Ujian dan dugaan di alam perkahwinan memang luar biasa, lantaran itu kedua-dua pihak perlu sama-sama berjuang untuk mengekalkan kesejahteraan hubungan suami isteri kekal bahagia selamanya.

Antara kunci dalam membina hubungan yang bahagia, tiada menyimpan rahsia antara suami dan isteri, itu adalah lebih baik. Agar kedua-dua tahu dan faham dalam menjaga hubungan perlu kesetiaan.

Namun sering disalah ertikan bila pasangan terlihat begitu ambil berat dikatakan cuba untuk  ‘menguasai’ atau ‘mengawal’ pergerakan pasangan. Istilah queen control umpamanya, sering dilihat dari sisi yang kurang baik.

Namun seorang suami ini memberi pandangannya betapa ada baiknya bila isteri terlihat lebih ambil tahu dan ambil berat tentang pasangannya.

Isteri Sedikit ‘Queen Control’, Itu Kebaikan Buat Kita

Saya setuju sangat jika isteri ambil tahu segala aktiviti suami. Tiada rahsia suami isteri. Tahu suami Chat dengan siapa, tahu password HP dan facebook suami dan tahu suami berkawan dengan siapa. Sesekali tu cek HP suami. Lelaki ni nampak ‘Lebai’ macam mana pun akan lemah dengan perempuan.

Kadang-kadang kita tidak sedar apa yang kita bualkan, sehinggakan syaitan menguasai jari jari kita untuk taip perkara yang Allah Murkai.

Gambar hiasan

Jadi suami jangan rasa rimas jika isteri sedikit ‘Queen Control’ , kerana itu kebaikan buat kita. Jika bukan dia cegah segala kesilapan dan kelemah kita siapa lagi?. Hanya isteri tahu baik buruk kita, kelemahan kita.

Suami juga begitulah, pantau hp isteri tu, jangan sampai dia mengadu kepada orang yang salah. Jangan biarkan isteri tayang body percuma di media sosial, jangan biarkan isteri kita berbalas voice texting dengan lelaki lain, Jangan sampai isteri kita pula terjerat dalam sangkar pemangsa yang dah lama menanti.

Gambar hiasan

Sebab itulah jika taknak isteri kita mengadu kepada orang lain, jadilah kita pendengar setia dan dengarlah teguran isteri, kerana setiap teguran isteri ini ikhlas dari hati dia.

Dunia yang penuh dengan cabaran dan fitnah. Hanya orang yang benar-benar Taqwa akan terlepas dari fitnah ini. Nasihat untuk diri sendiri yang penuh dengan keaiban. Moga Allah jaga aib ini dan ampunkan dosa-dosa ini.

-EncikMatt-

Sumber : Muhammad Hassan 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:“Saya Perlu Sediakan Yuran Pendaftaran RM2,000…” Anak Ni Gigih Cari Wang Untuk Daftar Ke Universiti!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club