 yang kami visit dah diceritakan dalam album ni, KECUALI Topkapi Palace, Cumalikizik Village, Cappadocia (Uchisar castle, Derinkuyu underground city & Ihlara valley), Şanliurfa & cerita sesat di pergunungan Trabzon (dan menginap di Karester Yaylasi).

Sumber : Nurul Shida Saari

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club