Sakit gigi antara sakit yang paling ramai orang tak boleh tahan. Kesakitan yang dirasakan bila sakit gigi menyerang memang boleh membawa pergaduhan.

Kebanyakan orang tak kira kanak-kanak atau dewasa pasti boleh menangis kalau mendapat sakit gigi.

Tak kira sama ada kesakitan itu disebabkan jangkitan kuman, berlubang dan sebagainya, sakit gigi memang tak boleh bawa berbincang kecuali perlu segera berjumpa doktor gigi.

Tetapi berapa ramai yang tahu, sakit gigi tanpa rawatan boleh membawa kepada jangkitan kuman di otak dan ke seluruh badan sehingga boleh membawa maut!

Jangan main-main ya. Perkongsian daripada Dr Malar Santhi dalam Instagram miliknya @celotehdrmalar mengenai pengalaman beliau merawat seorang pesakit kanak-kanak perlu diberi perhatian oleh semua tentang pentingnya penjagaan kesihatan gigi.

“Jangkitan Dari Gigi Kalau Tak Dirawat Boleh Membunuh” Dr Malar Pesan Ibu Ayah Pantau Gigi Anak
Dr. Malar Santhi Santherasegapan

Demam Tak Kebah

Berdasarkan kisah benar

Budak tu berusia 10 tahun, berat dalam 30kg, lelaki. Parents dia memang nampak risau sangat. Katanya dah on off demam batuk dekat sebulan.Dah pergi beberapa klinik, dan hospital sekali dua, ubat semua dah habis makan 2-3 round, tapi demam masih tak kebah.

Kali ni mereka datang ke hospital tengah tengah malam, sebab anaknya tu langsung dah tak respons. Mereka risau anaknya dah dehydrated. Kepada kaunter saringan di depan, complaint yang ibu bapanya beri adalah “demam batuk dah sebulan, tak makan minum 2 hari”.

Saya tengok adik S dekat zon merah, staff bawak masuk terus sebab nampak lembik sangat. Suhu 40′, kadar nadi dia laju sangat,lebih kurang 140-150. Tekanan darah dia pulak rendah untuk umur dan berat dia. Itu memang kriteria masuk zon merah.

Muka pucat, bibir kering, hujung jari dia sejuk walaupun bahang badannya begitu tinggi. Lepas perkenalkan diri, saya tanya si Ibu,panggil dia apa ye? Along katanya.

Maka saya bertanya,

IKLAN

“Along demam ke?” Adik S tak respon.
Along lapar tak? Masih takde respons.

Mata dia tertutup, bila si ibu panggil, dia bukak mata, tengok sesaat dua, lepas tu dipejam balik.Hati saya dah rasa tak best, someting not right with this budak.

Saya tekan bahagian tengah dada dia, dia mengerang sikit, lepas tu ditolaknya tangan saya, dan dia pejam mata balik.

Ibunya ajukan soalan atas arahan saya, dia jawab tapi meracau, tak menjawab soalan.
Along tak sedar sepenuhnya, score kadar kesedaran dia, ayng dikenali sebagai GCS dah tak normal.

Saya pandang staf senior, “Patient in septic shock, pasang 2 branula, fluids 10mls per kilogram = 300mls bolus, Suppository Paracetamol 450mg. Satu branula saya pasang, nak amek blood C&S sekali.Set check BP every 10mins”

Kena Jangkitan Sepsis

Sepsis tu maksudnya kuman dah merebak ke seluruh badan, menyebabkan pengaliran darah dah dicemari dengan kuman, dah tak normal, menyebabkan tekanan darah rendah, nadi laju, dan pesakit boleh tidak sedarkan diri tiba tiba. Biasanya bermula dengan separa tak sedar, ataupun macam meracau, lepas tu baru lah “pengsan” ataupun tak sedarkan diri.

IKLAN

Saya sambung periksa Along balik. Sebab saya kena carik kuman dalam tubuh dia ni berasal daripada mana.

Saya arahkan si Ibu untuk bantu saya bukak mulut Along, ye lah dia kan tak sedar sangat,tak boleh ikut arahan.

Saya standby dengan torch light,si Ibu dan staff tolong bukak kan mulut Along.
Tak sempat tengok tonsillnya, kami semua dah terlopong.Di gigi gerahamnya ada satu nanah besar, gusinya di belakang di bengkak dan merah. Adui !!!

Sepsis dia berasal dari nanah di gigi, turun ke gusi, turun ke tekak dan sekarang ia telah merebak melalui pengaliran darah ke seluruh tubuh !!
Gigi lain pun memang tak bersih, penuh dengan cavity tebal berwarna kuning.

“Along dalam keadaan kritikal sebab jangkitan kuman dari gigi dan gusi dah merebak ke seluruh tubuh.

Kami dah bagi antibiotics untuk bunuh kuman, air drips sebab dia dehydrated, dan ubat untuk naikkan tekanan darah.

Sekarang kami kena hantar Along ke CT Scan Otak sebab memang jangkitan dari gigi boleh merebak ke otak dengan cepat, lagipun leher dia tegang, kadar kesedaran dia tak normal, memang risiko jangkitan dah merebak ke otak snagat tinggi.

IKLAN

Ibunya menangis teresak esak, sambil si ayah memujuknya.

“Takpe, kita doa banyak banyak, jangan risau, Abang risau takde apa jadi kat Along”

Si ibu pula menjawab, “Tu lah saya kerja pagi sampai malam sampai tak sempat nak pantau dia orang. Anak dah sakit pun boss tak bagi ambil cuti, saya masih pergi ke kerja. Lepas ni saya nak resign bang”

Daripada ujian CT Scan, kami nampak jangkitan dah masuk ke ruang sinus, menyebabkan sinusitis, tapi tak nampak dalam otak. Nasib baik, termakbul jugak doa mak ayah dia, huh!!

Along di zon merah dekat 4 jam untuk distabilkan, dan kemudiannya 3minggu di ICU untuk rawatan penuh. Dia dalam keadaan koma dalam 2-3hari, yang mana dia diberikan bantuan pernafasan secara intubasi.

Bermula Dari Sakit Gigi Biasa Sahaja

Semuanya berasal daripada sakit gigi biasa.

Melalui pesakit ni lah saya dapat tahu bahawa, tak ramai orang tahu yang bahawasanya jangkitan daripada gigi boleh naik ke otak, boleh merebak ke seluruh tubuh, dan seterusnya boleh membunuh sebenarnya. Bukan hanya di kalangan kanak-kanak ye, tapi juga sering berlaku kepada orang dewasa dan warga emas.

“Jangkitan Dari Gigi Kalau Tak Dirawat Boleh Membunuh” Dr Malar Pesan Ibu Ayah Pantau Gigi Anak
Photo by cottonbro: https://www.pexels.com

Kalau ada masa, terutamanya dalam cuti sekolah ni, bawalah anak anak berjumpa doktor gigi, check apa yang patut, cuci apa yang perlu. Kalau kat swasta kena belanja sikit, kalau kat kerajaan seringgit je pun. Lagipun, doktor gigi ni rata rata cantik dan hensem orangnya.

Berjaga-jaga sebelum kena, jangan dah terhantuk baru nak terngadah.
Kita beringat lah sama-sama ye.

Sumber: @celotehdrmalar