Lumrah manusia takkan terlepas dari banding membanding.  Betul tak?

Termasuklah dalam keluarga sendiri, dah jadi kebiasaan ibu bapa membandingkan anak dengan kanak-kanak lain, bukan? Tapi tanpa sedar, perbuatan itu sebenarnya boleh mengganggu emosi anak.

Sesetengah ibu bapa mungkin berasakan perbandingan yang dilakukan itu mungkin akan meningkatkan lagi keinginan anak untuk berjaya.

Hakikatnya, membandingkan anak dengan individu lain bukanlah cara terbaik membantu mereka memperoleh kejayaan. Sebaliknya, ia lebih banyak mendatangkan kesan negatif terutamanya melibatkan keyakinan diri dan emosi anak.

Jangan Suka-Suka Nak Bandingkan Anak-Anak. Bukan Je Beri Kesan Buruk Pada Emosi, Hubungan Adik-Beradik Juga Jadi Renggang!

Berikut adalah 3 perkara yang perlu ibu bapa fahami:

#1 Anak miliki keunikan tersendiri

Setiap individu dilahirkan berbeza, kan? Waima, anak kembar sekalipun mempunyai keperibadian yang tersendiri.

Begitu jugalah anak anda. Mereka mempunyai keunikan dan cara pemikiran yang tersendiri.

Benarkan mereka untuk berfikir secara kritis dan membuat keputusan sendiri, tetapi dalam masa yang sama bimbing mereka untuk berada pada landasan yang betul.

#2 Anak bukan objek

Anak tidak sepatutnya dianggap sebagai objek mahupun aksesori untuk mempamerkan rasa bangga dalam lingkaran sosial ibu bapa.

Dengan membuat perbandingan, anda telah menetapkan sasaran yang tidak realistik tanpa melihat tahap kemampuan si kecil.

Ini juga dianggap cara ibu bapa mengeksploitasi anak untuk kepuasan anda sendiri sekali gus menyebabkan kekecewaan pada emosi anak dan merosakkan kehidupan mereka.

#3 Pendidikan adalah hak anak

IKLAN

Sekiranya anda mampu menempatkan anak di sekolah yang baik dan mahal, ia bukan sebagai bantuan yang perlu dibalas oleh anak.

Sebaliknya, pendidikan merupakan hak anak dan ia adalah tanggungjawab ibu bapa untuk menyekolahkan anak.

Tujuan utama pendidikan diberikan adalah untuk anak menjadi individu bertanggungjawab dan berdikari.

 

Jangan Suka-Suka Nak Bandingkan Anak-Anak. Bukan Je Beri Kesan Buruk Pada Emosi, Hubungan Adik-Beradik Juga Jadi Renggang!

Kesan negatif perbandingan kepada emosi anak

Adakalanya, tanpa sedar anda telah membandingkan anak dengan kanak-kanak lain dan menganggap ia bukanlah 1 isu besar.

Walaupun anak mungkin tampak seperti tidak kisah dengan perbandingan yang dibuat tetapi kesannya mungkin tidak dapat dilihat daripada pandangan mata kasar manusia.

Sebaliknya ia mengakibatkan kesan negatif melibatkan mental dan emosi anak, seperti:

IKLAN

1. Wujudkan persaingan adik-beradik

Jika anda sebagai ibu bapa membandingkan anak dengan adik-beradiknya, ia mungkin menyebabkan persaingan tidak sihat.

Lebih membimbangkan sekiranya wujud rasa dendam dan sikap agresif antara mereka.

Jangan Suka-Suka Nak Bandingkan Anak-Anak. Bukan Je Beri Kesan Buruk Pada Emosi, Hubungan Adik-Beradik Juga Jadi Renggang!

2. Mula menjauhkan diri

Apabila anak sering dibandingkan dengan kanak-kanak lain, kaum keluarga mahupun adik-beradiknya sendiri pastinya mereka akan berasa tergugat.

Lama-kelamaan anak akan mula menjauhkan diri daripada anda dan ahli keluarganya. Ia menyebabkan wujudnya masalah tingkah laku atau menjejaskan perkembangan mereka apabila dewasa nanti.

3. Menyekat bakat

Sekiranya anak mula merasakan diri tidak dihargai apabila sering dibandingkan dengan individu lain, ia boleh mengakibatkan bakat anak tidak dapat berkembang dengan sebaiknya.

IKLAN

Akhirnya, ia hilang begitu saja.

4. Cenderung wujudkan rasa tidak peduli

Apabila mereka mula menyedari bahawa ada individu lain lebih dihargai orang tuanya, sudah tentu boleh menjejaskan emosi anak.

Pada akhirnya, anak mungkin berasa tidak diendahkan dan tidak akan berusaha untuk membanggakan anda.

5. Elak interaksi sosial

Anda mungkin menganggap perbandingan yang dilakukan sebagai kata-kata pembakar semangat. Sebaliknya bagi si anak, ia seperti ejekan dan sindiran yang sering diulang-ulang.

Apabila sering berdepan situasi itu, anak akan mengelakkan interaksi sosial dengan individu di sekeliling.

Jangan Suka-Suka Nak Bandingkan Anak-Anak. Bukan Je Beri Kesan Buruk Pada Emosi, Hubungan Adik-Beradik Juga Jadi Renggang!

6. Mengurangkan keyakinan diri

Jika sebelum ini, mereka adalah anak yang periang dan berani mencuba apa sahaja, tetapi sikap tersebut mungkin akan hilang kerana telah wujud kepercayaan bahawa mereka tidak dapat melakukan apa pun dengan baik.

7. Memusnahkan harga diri

Tumbesaran anak dari sudut mental dan emosi mungkin terjejas apabila si anak mula mempercayai tidak mampu memberikan prestasi yang baik.

Lebih malang lagi apabila terpahat dalam minda mereka bahawa walau apa pun yang dilakukan, ia tetap tidak akan mampu mencapai jangkaan ibu bapanya.

Sumber : Hello Doktor

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI