Dulu, dapur berfungsi hanya sebagai tempat untuk memasak atau menyediakan hidangan. Namun kini , fungsi itu pun semakin luas apabila dapur bukan sahaja untuk memasak tetapi sebagai ruang terapi dan mengeratkan hubungan keluarga.

Ruang dapur yang kemas, bersih dan cantik pastinya menjadi idaman buat setiap wanita. Bukan sahaja dapat memasak dengan tenang tapi penuh stail!

Maklumlah, bila tempat memasak hari-hari pun tak rasa boring. Sudah tentu kita masak dalam keadaan mood gembira.

Jika dapur bersepah, nak masuk pun berserabut. Seperti wanita ini, Puan RasBie Ibrahim, dapurnya kelihatan begitu tersusun susun aturnya.

Ruang memasak kemas dengan bahan-bahan masak di letak berhampiran dengan pelekat nama bahan masakan. Juga rak terbuka untuk ruang menyimpan perkakasan memasak yang diletakkan dengan kemas. Memang praktikal.

Bahkan ruang dalam peti ais sungguh menakjubkan! Buka aje peti ais kelihatan semua barang memasak seperti sayur, barang basah termasuk buah-buahan di simpan dalam bekas serta pelekat. Kagum melihat peti ais yang penuh dan tersusun kemas seperti ini.

Jom kita lihat cara beliau susun atur bahan-bahan masakan, barangkali boleh menjadi pencetus idea untuk kita kemas dapur minggu ni!

SUSUN ATUR PETI AIS YANG KEMAS!

Setiap barang di dalam peti ais ditampal pelekat nama setiap bahan.

Bahan-bahan masakan seperti sayur disimpan dalam bekas telus pandang.

IKLAN

Turut ditampal pelekat. Kemas dan teratur.

RUANG DAPUR

IKLAN

Ruang dapur dengan tema putih menjadikan ruang kelihatan lebih luas.

Menarik! Semoga menjadi inpirasi untuk kita menghiasa dapur dengan lebih cantik dan kemas.

Sumber: RasBie Ibrahim