Trending sekarang pasca banjir antaranya  pembelian water jet untuk usaha membantu menbersihkan rumah akibat bencana baru-baru ini.h

Harga water  dikatakan tidak masuk akal apabila berharga lebih satu ribu ringgit. Menyedari ada netizen yang tidak cakna mengenai harga water jet di pasaran, lelaki ini berkongsi pengalaman menggunakan alat ini pada harga berkenaan.

Apa yang pasti dengan penjelasan ini, dapat membantu mengelak salah faham dikalangan netizen.

Isu Water Jet Mahal, Sukarelawan Ini Jelaskan Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu.
Gambar sekadar hiasan

ISU WATER JET

Ni pengalaman ambo sendiri sebagai sukarelawan banjir dan pasca banjir bermula 2014 dahulu di ground zero,

Rumah yang dilanda banjir, apatah lagi ditenggelami air, dan berhadapan pula dengan “banjir termenung”, memang hadapi pelbagai kesukaran untuk kita nak cuci balik,

IKLAN

Pertama, air banjir dia datang dengan pakej lumpur, selut, sampah, minyak kotoran, sisa kumbahan dan pelbagai benda yang yerk dan kotor, itu normal,

Kedua, rumah yang dah ditenggelami air biasanya banyak soket elektrik rosak, kalau bekalan elektrik disitu kembali pulih sekalipun, ada risiko short n shock,

Ketiga, water jet berkuasa elektrik kalau boleh digunakan sekalipun, berapa jam kita boleh lanyak sebelum motor tu panas dan kena cool down, sedangkan nak cuci rumah banjir ni tak sama dengan basuh kereta,

Jadi, penggunaan heavy duty water jet berkuasa enjin diesel atau petrol ini amat diperlukan, jika nak basuh rumah tu betul betullah, bukan sekadar semprot tembak air demi sekeping gambar untuk content di medsos tanda turun buat kerja kemudian balik tanpa kerja itu disiapkan,

IKLAN

Di Kuala Krai dulu, kami sukarelawan bukan sekadar guna heavy duty industrial water jet with generator ni, siap guna yang ada external pump sebab paip air slow kalau ada, biasanya dah tersumbat habis,

Harga water jet washer berkuasa petrol atau diesel masa 2014 dulu memang la RM 800 lebih kurang, sekarang dah nak masuk tahun 2022, sedangkan ayam pun naik harga inikan pula peralatan sebegini,

Kita ni kalau tak tahu lebih baik tak bercakap, sebab bila start bercakap dalam keadaan tak tahu, orang lain yang tak tahu pun jadi tahu yang kita ni memang tak tahu,

IKLAN

Dengan bahasa Jerman mudah, tok tahu toksoh kecek aa odo weh,

Tahniah team Pemuda Amanah Nasional , kerja kebajikan memang ramai yang suluh, tak ramai yang bersungguh, bahkan ada juga yang belum buat sudah mengeluh,

InsyaAllah lepas siap servis van ni, ambo kembali join bersama ratusan tenaga muda sukarelawan kita, van oren yang sebelum ni jadi “alphard” untuk team banjir 2014 dulu, yang tahu tu tahulah,

Jalan terus

Sumber: Ariff Bashiruddin Rusli