Dalam petanian, terdapat pelbagai cara dan kaedah untuk bercucuk tanam. Ia dapat dipraktikkan sama ada untuk kegunaan pasaran komersial ataupun sendiri.

Dahulunya, ramai yang menanam serai dengan mengambil dua atau tiga batang serai satu rumpun dibahagi kepada 3 atau 4 bahagian kemudian ditanam, rugi kalau macam tu, sayang serai itu kerana kita boleh pakai untuk masak. Sebenarnya  ada cara lagi mudah dan jimat untuk kita tanam pokok serai dengan betul dan tidak membazir. Cara ini dapat membantu bagi sesiapa saja yang baru berjinak-jinak untuk menanam tanaman sendiri di halaman rumah.


Mengikut perkongsian dalam Group Berkebun Dirumah, bahawa ibunya menurunkan petua untuk  memotong bahagian bawah(dalam gambar), kemudian rendam dalam sedikit air, cukup basah dibahagian tumbuhnya akar, tunggu sehari dua. Lama kelamaan pucuk akan terus tumbuh dan boleh la ditanam.

IKLAN

“Baru Tahu, Selama Ni Rugi Saja”, Ini Cara Betul Tanam Serai Agar Tidak Berlaku Pembaziran

Cara lain pula, boleh saja ditanam dalam tanah tanpa direndam terlebih dahulu. Ia terpulang kepada kaedah yang mana kita nak gunakan, ada yang lebih suka tunggu sehingga tumbuh akar baru ditanam. Mudah kan?

IKLAN

Kalau anda nak cuba, bolehlah cuba selepas ini ya. Lagipun pokok serai mudah untuk dijaga, senang kalau nak masak boleh terus cantas saja.

selamat mencuba !

IKLAN

sumber : Berkebun Dirumah

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI