Lumrah kanak-kanak terjatuh kerana mereka suka melakukan pelbagai aksi biarpun ditegah. Apatah lagi jika anak anda baru ‘dapat kaki’, jadi bab terjatuh atau terhantuk adalah biasa berlaku.

Namun tidak bermakna sebagai ibu bapa anda tidak mengambil berat hal tersebut. Kesan hentakan dari terjatuh misalnya boleh meninggalkan bengkak atau benjolan di kepala.

perkara ini dikongsikan oleh Datin Dr Halina apabila anak kembarnya yang bernama Noah terjatuh dan kepalanya terhentak.

Justeru, isteri kesayangan Datuk Dr Sheikh Muszaphar memberikan beberapa tip kepada ibu bapa sekiranya berlaku perkara yang sama ke atas anak-anak mereka.

Menurut Dr Halina,  ibu bapa harus sentiasa peka dengan tanda-tanda perubahan yang berlaku pada diri anak-anak selepas terjatuh.

Berikut merupakan tip yang diberikan Dr. Halina.

Check conscious

“To parents out there… Kalau anak kita jatuh especially bila kena kepala dulu… check conscious level.

IKLAN

“Menangis ke tidak (nangis is good, that means your baby is conscious) pernafasan ok ke tidak. Look for any bump atau benjol (you can put ice to stop benjol from getting bigger).

Muntah

IKLAN

“Over time, check anak kita, kot-kot dia ada rasa nak muntah atau muntah-muntah kat rumah (feeling nauseous / muntah is NOT good).

“Make sure kaki dan tangan all boleh gerak macam biasa… If there’s abnormality, bring to hospital immediately!”

Perkongsian dari Dr Halina ini nyata memberi info kepada ibu bapa yang lain.Rata-rata berterima kasih tak kurang yang berkongsi pengalaman anak dalam situasi berkenaan.

abadisuraya @areziefa tqvm dear… nasihat yg penuh bersemangat… moga dalam rahmat Allah selalu hendaknya….

iwarny Very agree dr. Anak saya dulu (3yrs) pernah jatuh ke lantai, kepala dulu. Conscious (nangis), then after a few minutes tak respon. Terus ke hosp. After ct scan ada blood clot dan disahkan kena child stroke. Allahuakbar. Lumpuh sebelah kanan badan. After 2 weeks, alhamdulillah dah boleh jalan. N sihat sampai skrg (dah 6 tahun) ❤️

aureliaeladhia Terima kasih doktor for info yg bermakna

zuhairajamil Anak saya pon pernah jatuh terlentang dari kerusi atas mozac. Sebenarnya x tinggi pon, tapi maybe hentkan kuat. Dia menangis sgt kuat, n lepas tu dia mcm pening n menangis. Suap nasi pastu xlama dia muntah. N continuously muntah n bwk pegi hospital. Doc decide buat ct scan and thank god my anak ok?My mistake n my lesson. Sekarang mmg extra care?

mummy.have Allah…anak saya sebijik mcm noah. Suke na panjat sana sini, benjol pon sana sini ?. Thanks @drhalina for sharing those tips. Penting sngt ni

Sumber: IG  drhalina