Sesungguhnya setiap ibu bapa ingin memberikan yang terbaik buat anak. Setiap keperluan anak disediakan dengan sempurna agar dapat membesar dengan sempurna dan selamat. Oleh kerana itu, tidak mustahil ada ibu bapa yang terlalu mengawal anak. Hakikatnya ini, secara tersiratnya ia memberi kesan negatif kepada anak.

Sebagaimana perkongsian yang dipaparkan oleh Pengiat Industri Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Puan Azlina Johari atau dikenali sebagai Teacher Ina yang berpendapat ibu bapa seharunya tidak perlu mengawal anak-anak. Ikuti pendapatnya.


Ada dinyatakan,parents zaman sekarang terpengaruh dengan banyak marketing.
Dan paranoid. Akibatnya anak-anak hilang social bonding dan anak-anak less explore.
Dan banyak anak end up bergantung dengan ibu bapa sampai umur lebih 20thn.

Ada beberapa jenis TIGER PARENTING (too much pushing, pulling, directing, instructing, scheduling dan monitoring);

?Tiger parenting-yg anak over scheduled.. Ada rule mcmana semua kena buat. 
Helicopter parenting-yg akan masuk campur dan selesaikan mslah anak
?️Lawn mower/snowplow-yg akan dihadpn anak dan ketepikan semua obstacles (halangan) so anak akan mudah meneruskan
?Bubble wrapper-protect anak2 wpun dari kesalahan/dissapoinment anak paling ringan pun
Contoh dalam buku ni. Maknya belikan 2set buku. So anaknya tggl buku di sekolah dan dah ada buku yg sama kat rumah..

Over protecting dan over directing adalah underparenting. Yang mana kanak-kanak tak belajar try and error dan independent.

Overindulgence =spoiled. Akan tidak independent, problem solving problem

Ada satu kes dr ni. Seorang remaja yang stress dan ibu bapa bukan dr jenis tiger parenting kat atas… Dia request mcm2 kelas.. Tapi sehari tidur hanya 5jam..academic sarah ni sgt excel dan sport juga. Dan akhirnya dia starr ambik ubat utk make sure dia stay awake mlm2 utk study.. Kemudian sara fail utk swimming qualifications.. Dan ambil ADDERALL +OXYCONTIN. parents dia xpernah push utk buat.

Semua ni sbb dia nak please parents dia sbb dia rasa buat ni parents dia rasa sgt happy dan hidup dia dah setting ‘getting to the next level’.. Dia hanya nak make sure dia jdkan parents dia GOOD PARENTS.

IKLAN

Ni pendpt sy dan dikaitkan dgn beberapa teori lain+pengetahuan+pengalaman
so sebenarnya tak perlu pun byk2 structured class masa kanak-kanak..

Seharusnya mereka di expose kepada pelbagai pengalaman. Untuk meraikan macam-macam intelligence.

Sebab structured ni akan limitkan trial and error dan independent. Kanak-kanak kena banyak PROCESS try & error. Mcmana?melalui banyak unstructured.

Ibu bapa perlu kawal diri 

IKLAN

Kita bukan ibu bapa yang perfect of course.. Tapi tu bukan alasan utk kita tak berikan peluang anak-anak mencuba..

Dalam buku ni ada kata .KEY utk fixkan sifat ibu bapa yang over ni ialah..CONTROL diri kita. Bukan kanak-kanak. As easy as that. 

Less is more is still my favorite qoute

Till the next chapter ok

Sumber: Teacher Ina