Bila melihat sebuah kediaman yang besar tentu kita membayangkan ia sebuah rumah yang besar dengan mempunyai bilik yang banyak.

Namun pernah tak terfikir bahawa kediaman sebegitu sebenarnya mempunyai beberapa buah rumah di dalamnya,

Seorang pengguna yang dikenali dengan nama Puan Ina berkongsi sebuah kediaman beliau bersama suami serta anak-anak yang mempunyai lima buah rumah di dalamnya. 

Menurut beliau, anak sulungnya, Syazlia yang juga dikenali sebaagi ‘kak long’, telah memberi ilham kediaman sebegini. Namun hanya sempat  tinggal 2 tahun saja setelah kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah buat arwah Syazlia.

Katanya lagi, melahirkan rasa syukur apabila anak-anak dan menantu saling sefahaman biarpun tinggal sebumbung walaupun masing-masing sudah berkahwin. Rumah berkenaan dihuni seramai 16 orang begitu meriah dan bahagia.

“Seronok tinggal dengan anak menantu. Kami semua dah macam kawan-kawan,” ujar puan Ina

Apa yang pasti, tinggal bersama ibu bapanya serta adik beradik lain adalah sesuatu yang membahagiakan walaupun sudah berkahwin. Sunguh inspirasi!

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Alhamdulillah..rumahku syurgaku..
Satu bumbung 5 rumah satu hati..itulah kami..jiwa kami tetap bersama selamanye..walaupun semua dh kawen..dan punyai anak.

Jom sama2 sedekahkan alfatihah pada anak saya yang duduk tingkat  3 (jiwa saya). SemOga dia sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang pencipta..INSYAALLAH…inilah “shah jehan” yang saya bina utk anak-anak

Untuk privasi..Setiap rumah ada 3 bilik tidor 2 bilik air..dapor juga ruang tamu sendiri..tpi biasala ank2..pastinyee kt bwah juga makanan yg dicari..itulah bahagia..

Rumah kami dari luar. Nampak dari luar macam sebijik rumah, sebenarnya dalam ni ade 5 rumah.. 5 in1. Setiap rumah ada 3 bilik dan 2 toilet lengkap dengan dapur dan ruang tamu.

Pintu rumah utama 

Pintu ke 2. Biasa anak-anak guna pintu ni

Tingkat 2 ada 3 anak kat sini. Masing-masing ada dapur dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air..Privasi

Tangga untuk naik ke tingkat 3. Tingkat 3 ada lagi 1 rumah..Tangga ketingkat 3. Paling istimewa. Ada playground tapi kosong tanpa penghuni sbb tuanye dah pindah ketempat yang lagi cantik dan abadi. Playground dibuat utuk memeriahkan lagi tingkat ini..Mama buat supaya adik-adik tidak pernah melupai kaklong..

Ruang kami keluarga besar untuk dengar ceramah, meeting family atau jamuan kecilan. Tempat bacaan yassin untuk kak long/dan gossip anak-anak. Ia di renovate khas setelah kaklongg pergi. Harapan mama supaya masing2 lebih mengingati kak long.

IKLAN

0pen rooftoop yang tak  siap lagi pool. Tempat buat bbq dan tgk bintang. Tingkat 3..playground utk cucu-cucu.

Rumah dari pandangan atas

Netizen beri pujian cara keluarga ini.

Sumber: Puan Ina

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520