Tentunya dikalangan kita masih ada mengingati iklan merdeka yang yang bertajuk Tan Hong Ming Dilamun Cinta sekitar tahun 2007 yang dibintangi kanak-kanak kecil, seorang anak lelaki berbangsa Cina dan seorang anak perempuan berbangsa Melayu. Ianya bukan sekadar iklan malah terkandung makna yang tersirat hasil karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad.

Meskipun video berdurasi 33 saat, namun iklan ini nyata meninggalkan impak dan terkesan di dalam hati yang menonton. Apatah bila melihat senyuman dan kecomelan dua teraju utamanya, Tan Hong Ming dan juga Ummi Khazriena.

Apa yang jelas melalui iklan tersebut kita dapat lihat betapa Tan Hong Ming begitu ikhlas dan selamba menceritakan kisah cinta pertamanya dengan rakan sekelas Ummi Khazriena. Iklan ini dilihat berjaya menyampaikan mesej keharmonian rakyat Malaysia.

Ketika penggambaran, Hong Ming dan Ummi Khazriena ialah murid tahun satu di sebuah sekolah di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur dan kini selepas 15 tahun siapa sangka mereka disatukan semula menerusi iklan Merdeka yang diterbitkan oleh pengeluar jersi sukan dan gaya hidup terkemuka yang berpengkalan di Pulau Pinang, Lokalteez dan Teamwear.

Disatukan Semula! Ni Wajah Terkini Kanak-kanak Dalam Iklan Merdeka Arwah Yasmin Ahmad!

Menerusi satu video berdurasi lapan minit yang tular baru-baru ini memperlihatkan mereka terasa kekok tatkala bersua kembali memandangkan sudah lama tidak bertemu.

Rakaman itu sebenarnya adalah teaser di sebalik tabir iklan terbaru yang dibintangi Hong Ming dan Ummi Khazriena sebagai teraju utama yang diterbitkan Lokalteez (jenama jersi lifestyle berkualiti). Karya itu diarahkan penulis hiburan dan skrip berpengalaman, SlenFadzil.

IKLAN

Antara inti pati lain yang dipaparkan adalah bercerita tentang perkembangan terbaharu mereka, di samping meluahkan aspirasi masing-masing terhadap maksud kemerdekaan bagi rakyat Malaysia.

Hong Ming dan Ummi Khazriena juga sempat mengimbau kenangan ketika bekerja di bawah arahan pengarah tersohor, arwah Yasmin Ahmad.

Kata Ummi, arwah Yasmin berjaya menyerlahkan rasa muhibah dalam iklan yang dilakonnya dulu.

“Pada pandangan saya, itulah kualiti terbaik yang ada pada Yasmin Ahmad. Beliau seorang yang berbakat besar, malah Yasmin mampu keluarkan rasa dan jiwa dalam karyanya. Bagi Ummi, beliau adalah seorang dalam sejuta,” ungkapnya.

Untuk pengetahuan semua, Ummi Khazrien kini bertugas sebagai seorang eksekutif, sementara Hong Ming pula baru saja menamatkan pengajian dalam bidang psikologi di Sunway University, Kuala Lumpur.

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Adunan Tak Naik? Wanita Ni Kongsikan Sebabnya Pada Yis!

Baca Ini Juga :Hidup Mewah, Rupanya Datuk Lee Chong Wei Buat Macam-macam. Bukan Main Badminton Je Dulu!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Disatukan Semula! Ni Wajah Terkini Kanak-kanak Dalam Iklan Merdeka Arwah Yasmin Ahmad!

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI