Ada cara mudah untuk ibu-ibu simpan daging untuk tahan lebih lama. Malah kesegaran daging masih boleh dikekalkan walaupun ia sudah disimpan lama dalam freezer. Ini cara yang dikongsikan oleh Eja Maliza menerusi laman facebooknya.

My kind of therapy…balik pasar, segregated stock lauk, organized peti ais, susun barang kat dapur…

Barang kalo betul cara simpan mmg tahan lama…umah Mek beli daging sebulan sekali je..sbb ssh nak ke pasar cari daging fresh…so sekali beli tu, potong ikut plan nak masak ape…simpan lam peti bole tahan smpi 2 bulan…

Tapi selalu nya paling lama 2 minggu je bertahan..Mek mmg karnivor tegar🤣

Tips x nak daging hilang kesegaran atau x nk bg freeze burn, daging balik dr pasar, jgn bg kena air…lap lebihan darah@air pada daging, potong and asingkan portion utk sekali masak…

Ape2 lauk pun, once da defrost, masak terus..jgn simpan balik…bile masak terlebih, asingkan portion sekali makan..masuk freezer bile da sejuk..and again, lauk da masak pun, once da defrost, habiskan hari yg sama…jgn ulang bekukan balik…big no…takut keracunan…

IKLAN

Kalo simpan lauk atau ape pun makanan dalam peti, pastikan dalam bekas bertutup… especially sayur…kalo tak nanti cepat layu or rosak…makanan jgn simpan terdedah…nanti peti berbau…

Last, tolong jangan amalkan pembaziran🙏…kita x tau rezeki kita takat mana…waktu2 cam skrg ni plak, ape pun bole terjadi…be kind to the foods..they deserve a respect as well…

Sekian pesanan dari Mek yg suka dan kuat makan😜

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!