Kadang kala ada segelintir mak-mak ni pantang nampak rumah sepah sana sini. Ada yang ada yang kena marah. Maklumlah anak-anak sedang membesar, memang huru-hara rumah.

Jika sebelum kahwin dan ada anak, rumah memang kemas terutama mak-mak jenis perfectionist. Barang-barang rumah ‘terletak’ kemas di raknya. Namun bila dah ada anak sebaliknya.

Itu adalah antara perkara yang anak-anak sering buat ibu ayah sehingga ada susah hati hingga stress. Ada juga yang lasak atau nakal. Bagi  yang lalui fasa ini usah stress sangat, takut nanti susah hati ‘makan’ diri pula.

Sebagaimana perkongsian saudara Mohd Fhais Salim ini. Mak-mak tak perlu nak terlalu sempurna untuk anak-anak. Biarkan mereka membesar mengikut perkembangannya, kita sebagai ibu bapa beri panduan yang betul. Jika salah tegur tetapi jangan terlalu mendesak. Selebihnya kita berdoa dan tawakal.

Jangan la perfectionist sangat ye!
1 – Tak apa anak suka buat sepah sepah rumah, itu tandanya dia aktif dan sihat. Ini la peluang nak didik budaya mengemas, lepas buat sepah ajak anak kemas sekali.
2 – Tak apa anak makan tertumpah tumpah, jangan marah selalu sangat, patut kita puji dia dan galakkan lagi dia berdikari begitu. Boleh makan sendiri tu tanda dia dah pandai berdikari tau.
3 – Tak apa anak lasak lasak sedikit, usah jerit atau tengking suruh dia duduk diam. Layankan sahaja sebab anak yang sentiasa aktif ni bagus untuk tumbesaran otak dia. Bakal ada growth mindset nanti tu.

IKLAN

4 – Tak apa anak tak mahu ikut arahan, jangan cepat tersinggung. Nak jadi ibu ayah hati tak boleh tisu, kena kental. Anak yang susah ikut arahan ni selalunya ada Strong Will, rahsia orang berjaya tu tau.
5 – Tak apa anak lambat sikit belajar, usah stress sangat. Proses tarbiah memang akan makan masa sikit, sebab tarbiah yang berkesan menusuk ke dalam hati dan jiwa bukan setakat lekat di akal je.
Jangan biarkan sikap nak perfect kita tu buat kita jadi keras hati dan buta hati dalam mendidik anak anak.
Serius. Kalau sikap nak perfect ni hilang comfirm kita akan jadi susah nak stress, susah nak marah marah dan susah giler nak menjerit.

Sumber: Mohd Fhais Salim

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club