Apabila mempunyai anak, setiap ibu bapa pastinya inginkan cahayamatanya menjadi seorang yang hebat, cemerlang dan pandai dalam pelajaran. Malah ada yang sanggup memberikan kelas tambahan buat anak apabila anak tidak boleh membaca dan menulis.

Namun, tahukah anda, tindakan ini memberi kesan negatif kepada perkembangan anak itu. Ia akan membuatkan anak seakan ‘robot’ yang tiada emosi dengan persekitarannya. Hakikatnya, pada usia tahun pertama ini, 0 hingga enam tahun ini, anak harus dibiarkan aktif bermain.

Begitulah yang dilakukan oleh puan Adlil Rajiah . Beliau tidak memaksa anaknya untuk duduk diam dan belajar. Hasilnya, anaknya kini telah memasuki darjah dua merupakan antara pelajar cemerang di sekolahnya.


Kenapa ramai yang takut nak hantar anak kat playschool ni?
Apa yang dirisaukan sangat bila anak belum tahu ABC 123? 
Apa yang tak kena bila rutin harian anak hanya penuh dengan bermain?
Nak anak cepat sangat pandai membaca mengira mengaji, nak buat apa?
Nak anak terus jadi CEO gaji juta2 ke?
Ke sebab tercabar dengan anak jiran sebelah yg dah hafal sifir 68? ?
.
I sent Haikal to ONLY playschool dari kecik until he’s 6.

No books, no worksheet, no classroom, no homework, no nothing. ONLY MEANINGFUL PLAY.

Masa tu ramai yang kalut cakap nanti Haikal cannot cope with Standard 1 sebab tak biasa dengan suasana belajar.
Well, I pekakkan aje.

I just want my son to enjoy his childhood to the fullest.
Dan saya tahu–
perkembangan emosi hanya berlaku pada 6 tahun pertama.

Berapa ramai parents sekarang yang pening dengan masalah anak panas baran, ganas, tak sabar, pemarah, penakut, tak pandai kawal emosi?

Ini lah puncanya–
ANAK TAK DAPAT HAK BERMAIN SECUKUPNYA SEMASA 6 TAHUN PERTAMA.
Asyik dipaksa duduk diam, belajar, duduk diam, belajar, duduk diam, belajar.

Now, Haikal dah Standard 2.
Dan Alhamdulillah. Dalam exam he always in the Top 3,
sangat aktif sukan, aktif chess, aktif hafazan, dan selalu dapat pujian daripada guru2 tentang his leadership, his empathetic character, his creativity, his good emotional control, etc.

IKLAN

Korang ingat Haikal jadi camtu sebab dia anak Adlil Rajiah ke? ?
HELL NO. Proses “unlock potensi diri” ni adalah possible untuk SEMUA ANAK.

I never share about Haikal’s school achievements in any of my socmed post sebab taknak parents lain jadikan Haikal as benchmark utk anak2 mereka.

Because I strongly believe. Every child has their own unique superpower.
U just have to believe in it and let it unlocked naturally.


And the only way to unlock it. is through QUALITY PLAY during the first 6years.

Biarkan EQ berkembang

IKLAN

Biarkan EQ (emotional quotient) mereka berkembang sepenuhnya dulu. dan IQ akan hadir dengan sendiri.

Bila main–
anak gelak, gaduh, gurau, sedih, takut, marah, happy, excited, berkongsi, berkerjasama, berinteraksi, merancang strategi, berfikir, berdikari, berani cuba, semuaaaaaaa ni lah yang membentuk EQ anak.

Tapi bila awal2 dah paksa anak duduk diam belajar, hafal macam2, anak jadi apa?
JADI ROBOT!
.
Jack Ma pemilik syarikat Alibaba once said–
“My billion dollar company only has 60 workers. How is that possible? We use robots (artificial intelligence). In 10years time, human beings will lose jobs, because they cannot compete with robots, who can work 24/7 without feeling tired or stressed.”
.
IQ manusia dah tak diperlukan sangat dah. Sebab semuanya teknologi dah boleh tiru.
Tapi apa yang teknologi tak boleh tiru?
.
EQ–
Empathy, humanity, creativity, love, kindness. 
.
So dear parents, please. Nak anak ada masa depan. Jadikan anak manusia. Bukan robot.
.
Manusia yang bijak kawal emosi, berkeyakinan diri, berakhlak, kreatif, hati penuh kasih sayang, penuh kebaikan dan kemanusiaan.
.
Bila EQ dah dibina sepanjang 6 tahun pertama. Campak lah kat sekolah mana-mana pun
anak akan terbang macam roket, insyaAllah.

Semoga kita menjadi ibu bapa yang hebat untuk anak-anak!

Sumber: Adlil Rajiah