Resipinya mudah nak buat kek sarang semut cuma kalau tak kena cara sarang semutnya entah ke mana. Antara tanda-tanda ‘kejayaan’ dan rasa macam nak lompat bintang dalam membuat kek ini ialah apabila dipotong ianya bersarang & dari segi teksturnya ia berenjut dan kenyal.
Resepinya
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1/2 cawan butter/marjerin (sy pkai butter)
4 biji telur (sy pkai gred b)
1/2 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat (ayak bersama tepung)
Cara-caranya
- Masak gula sehingga keperangan (jgn smpai hangus)
- Masukkan air panas
- Masukkan butter, sejukkan & ketepikan
- Dlm bekas yg lain, satukan telur, susu pekat manis & esen vanilla (kacau-kacau manja ajerr, x perlu nk pukul lebih-lebih)
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit (yg ni pun kacau-kacau manja jugak)
- Masukkan gula hangus
- Perap adunan selama 1 jam
- Bakar pd suhu 170-180 degree celcius selama 45-50 minit/sehingga kek masak
- Siap
Tips
- Jgn ‘over’ bila kacau adunan (kacau-kacau manja shj)
- Jgn lupa perap adunan (sy perap 1 jam)…sy x berani nk derhaka pd resepi kali ni
- Bila potong kek tu…potong secara melintang…br laaa nanti dpt sarang yg cantik okey
Semoga bermanfaat & selamat mencuba!
Waspada Anak Beranak Makan Banyak, Belum Tentu Nutrisi Cukup Dalam Badan!
Secara umumnya kita faham amalan pemakanan yang sihat dan seimbang akan membolehkan seseorang itu mendapat kebaikan nutrisi daripada makanan tersebut.
Walaupun begitu, isu kekurangan mikronutrien aka ‘kelaparan tersembunyi’ di Malaysia masih wujud. 1 dalam 3 isi rumah di Malaysia mungkin mengalami kekurangan mikronutrien dan, ramai antara ibu ayah risau / prihatin tentang isu ini.
Situasi masalah kekurangan mikronutrien bukan sahaja berlaku kepada ahli keluarga yang kurang makan, malah yang lebih membimbangkan adalah makan banyak belum tentu dapat menjamin seseorang mengambil nutrisi yang secukupnya dalam diet harian.
Apa Itu Kekurangan Mikronutrien?
Masalah kekurangan mikronutrien atau kelaparan tersembunyi mungkin kedengaran agak asing buat kita. Namun begitu, kajian menunjukkan lebih kurang satu daripada tiga keluarga Malaysia berpotensi mengalami kekurangan mikronutrien seperti zat besi, kalsium dan vitamin C.
Manakala 1 daripada 2 kanak-kanak dan orang dewasa di Malaysia tidak mengambil Vitamin D dan kalsium yang mencukupi dalam diet harian mereka.
Masalah ‘kelaparan tersembunyi’ biasanya kerap berlaku tanpa kita sedari dan akhirnya boleh menimbulkan kesan negatif kepada kesihatan badan, termasuk tumbesaran terbantut, perkembangan kognitif dan fizikal yang kurang baik dan juga sistem pertahanan badan/ imun yang lemah pada kanak-kanak mahupun orang dewasa yang boleh membawa impak kepada kesihatan mereka dalam tempoh jangka panjang.
Atasi Sebelum Terlambat
Kita perlu mengatasi masalah ini sebelum terlambat untuk mengelakkan timbul masalah akibat kekurangan nutrisi dalam keluarga kita.
Mungkin ada yang tertanya-tanya selain daripada menyediakan makanan yang berkhasiat dan seimbang untuk memastikan seisi keluarga mendapatkan makanan daripada semua kumpulan yang disarankan dalam Piramid Pemakanan Malaysia, pasti ada cara yang sangat praktikal dan mudah untuk diamalkan.
Tahukah anda, Piramid Makanan Malaysia pun menyarankan pengambilan dua hidangan susu dan produk tenusu setiap hari. Contohnya satu hidangan adalah satu gelas susu, satu cawan yogurt ataupun satu keping keju.
Tunggu apa lagi, jomla minum susu!
Pengambilan susu dalam diet harian bagus diamalkan. Susu mengandungi mikronutrien yang penting seperti kalisum, vitamin D & B12 dan magnesium yang boleh membantu kita menangani masalah kekurangan mikronurien.
Mikronutrien yang terkandung dalam susu boleh memberikan manfaat kepada kesihatan kita. Kalsium diperlukan untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat; Vitamin D penting untuk penyerapan kalsium dan fosforus dalam badan, komposisi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat; magnesium menggalakkan penyerapan dan pengekalan kalsium, zink menyokong tumbesaran dan vitamin B12 memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah. Susu juga merupakan protein yang baik dan penting untuk tumbesaran dan perkembangan badan.
NESTLE EVERYDAY Jadikan Pilihan
Bertepatan dengan keperluan pengambilan susu di dalam diet harian, terdapat pelbagai pilihan jenama ada di parasan. Namun, buatlah pilihlah yang baik seperti Susu NESTLE EVERYDAY ini agar anda sekeluarga dapat manfaatnya.
Istimewanya Susu NESTLE EVERYDAY ini ialah dengan pengambilan konsisten 2 gelas setiap hari boleh membantu melengkapkan nutrien harian keluarga anda. Ini kerana Susu NESTLE EVERYDAY mengandungi memenuhi 100% keperluan vitamin C harian anda disamping mengandungi 12 vitamin dan mineral penting, tinggi dengan mikronutrien seperti Kalsium, Vitamin D, dan Zat besi. Selain itu, 2 hidangan seharian memenuhi 100% keperluan harian vitamin C untuk kanak-kanak (4-6 tahun) berdasarkan Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (2017).
Susu NESTLE EVERYDAY bukan saja sesuai diminum, anda juga boleh mempelbagaikan kegunaan susu ini dengan pelbagai masakan ikut citarasa anda. Umpamanya Susu NESTLE EVERYDAY boleh juga digunakan dalam masakan khusus bagi menggantikan penggunaan santan atau susu pekat dan ini sekali gus menjadikan hidangan lebih berkhasiat.
Jika inginkan lebih banyak resipi yang menggunakan Susu Nestle Everyday anda juga boleh klik link ini.
Oleh itu, usah bertangguh lagi untuk amalkan pengambilan Susu NESTLE EVERYDAY. Ini penting untuk pastikan anda sekeluarga terhindar daripada masalah kekurangan mikronutrient.
Selain itu jangan lupa untuk turut mengambil bahagian dalam kempen hashtag #HariHariEveryday dengan berkongsi gambar anda sekeluarga di media sosial bersama pek EVERYDAY dan letakkan #HariHariEveryday dalam kapsyen anda! Untuk setiap hashtag #HariHariEveryday yang diterima, NESTLE EVERYDAY akan menyumbangkan 1x Pek Nutrisi yang diisi dengan barangan kepada keluarga yang memerlukan.
Nostalgia Kek Oren, Sedapnya Mak Kita Dulu Buat. Ni Resipinya!
Mengimbau kenangan zaman kita kecil-kecil dulu semasa mak-mak kita sibuk membuat persiapan kuih Raya. Ada satu resipi kek ini mesti wajib mak kita buat, lain tak bukan Kek Oren.
Emmm…mengenangkan aroma kek tersebut yang sedang dibakar memang buat kita rasa hendak berbuka puasa jadinya. Memang tak sabar hendak makan, betultak?
Jadi apa kata Raya tahun ni, kita buatkan Kek Oren ini untuk anak-anak kita pula merasa kek yang dimasak dari air tangan ibunya dan untuk itu, ini resipinya yang telah dikongsikan oleh Puan Nieza. Jom semak.
Sekarang saya tahu kenapa orang nak buat kek oren. Sebab dia bukan sejenis kek yang muak kot. Makan tak muak, buat pun tak muak. Haha.. ada je jenis kek yang nak buat je dah rasa muak dah.
So ini kek oren resepi paling sempoi tapi misteri dalam donia. Nak kata sedap, tak pasti. Tapi yang nyatanya bila saya potong, piring untuk kek ni tak penuh-penuh. Misteri juga difikirkan.
Resepinya, sempoi macam cara mak-mak kita buat seperti di bawah :
RESEPI KEK OREN SEMPOI SEDAP RAYA
1 biji oren sunkist
1 cawan jus buah oren di atas
3 sudu teh sunquick
(Campur air jadikan 1 cawan jus oren di atas)
Nota : Resepi ni ada satu cawan jus sahaja bukan 2 cawan)
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan minyak
Sedikit garam
Bahan Kering :
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
Cara :
1. Ambil buah oren, belah ambil jusnya di dalam cawan sukatan di atas.
2. Potong kecil-kecil (hampas) buah oren tadi dan masukkan dalam blender / fruit processor.
3.Dengan sempoi, masukkan kesemua bahan basah yang di atas dan blend / putarkan fruit processor sehingga sebati.
4.Dalam bekas berasingan, sediakan tepung dan baking powder. Tuang adunan basah ke dalam adunan kering dan kacau sebati guna whisk tangan.
5.Griskan loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang.
6.Panaskan oven pada suhu 160C dan bakar 40 minit atau sehingga adunan tak lagi bergoyang.
Bau oren yang harum memikat menggamit nostalgia malam raya bersama keluarga di suatu masa.
Selamat berhari raya dengan kenangan lama semua!
Sumber : Nieza Nor Hamnira via MAHN
Lagi Dua Bulan Nak Puasa, Peniaga Ini Kongsi Resipi Masak Sambal Bilis Garing, Rupanya Guna Bahan Ni Nak Lebih Sedap!
Menu yang paling ringkas dan menambah selera adalah sambal bilis garing.
Lauk ni memang wajib ada di rumah.
Jika datang mood malas nak masak, sambal ini adalah penyelamat untuk digunakan ketika itu.
Malah waktu bulan ramadan makanan ini memang laku ‘keras’ yang sering mendapat tempahan ramai.
Bagi yang belum tahu cara membuatnya, apa kata cuba resipi ini. Ia perkongsian seorang peniaga, Masfaliza Ab Jaafer yang menjual makanan ini.
Jom lihat cara-caranya.
Lagi 60 hari nak menjelang bulan Ramadhan. Dh blh bersiap sedia dgn lauk2 yg simple utk bersahur. Semua brg naik, jom kita buat sendiri lebih jimat dan gerenti sedap dr air tangan sendiri. CikAyu halalkan resepi ini utk semua, & semoga dpt dimanfaatkan pd ibu2 dan rakan2 yg lain juga. Sambal bilis garing by CikAyu
Bahan dan cara membuatnya rujuk gambar.
Goreng bilis sehingga garing dan sejukkan
Bawang putih garing
Bawang goreng
Buang biji cili, cuci dan toskan. Jemur cili sehingga kering dan rapuh. Cili yg kering akan menghasilkan sambal yg cantik.
Goreng cili seketika hingga cili menjadi garing dengan sedikit minyak. Api perlahan.
Masukkan cili kedlm food processor dgn sediikit gula halus
Hasilnya selepas dikisar
Panaskan minyak. Letakkan 2 kiub ikan bilis dan masak hingga berbuih. Tutup api dahulu.
Masukkan cili kisar tdi kedlm kuali. Bukakan api yg sederhana kecil sambil balik2kan sambal. Jgn tinggal dikhuatiri hangus nti. Klu sambal terlalu kering blh tambah sedikit minyak.
Rupanya ini rahsianya, guna serbuk ni nak rasa lemak-lemak.
Letakkan sedikit serbuk hilal. Semua masakan CikAyu lebih suka gunakan hilal kerana kurang masin. Dh mcm duta hilal pulak. Hilal ni berasa lemak2 sikit sedap sgt. Google ye apa itu hilal . Pasaraya atau kedai2 tertentu je jual. Cuba tgk dekat shoppee
Nampak tak sambal dah cantik basah2 sedikit. Jgn terlalu berminyak atau terlalu kering nanti tk cantik sambal bilis kita.
Sejukkan dahulu sblm digaul dgn ikan bilis.
Gaulkan sambal dgn ikan bilis terlebih dahulu. Bila dah agak2 rata bru masukkan bawang putih dan bawang goreng.
Sambal bilis garing is done
Sumber: Masfaliza Ab Jaafer
*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club