Sedih dan pilu apabila mengikuti kisah dua beradik yang tinggal bersama ayahnya yang yang cacat penglihatan namun bekerja sebagai tukang urut. Ibu pula pergi menghadap Ilahi akibat kanser.

Lebih menyedihkan lagi, adik beradik ini berdikari apabila ayahnya pergi berurut refleksologi disebuah kompleks. Pernah adiknya patah kaki dan tangan, tetapi dijaga oleh kakaknya yang berusia 10  setelah ayahnya tidak mampu  menjaga anaknya di hospital kerana tuntutan rezeki demi keluarganya.

Kisah ini meruntun jiwa ini oleh puan Pnut Syafinaz yang dikongsi laman facebooknya.

Saya belum kongsikan lagi kisah tiga beranak ini. Sudah beberapa bulan mereka dibantu. Adik saya temui mereka ketika melawat anak saudara saya yang sakit di wad Hospital Sultan Abdul Halim Sg. Petani beberapa bulan lepas.

Dua beradik anak yatim, ibu meninggal sebab kanser. Si adik patah kaki dan tangan jatuh ketika ikut ayah keluar bekerja. Ayah buta dan ambil upah urut refleksiologi di sebuah kompleks. Itu saja sumber pendapatan ayah mereka. Ketika adik di tahan di wad beberapa hari ayah tidak keluar bekerja kerana menjaga adik, duit pun semakin habis dan ayahnya terpaksa pergi kerja.

Tahu siapa yang menjaga adik di hospital sepanjang hari? Si kakak umur 10 tahun. Dialah yang jaga adiknya. Adik umur 6 tahun, manja dan masih merindui ibu yang telah pergi. Si kakak inilah yang menjaga adiknya. Makan minum apa saja yang hospital beri dan pelawat yang ziarah ahli keluarga kalau ada beri mereka makanan itulah mereka makan dan ehsan nurse, doktor yang merawat.

Cerita adik saya, kasihan sungguh. Kadang-kadang si adik menangis sambil ditenangkan oleh kakak, mungkin sakit, mungkin rindu ibu.

Kami hulurkan sedikit bantuan buat ayah yang terpaksa berulang alik naik grab ke mana-mana. Dan saya minta adik belikan pampers buat si adik yang tidak boleh bergerak ke tandas. Nurse kata pampers dah habis nurse terpaksa pinjamkan kat waris pesakit lain dulu. Semua urusan adik, kakaklah uruskan semuanya. Sebak.

KAKAK MENGALAH DEMI ADIK ; NAK SEDONDON

 

Semalam kami bawa mereka bertiga membeli baju raya, termasuk sepasang baju Melayu buat ayah mereka. Walaupun di tolak ayahnya berkali-kali enggan menerima. Saya minta sukarelawan carikan juga.

Kasih sayang dua beradik yang saya kagumi. Si kakak berhasrat mahu sedondon mereka tiga beranak, Si adik mahu baju melayu warna pink belacan. Si kakak mahu baju melayu kurung warna hijau. Si adik beralah mahu ikut warna pilihan kakak, tetapi baju melayu adik tidak ada size warna pilihan kakak. Kakak kemudian beralah, “takpa la hijau pun, asalkan sama kaler” bagus mereka di didik.

IKLAN

BERLARI PULA CARI BAJU RAYA BUAT AYAH

Dua beradik kemudian berlari pula mencari baju melayu buat si ayah, biar sedondon. Teruja dan bersemangat mereka. Aduh sebak melihat.

Ketika beratur mahu membayar harga pakaian, saya bertanya pada si ayah. Kalau keluar bekerja macam mana anak-anak? Katanya kalau hari sekolah dia mengurut sebelah petang, lepas anak-anak balik sekolah, terus di bawa ke tempat mengurut. Sampai ke malam, kalau di uptown sampai pukul 1-2 pagi, kdg2 pkl 2-3 pagi. Allahu kasihan anak-anak.

Lalu ayah dia bertanya penuh harapan “kak, boleh tolong carikan mana sekolah boleh hantar anak saya duduk asrama?’atau sekolah tahfiz? Saya nak depa sekolah sempurna macam orang lain, pi sekolah, balik sekolah mengaji, pegi KAFA. Hari minggu saya boleh ambik depa balik”

Saya tanya “tak ingat anak ka nanti? La ni tiap hari dok siang malam dengan anak-anak?” Di jawab “teringat, tapi nak buat macam mana, saya tak boleh penting diri, depa kena mengaji (sekolah) baca quran, nak depa pandai macam orang lain.”

IKLAN

Dia pun cerita dah pernah mohon nak masukkan anak ke sekolah asrama (sekolah rendah) tapi tak dak kosong. Masa bercakap hal ini dengan ayah dia, si kakak terdengar dan terus berlari peluk ayah (dalam gambar) “kakak tak mau.. kakak tak mau.. kakak nak duk ngan ayah” huh masa ni saya kalih pandangan, sapu air mata. Sedihnya. Saya pujuk, cakap kakak kena pi sekolah, kalau duk asrama anak yatim nanti pi sekolah naik van, balik sekolah boleh pi KAFA, mengaji quran, kat sana makan pun sedap-sedap, ada kawan ramai. Dia pandang muka saya “dengan adik sekali?” Saya angguk. Dia diam, dan peluk erat ayah dia. Saya hilang kata-kata.

Sebelum balik sekali lagi ayah dia kata “kak, tolong naa”‘ InsyaAllah saya akan usahakan mereka ke tempat lebih baik samaada ke sekolah agama yang ada asrama yang boleh dua beradik duduk sekali atau ke asrama anak yatim, tak mau jauh-jauh agar ayah boleh berulang naik grab pergi kalau rindu anak-anak.

Doakan urusan mereka dipermudahkan dan PINK SQUAD murah rezeki agar kami boleh tanggung anak berdua ni belajar mencari ilmu dan menumpang kasih di asrama. Hari ini misi mencari yang terbaik buat anak-anak ini.

Kita rasa kisah kita sedih? Hebat Allah uji? Bayangkan budak umur 10 tahun dan 6 tahun ni menggalas ujian mereka?

*Edit tambahan. Saya tak dedahkan di mana mereka tinggal, nombor telefon ayah sebab Si ayah tidak meminta-minta bantuan duit ringgit, dia akan usaha sendiri. Itu maruah dia sebagai ayah, saya hormati privacy mereka. Saya akan usahakan bantuan terus kepada mereka InsyaAllah. PINK SQUAD akan buat yang terbaik untuk anak-anak ini. Kalau yang nak salurkan bantuan, akaun PINK SQUAD ada kat profile saya, boleh bank in letak transaksi “putra putri” nama kedua beradik ni. Nanti saya minta bendahari asingkan sumbangan buat mereka. Yang tahu akaun personal saya boleh terus bank in ke akaun saya juga letak transaksi yang sama. Si ayah mencari rezeki dengan mengurut, kos dia banyak habis naik grab ke sana ke sini. Si adik masih di rawat sebab ada masalah usus juga. Kerap berulang alik ke hospital.

Masih sempat kepada yang ingin bersedekah di bulan Ramandan. Berikut detail maklumat.