Ramai yang sudah mengetahui akan khasiat teh hijau untuk kesihatan tubuh. Malah, minum teh ini secara rutin dikatakan mampu menurunkan berat badan, mengurangkan kolesterol dan lemak jahat, hingga meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Namun, ada yang masih samar-samar akan waktu yang betul pengambilan teh hijau bagi memastikan ia benar-benar berkesan untuk tubuh. Terutama bagi mereka yang sedang dalam proses berdiet untuk menguruskan badan, untuk sihat, dan juga sebagai antioksidan.

Teh Hijau sebagai antioksidan

Untuk mendapatkan kesan antioksidan yang optima, teh hijau seharusnya diminum antara waktu makan (between meals). ini untuk memastikan catechin (salah satu major antioxidant) tak bertindak balas dengan casein yang terdapat dalam susu atau mana-mana protein haiwan. Tindak balas ini boleh mengurangkan keberkesanan teh hijau.

Teh hijau juga menghalang penyerapan kalsium dan non-heme iron (zat besi yang didapati dari tumbuhan). Ini boleh memberikan masalah kepada mereka yang cenderung untuk menghidap anemia.

Ada juga kajian yang mengatakan teh hijau mengurangkan penyerapan macro nutrien seperti lemak dan protein. sebab tu la kena ambil teh hijau ni sekurang-kurangnya sejam sebelum atau selepas makan.

Teh hijau menggalakkan penurunan berat badan

Meningkatkan metabolisma tubuh dan dengan menghalang penyerapan lemak. jika tujuan utama anda nak minum teh hijau sebab nak turunkan berat badan, you can take it along with your meals. Tapi anda hanya boleh minum dengan meal kalau perut korang tak sensitif. Teh hijau sifatnya alkali, jadi dia menggalakkan perembesan gastric acid yang lebih banyak.

Waktu sesuai  Untuk Minum Teh Hijau

Jika anda nak cepat turun berat badan, minum Oolong tea bila-bila anda makan makanan berlemak sebab ia membantu dalam proses penyingkiran lemak.

Jangan minum teh hijau di awal pagi ketika perut kosong. Kandungan kafein dalam teh hijau boleh menyebabkan dehydration dan boleh menyebabkan rembesan gastric acid yang menyebabkan sakit perut atau ulcer. Pengamal ubatan cina turut mengatakan pengambilan teh ketika perut kosong boleh menyebabkan paru-paru dan perut menjadi ‘sejuk’.

Elakkan minum teh hijau ketika sedang makan kerana ia boleh mengurangkan penyerapan thiamin (vitamin B1).

Berikut waktu yang tepat untuk minum teh hijau.

Setelah makan
Teh hijau mampu memberikan manfaat terbaiknya jika Anda minum setelah makan. Apalagi jika anda menambahkan perahan lemon ke dalamnya yang bermanfaat dalam melancarkan proses pencernaan.

IKLAN

 Sebelum tidur

Ini juga antara soalan yang sering pengamal teh hijau keluarkan. Lagi sekali, jawapannya bergantung kepada sebab utama kenapa anda minum teh hijau ni. Jika anda minum sebab nak kurus, lebih baik minum satu jam sebelum tidur, supaya tak kena bangun tengah malam nak buang air. Ia membantu membakar lemak ketika tidur dan takkan halang kita dari tidur nyenyak.

Walaupun baik untuk kesihatan, namun jangan minum teh hijau di malam hari. Sebab dapat mengganggu pola tidur anda kerana kandungan kafein di dalamnya.

Setelah sarapan
Hindari  minum teh hijau sebelum sarapan. Setidaknya minum teh hijau 30 minit setelah Anda sarapan.

Bukan saat perut kosong
Jangan minum teh hijau saat perut Anda kosong. Sebab dapat membahayakan kesihatan pencernaan Anda.

IKLAN
healthy green tea cup with tea leaves

Adakah teh hijau mengandungi kafein?

Kebanyakan pengamal teh hijau risau tentang kandungan kafein dalam teh hijau. Teh hijau mengandungi kafein seperti teh lain tetapi kandungannya berbeza dari satu jenis ke satu jenis dan ia juga bergantung kepada kuantiti teh hijau yang anda brew dan berapa minit masa diambil untuk setiap rendaman. Lebih banyak kuantiti dan lebih lama rendaman dalam cawan, lebih banyak lah kafein yang anda minum.

Satu kajian telah dibuat untuk menentukan jumlah kafein yang ada dalam teh dan keputusannya berdasarkan teh hijau didalam cawan 7 ounce yang direndam selama 3 minit:

Chinese oolong green tea – 37mg

kenyan green tea – 58 mg

Indian Green tea – 59 mg

Berapa banyak Teh Hijau yang boleh diambil sehari?

Menurut pakar, ‘dos’ maksimum green tea sehari ialah 3 hingga 5 cawan sahaja.