Jika jadi ibu ni, mesti segalanya nak masak cepat dan sedap.
Pelbagai resipi boleh cuba termasuk masakan Kari Ayam Masak Nyonya. Nak buat memang mudah.
Kepada yang ingin mencuba, boleh ikuti perkongsian ni.
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Santan 1 bungkus kecil
Bawang merah 6 ulas
bawang putih 4 ulas
Serai 3 batang hiris
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
kunyit hidup 1 inci
Buah Keras 4 biji
Cabai Kering ikut pedas
Serbuk rempah daging 1 sudu besar
Blend semua kecuali ayam pastu tumismasukkan rempah kari, daun kari dan kacau sampai wangi masuk ayam. Masuk santan dan kentang serta daun limau purut dah siap.
Selamat mencuba!
Kredit: Maina Mohamad
Nak Guna Sikit Je, Tapi Beli Sampai Satu Plastik! Petua Mudah Simpan Aneka Dedaun Herba Bagi Tahan Lama
Selalunya kalau beli sayur di pasar atau pasaraya, mesti mereka akan jual dalam kuantiti yang banyak. Betul tak?
Kalau jenis dedaun limau purut, daun kari yang selalunya kita masak harian guna sikit je, bakinya letak je dalam peti sejuk sampai kering kontang lah nanti jadinya, tak ke rugi kan?!
Haaaa… Dah ada petua dari Niza Hamid, mudah la lepas ni! Dedaun tahan lama, duit pun jimat tak payah tiap kali nak masak nak mencari daun yang baru je. Ye dak? jom usha sikit caranya macam mana!
PETUA SIMPAN ANEKA DEDAUN HERBA AGAR TAHAN LAMA
Berapa kerap korang buang dedaun herba untuk masakan tiap minggu? Nak tanam bukan semua orang ada kawasan dan kemudahan kan. Lagi-lagi yang tinggal kat kondo.
Ni Kakniz kongsi beberapa cara nak simpan agar tahan lama, dan tak perlu beli tiap minggu.
🌿Untuk daun kari, daun kesum dan daun limau purut🌿
Basuh bersih, keringkan dan simpan dalam plastik resealable. Letak dalam peti ais bahagian freezer.
🌿Untuk daun pudina🌿
Cara 1: Petik bahagian daun dan pucuk. Masukkan dalam bekas dan letak air paip paras tenggelam daun. Masukkan dalam peti ais, bahagian biasa.
Cara 2: Petik daun dan letakkan dalam bekas ais. Letakkan air, jadikan sebagai kiub ais. Masukkan dalam peti ais bahagian freezer.
🌿Untuk daun sup, daun bawang dan daun ketumbar🌿
Cara 1: Balut dengan surat khabar, letak dalam freezer atau tempat sayur.
Cara 2: Potong bahagian akar sedikit, masukkan dalam cawan atau botol tinggi. Tambah air melebihi sedikit paras akar.
Cara 3: Asingkan bahagian batang dan daun. Cincang halus, letakkan dalam bekas kiub ais. Tambahkan air. Bila nak guna, masukkan je terus dalam sup atau masakan.
Ikut suka nak buat yang mana satu, sesuai dengan aktiviti masak kita la kan. Lepas seminggu daun masih hijau dan segar. Yang disimpan dalam freezer, keluarkan dan rendam dalam air jika perlu terlebih dahulu.
Cubalah, takde la asyik membuang je lepas ni kan. #Share untuk simpan petua ni. Untuk rujukan kemudian hari.
Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!
Permintaan untuk Kuih Tart sentiasa ada. Tidak hairanlah jika ada yang membuat duit dengan kuih Tart ini.
Bagi ibu-ibu yang baru mahu membuat sendiri Kuih Tart, boleh baca perkongsian dari Datin Anida Azmi di dalam page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN). Mana tahu boleh hasilkan sendiri Kuih Tart untuk raya nanti. Tak perlu lagi nak tempah atau beli. Malah, anda juga boleh menjana pendapatan sampingan dengan menjualnya.
25 tahun dulu saya dpt Ilmu belajar buat kueh tart dgn yuran RM10…ilmu yg saya dpt manafaatkan utk tambah pendapatan saya.. Alhamdulilah walaupun dah lama saya tingalkan perniagaan ini tp hg kini kuih ni mmg menjadi kegemaran tetamu dan biskut yg wajib ada setiap kali raya.
Dgn ikhlas hati saya kongsikan resipi ni utk teman2 disini. Mana tau bole dijadikan pendapatan sampingan musim raya nanti.
Royal Pineapple Cheese Tart
Bahan-bahan
Tepung gandum 350grm (anggaran)
Buttercup 250grm
2sb tepung kastad
2 sb tepung jagung
6 sb Cream Cheese (saya guna jenama Tantura) klu nak letak lebih pun bole
Sedikit garam halus
1 biji kuning telor
Jem nenas secukupnya
Dulu masa niaga saya buat Jem sendiri
Tp skrg dah byk jual.. Senang beli je (saya beli di Bagus Bakery)
Cara caranya:
♦ Satukan Buttercup cream cheese dan garam.
♦ Masukkan kuning telor kacau sebati kemudian masukkan tepung gandum, tepung kastad dan tepung jagung.
♦ Uli sebati. Kalau adunan agak lembut boleh tambahkan sedikit lagi tepung.
♦ Terap mengunakan acuan semperit dan gulung seperti biase. Bila hendak dibakar sapukan kuning telor yg telah dicampurkan sedikit pewarna kuning.
♦ Bakar dlm suhu 170~180 darjah Celsius selama lebih kurang 25min hg 30min mengunakan api atas bawah.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Buat Sosej Nak Elok Bentuknya, Ni Cara Mudah Masukkan Ramuan Ke Dalam Plastik Aiskrim. Boleh Follow Stepnya!
Sama ada sosej digoreng, dibakar atau direbus, sesiapa pun menggemari akan rasanya apatah lagi anak-anak. Boleh dikatakan itulah makanan ringan yang mudah disediakan untuk anak makan pada bila-bila waktu.
Namun jika dimakan terlalu kerap dikatakan ianya tidaklah bagus untuk kesihatan. Pun begitu untuk pastikan makanan yang digemari oleh anak kita masih boleh dimakan pada bila-bila waktu dan semestinya lebih berkhasiat, elok sahaja disediakan ramuannya sendiri. Bukan sahaja lebih sihat, malah keenakan rasa dan kebersihan makanan lebih terjemin.
Menyediakan sosej yang dibuat sendiri bukan sahaja rasa dan ramuan bahan boleh dipilih mengikut citarasa, malah anda perlu juga tahu cara atau trik untuk pastikan sosej yang dibuat cantik sempurna bentuknya sama seperti dijual di pasaran.
Nak tahu caranya, jom kita baca perkongsian daripada Noor Saficka untuk info bersama.
Ini perkongsiannya;
Anak-anak asyik nak beli sosej je..hari ni ibu cabar diri buat sosej sendiri. Alhamdulillah anak-anak suka sosej original dengan sosej cendawan.
Resepi sosej
2kg isi ayam
1labu bawang putih
4biji telur
6sudu besar tepung ubi
Cukuprasa secukup rasa
Mix herbs
Cendawan shitake kering rendam (blnder kering)
Cara Membuatnya :
1. Blender isi ayam dengan telur dan bawang putih
2. Gaul dengan bahan yang lain
3. Untuk yang sosej biasa tak yah letak cendawan. Nak letak sayur lain pun boleh..saya tak letak sebab anak tak makan sayur. Nak pedas boleh tambah cili masa blender ayam tadi ye
4. Lepas tu masuk dalam piping bag..pipe kan dalam plastik aiskrim
5. Pastu boleh rebus bagi air mendidih dulu baru masukkan sosej
6. Dah masak angkat rendam dalam air sejuk kejap pastu boleh keluarkan dari plastik
7. Nak makan boleh la goreng
Sumber : Noor Saficka via MAHN
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club