Parrt nak mencapai ganti kain buruk senang je, time nak basuh, alamak susah betul nak sental! Especially bagi yang ada kedai makan, kain buruk tu jangan lah ‘buruk’ sangat kejadiannya, bak kata orang Kedah ‘belengaih’, boleh lari customer kalau tengok!

Daripada membazir asyik tukar kain baru je tiap kali nak guna, ikut cara mudah ni nak basuh kain buruk. Segala kekotoran degil, zussss hilang begitu sahaja! Jom kita intai tip dari puan Zuraidah ni!

TIPS BASUH KAIN BURUK YG HITAM LEGAM SUPAYA BERSIH DAN PUTIH

Cara nak basuh kain buruk atau kain lap di dapur yang kotor.

SEDIAKAN BAHAN:-

Clorox
Pencuci kain

Cara-caranya :-

1. Rendam bersama sabun dan clorox selama 2 jam clorox biar lebih sikit.

2. Selepas itu, basuh dalam mesin basuh putarkan beberapa minit.

IKLAN

3. Selesai basuh terus masuk dalam mesin pengering jangan bilas dengan air bersih dulu.

4. Bila dah kering rendam semula bersama sabun dan clorox, putar lagi beberapa minit.

5. Masuk dalam pengering balik.

6. Angkat dan bilas macam biasa.

IKLAN

7. Keringkan dan jemur.

Lepas ni putih serlah lah kain buruk anda semua kan! Selamat mencuba

Sumber : Zuraidah Ismail via Sirap Limau