Komunikasi dalam rumahtangga amat penting, bukannya hanya menjadikan medium sosial untuk berinteraksi antara satu sama lain.

Apabila menjadikan medium sosial dan gajet sebagai komunikasi, istilah pendengar setia semakin pupus.

Lantaran wujudnya pasangan gagal menjadi pendengar setia. Sebagaimana yang dipaparkan oleh saudara Muhammad Yusof ini.

Hari tu aku ada lepak dengan sorang cikgu. Orang lama. Kebetulan dia ajak jumpa. Aku memang suka lepak dengan cikgu-cikgu otai ni sebab banyak benda yang kita boleh belajar daripada dorang.

Depan meja aku ada pasangan muda, mungkin baru kahwin kot, dua-dua dok ralit tengok henset.

Cikgu aku kata ‘Cuba ko tengok pasangan tu. Mungkin dorang sembang dalam whatsup kot..’

Aku gelak. Situasi ni aku jumpa banyak kali terutama kat kedai makan. Malam ni kali ke 205, aku jumpa situasi macam ni.

‘Sekarang ni ramai suami gagal jadi pendengar yang baik. Sebab tu sekarang banyak kes cerai sebab masalah komunikasi.’

‘Pernah tak bini ko asyik ulang cerita benda yang sama padahal dia dah 20 kali cerita benda yang sama kat ko?’

Aku angguk.

Itulah perempuan. Bila seorang perempuan tukar title jadi isteri, kawan yang tinggal hanyalah suami dia sebab kawan-kawan dia yang lain pun akan alami benda yang sama.

So, pada suamilah dorang nak bercerita, nak berkongsi, nak bergurau, nak makan bersama, nak gosip dan nak bercerita pasak rakan sekerja.

Tapi itulah, ada suami yang tak berapa faham tentang benda ni. Ada suami yang acuh tak acuh je layan bini. Tapi bila sembang dengan kawan-kawan punyalah meriah tak ingat dunia.

Yang pelik lagi kadang-kadang, masa layan henset lagi lama daripada masa layan bini bual.

Kita yang dah jadi suami ni kena beringat isteri kita adalah separuh jiwa kita.

IKLAN

Suami memang la tak berapa nak rasa tensyen dalam perkahwinan sebab boring-boring dorang keluar ngeteh, boring-boring dorang pi main futsal, boring-boring dorang beli moto waiyuki atau nvx pi jalan-jalan cari makan.

Jadi isteri ni tensyen woo. Tensyen kat tempat kerja lagi. Tensyen kat rumah lagi dan takde banyak aktiviti yang dorang boleh buat untuk realesekan tension dorang sebab keterikatan dorang terhadap komitmen perkahwinan.

So, nak salah satu cara dorang realesekan tensyen(selain shopping) adalah dengan BERCERITA/BERKONGSI/BERBUAL.

Sebab tu bila dalam kereta, bila balik kerja, bila makan kat kedai makan, bila nak tidur, isteri akan cari suami sebab nak bercerita tentang apa yang mereka tak puas hati hari tu. Nak berkongsi masalah, nak luah perasaan.

IKLAN

Pada mereka, dengan bercerita pada suamilah, mereka dapat realese segala yang terbuku dalam jiwa dorang jadi bila mereka dapat cerita dan dapat luahkan perasaan, mereka rasa lega dan dapat tidur lena pada malam tu.

Tapi itulah, ramai suami yang terlepas pandang benda ni.

Dorang fikir isteri mereka just nak membebel je kat telinga. Boring. Baik dorang menghadap henset.

Allah, Allah.

Dah apa guna berkahwin kalau isteri just SENDIRI? Buat kerja rumah SENDIRI, makan SENDIRI, jaga anak SENDIRI, sampaikan nak luahkan perasaan pun berSENDIRIan.

Satu perkara lagi, tolong jangan bagi isteri simpan masalah terbuku lama sangat kerana ia boleh akibatkan isteri stress. Paling penting, suami kena peka dan kena pandai selesaikan hal-hal melibatkan stress isteri ni. Jangan buat tak tahu sahaja. Bahaya!

Pada aku benda ni realiti apa yang berlaku sekarang. Dan nasihat cikgu aku ni betul-betul kena batang hidung semua pasangan suami isteri yang nakkan kebahagiaan sampai ke Syurga.

Benda-benda gini aku kena kongsi pada korang semua. Mana yang baik kita ambil pengajaran, mana yang buruk kita tinggalkan.