Peti sejuk ruang menyimpan makanan yang harus dijaga dari sebarang kekotoran bagi menghindari kuman atau serangga seperti lipas masuk ke dalam.

Nampak leceh dan banyak kerja, tetapi sebenarnya bukan susah pun jika anda mahu bersihkan peti ais. Cuba tip mudah ini untuk membersihkannya dengan cara yang betul.

Sebelum itu, pastikan keselamatan diutamakan. Tutup suis plag peti sejuk dan cabut wayarnya terlebih dahulu apabila hendak mencucinya. Jangan membahayakan diri memulakan pembersihan semasa suis masih ‘on’. Anda mungkin akan terkena kejutan elektrik dan boleh membawa maut.

Berikut cara mudah mencuci peti sejuk. Jom semak:

  1. Keluarkan Semua Makanan

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Keluarkan semua makanan yang ada dan letakkan dia atas meja atau diman-mana tempat yang sesuai. Jika ruang sudah kosong, cuba periksa jika ada sebarang kerosakan sebelum membersihkannya.

Kebersihan peti sejuk harus dijaga, jika tidak, kekotoran yang ada akan memberi kesan kepada makanan yang disimpan dan boleh menyebabkan serangga seperti lipas masuk ke dalam peti ais anda. Tak susah malah senang dan mudah sahaja untuk bersihkan peti ais anda, cuba lihat 6 tips bagaimana anda perlu bersihkan peti ais dengan cara yang betul. Mari kita lihat !

 

2. Buang Makanan Yang Sudah Berkulat Atau Tidak Elok

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Perkara ini untuk mengelakkan peti ais anda berbau busuk. Jangan simpan makanan terlalu lama, ia akan menyebabkan keluarnya sejenis lendir yang mungkin akan susahkan anda untuk bersih peti ais tersebut.

3. Keluarkan Bahagian Tray Plastik / Kaca

 

IKLAN

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Sementara menunggu ais melekat tadi cair, anda keluarkanlah rak lapisan demi lapisan atau bekas dari peti dan cuci dengan sabun terlebih dahulu serta bilaskan hingga kering.

Basuh dan cuci kesemua tray tersebut dengan sabun. Bilas sehingga anda pasti ia benar-benar bersih. Kemudian, lap dan keringkan satu persatu.

Setiap bahagian peti sejuk bersihkan dengan menggunakan kain. Kalau nak betul-betul bersih, guna 2 sudu the baking soda dan campur dengan satu cawan air panas. Jangan guna pencuci kimia, nanti akan menyebabkan peti ais anda berbau.

4. Susun makanan Ikut kesesuaian

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Susun makanan mengikut kesenangan anda untuk mencapai makanan. Rak pertama biasanya sesuai letak buah-buahan, coklat dan sebagainya. Tray seterusnya letak makanan ikut kesesuaian jenis makanan. Pastikan jangan letak makanan basah di ruang tray tersebut.

5. Wangikan Peti Sejuk Anda

IKLAN

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Gunakan esen vanilla untuk mewangikannya.kalau nak senang, guna je lemon. Untuk menimbulkan bau lemon, peras isi dan air lemon kemudian bekukan air lemon itu. Letak bahagian kulit lemon itu di dalam drawe atau di celah-celah tray tersebut.

6. Bersih Bahagian Luar Peti Sejuk

Tip Bersihkan Peti Sejuk Dengan Cara Teratur Dan Selamat. Ibu-Ibu Klik Di sini Untuk  Baca!

Tengok bahagian luar peti sejuk jenis material macam mana terlebih dahulu. Jika material keluli tak tahan karat, guna kertas tuala, jika untuk keluli tahan karat, bersihkan dengan kain microfiber bersama cuka putih dan sapu ke permukaan peti sejuk anda. dan akhirnya siap!

7.  Tutup makanan

Jika terdapat makanan seperti daging, ayam atau ikan, sediakan bekas yang berisi ais yang banyak dan penuh lalu ditutup sementara mencuci peti ais. Begitu juga pada aiskrim, simpan aiskrim dalam satu bekas yang berisi ais yang banyak agar ia selamat dari cair.

IKLAN

8. Habiskan Makanan Tak Tahan Lama

Untuk minuman segera segar seperti susu segar, ia mungkin tidak boleh
disimpan lama setelah dibiarkan lama dalam suhu bilik. Anda dinasihatkan
menghabiskan minuman tersebut sebelum ia basi.

8 Buka Pintu

Buka peti ais di bahagian sejuk beku dan biarkan seketika supaya ais yang keras menjadi cair. Anda tidak perlu mencungkil ais dari peti atau menuang air panas.

9. Guna Berus Lembut

Setelah kering, cuci dengan menggunakan berus lembut agar peti anda tidak tercalar. Gunakan berus dengan sabun agar tempat menyimpan peti lebih wangi daripada bau busuk dan kotoran sisa bahan makanan.

10. Lap Bahagian bawah

Setelah siap mencuci dengan sabun, lap di bahagian atas peti dahulu. Pastikan air tidak menitik ke bawah lagi dan mengganggu proses mencuci di bahagian bawah peti. Kemudian, lap pula bahagian bawah peti dan pastikan tiada kotoran dan habuk melekat di setiap sudut peti.

Setelah siap. barulah masukkan semula rak atau bekas mengikut lapisan asal peti. Kemudian, suis ‘on’ semula peti tadi dan biar peti sejuk seketika sambil semua pintu ditutup.

Sumber: Erafm