Resipinya mudah nak buat kek sarang semut cuma kalau tak kena cara sarang semutnya entah ke mana. Antara tanda-tanda ‘kejayaan’ dan rasa  macam nak lompat bintang dalam membuat kek ini ialah apabila dipotong ianya bersarang & dari segi teksturnya ia berenjut dan kenyal.

 

Resepinya

1 cawan gula pasir

1 cawan air panas

1/2 cawan butter/marjerin (sy pkai butter)

4 biji telur (sy pkai gred b)

1/2 cawan susu pekat manis

IKLAN

1 sk esen vanila

1 cawan tepung gandum

1 sk soda bikarbonat (ayak bersama tepung)

IKLAN

Cara-caranya

  1. Masak gula sehingga keperangan (jgn smpai hangus)
  2. Masukkan air panas
  3. Masukkan butter, sejukkan & ketepikan
  4. Dlm bekas yg lain, satukan telur, susu pekat manis & esen vanilla (kacau-kacau manja ajerr, x perlu nk pukul lebih-lebih)
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (yg ni pun kacau-kacau manja jugak)
  6. Masukkan gula hangus
  7. Perap adunan selama 1 jam
  8. Bakar pd suhu 170-180 degree celcius selama 45-50 minit/sehingga kek masak
  9. Siap

Tips

  1. Jgn ‘over’ bila kacau adunan (kacau-kacau manja shj)
  2. Jgn lupa perap adunan (sy perap 1 jam)…sy x berani nk derhaka pd resepi kali ni
  3. Bila potong kek tu…potong secara melintang…br laaa nanti dpt sarang yg cantik okey

Semoga bermanfaat & selamat mencuba!