Ajal maut di tangan Allah. Tak kira usia kita muda atau tua dan kita tetap akan dijemput-Nya. Tapi tak tahu bila. Ingatlah bahawa mati itu terlalu hampir dengan kita.

Justeru sudah pastinya mempersiapkan diri dengan melakukan amalan ibadah, sedekah dan amalan kebaikkan serta mendidik anak-anak supaya menjadi anak yang soleh dan solehah.

Namun, bagi yang mempunyai harta, tidak salah untuk memudahkan urusan waris setelah ketiadaan kita nanti. Salah satunya dokumen-dokumen penting untuk digunakan berkaitan dengan pelbagai urusan.

Menarik dengan perkongsian wanita ini apabila menyediakan 10 jenis file yang diasingkan mengikut kategori.

Nak tahu caranya, jom kita lihat untuk dijadikan panduan.

Artikel menarik: Cara Mudah Simpan Duit, Setahun Boleh Dapat RM3000, Sesuai Untuk Newbie Dan Bergaji Kecil.

10 file mengikut kategori

1. DOKUMEN PENTING 2. AKADEMIK 3. KERJAYA 4. RUMAH 5. KENDERAAN 6. PINJAMAN 7. TAKAFUL 8. KESIHATAN 9. FARAID 10. SULIT DAN PERSENDIRIAN
Alhamdulillah, bercinta nak siapkan projek ni. Finally, complete jugak. Untuk kali pertamanya setelah 12 tahun kahwin, baru tengok sijil kelahiran suami dan sijil spm degree dia semua. Sebelum ni tak pernah ambil tau pun mana letak duduknya.
Motivasi untuk siapkan semua filing ni tak lain tak bukan kerana MATI ITU PASTI, HIDUP INSYALLAH. Kalau meninggal seorang, pasangan boleh handle lagi, itu pun susah jugak kalau taktau list hutang, pinjaman, aset, password bagai. Kalau meninggal serentak, kesian kat waris nak uruskan.
Tapi dok minta doa sentiasa, moga Allah panjangkan usia kami untuk melihat anak-anak membesar dan berdikari. Amin 
Langkah pertama, fail mesti seragam. Jangan rembat je fail mana kosong. Beli kat shopee ni murah je. Ada free shipping lagi. Sheet protector tu penting untuk isi personally bahagian dalam.
A4 sheet protector https://shp.ee/usdn9s5
PVC ring file 40mm https://shp.ee/xh3iky5
Tulang dan muka depan, boleh order dari link di bawah. Design dan print baru RM5/set. Sila lah order. Kalau label tak cun, tak semangat nak buat filing tau. Haha. Printing service Tuan Anwar
Senarai dokumen

 

1) Dokumen penting

  • Sijil kelahiran
  • Sijil kursus pra-perkahwinan
  • Daftar nikah (lelaki & perempuan)
  • Passport
  • Salinan IC

2) Akademik

  • Sijil UPSR / PMR / SPM / STAM
  • Transkrip ijazah
  • Tawaran KPLI
  • Diploma pendidikan (cikgu memang pelik sikit, dah ada ijazah baru ambil diploma)
  • Sijil lain (UCCI cert, induksi, BTN)
  • Sijil kecemerlangan anak-anak

3) Kerjaya

  • Surat tawaran pelantikan
  • Pengesahan penempatan dan lapor diri
  • Surat pengesahan pelantikan
  • Surat sah perkhidmatan
  • Surat skim pencen
  •  Cuti tanpa gaji
  • Markah penilaian prestasi
  • Surat pertukaran
  • Sijil APC
  • Surat kenaikan pangkat

4) Rumah

  • Deed of assignment
  • Sale and purchase aggrement
  • Pajakan negeri
  • Deed of mutual covenants
  • Utiliti (mana-mana yang penting untuk disimpan. Boleh juga simpan online)

5) Kenderaan

  • Geran kereta
  • Rekod pembayaran
  • Rekod servis

6) Pinjaman

  • Pinjaman perumahan
  • Pinjaman peribadi
  • ASBf

IKLAN

7) Takaful

  • Takaful hayat
  • Takaful perubatan
  • Cuepac care
  • SSPN-i
  • Koperasi guru

8) Kesihatan

  • Rekod antenatal ibu
  • Buku kesihatan anak
  • Rekod kemasukan ke hospital
  • Discaj summary
  • Laporan perubatan

9) Faraid

  • Salinan sijil kelahiran / kematian waris
  • Salinan IC dan sijil kelahiran
  • Salinan sijil perkahwinan dan kad perakuan nikah

10) Sulit dan persendirian

  • URL, login dan password semua media sosial, akaun bank, urusan kerja dan lain-lain
  • Nama dan nombor telefon ejen (takaful, Unit Trust, Public Mutual, ASBF) untuk dihubungi
  • Senarai pendapatan dan perbelanjaan terkini
  • Hutang atau ada duit kelab (dan lain-lain) yang kita pegang

IKLAN

Boleh dipraktikan untuk kegunaan ketika kecemasan supaya mudah untuk waris uruskan apa yang sepatutnya.

Sumber: Azwani Shaari

 

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club