Kuih Karipap adalah antara kuih yang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Memang ramai suka dan rasanya memang sedap.

Selain beli, karipap boleh dibuat sendiri dirumah. Malah ada yang menambah telur dalam inti karipap.

Ikuti resipi puan Azliza Mohd Bakri vis MAHN

Assalamualaikum..alhamdulillah br dpt post kat sini..dr mggu lps try xdpt. lps posting sy psl karipap giant 2mggu lps..ramai yg pm sy nk order..maaf sgt2 di luar kemampuan sy utk ambik order dr luar jb.. yg dlm.jb pun sy xmampu penuhi..oleh itu sy dgn iklas hati. share cara buat dlm video& resipi yg xseberapa dr sy..video ringkas tu utk memudahkan shbt2 tahu cara utk kelim@pintal karipap giant ni..tdk menggunakan acuan ye.. mdh2 an bole jd panduan yer shbt2.. cuma mohon doakan urusan sy di permudahkan Allah & selamat semuanya..trma ksh.

bahan2 inti
1- isi ayam
2- lada kering+bawang besar +bwg pth(blend)
3-serbuk kari
4-chicken stock/kiub ayam
5-kentang
6-garam,gula & secukup rasa (optional)

cara2 buat inti
1-tumis bhn blend
2-masuk kari + isi ayam
3-tumis sebentar
4-masukkan kentang
5-gaul sebati biarkan seketika
6-agak2 dh separuh masak masukkan bahan perasa termasuk kiub ayam.
7-tambahkan sedikit air bergantung pd kuantiti bahan ye .jgn terlalu bnyk.

IKLAN

cara2 & bahanbuat doh
1-tepung
2-garam secubit
3-minyak masak
4-garam
5-air panas/suam
**cuba guna nisbah minyak + air = 1:3 (cawan)

– larutkan garam dlm air panas & tuangkan minyak
-uli sehingga tiada ketulan
**pastikan doh jgn terlalu lembik sbb nanti kulit akan liat..
**bile guna resipi shbt2 klu resipi sy ni agak kurang menarik ye

** tips menggoreng.. pastikan minyak btl2 panas & perlahankan api sedikit selepas masukkan karipap..sbb karipap ni berat & padat jd dia xkan timbul kalau di goreng.
tiada ruang udara di dlmnya .
** utk frozen bole bakar dlm 10-15 mnt dgn suhu 170-180(bergantung pd oven). nak goreng pun bole..bukan 1 kesalahan jenayah pun..hahahha.

IKLAN

Saya halalkan dunia akhirat resipi ni..utk yg nk berniaga sy doakan smga berjaya& di limpahkan rezki ye..aamin3..

Selamat mencuba..