Ada orang menyifatkan perasaan negatif adalah satu perkara yang tidak relevan dan berasa takut untuk menghadapinya. Sebab itu kenapa ramai orang yang mengelakkan diri daripada situasi yang mungkin meletakkan mereka dalam keadaan negatif.

Hakikatnya, tiada manusia yang melalui liku kehidupan tanpa sebarang cabaran dan berada dalam situasi yang membuatkan mereka berasa negatif. Sedih, bahagia, kecewa dan perasaan lain merupakan asam garam kehidupan.

 

Kebanyakkan perkara yang Allah jadikan di dunia ini ada pelbagai cabaran yang harus dihadapi. Dan perlu ingat, di sebalik kesusahan yang dihadapi pasti aka nada manisnya di penghujungnya nanti.

Seperti yang dikongsikan oleh selebriti tanah air, Shakilla Khoriri, bahawa terdapat segelintir orang yang menganggap dan berfikir yang cinta sesama manusia merupakan sebab utama untuk rasa patah hati dan kecewa.

Kecewa Tak Semestinya Kerana Cinta, Bergantung Pada Manusia Punca Kecewa

IKLAN

“Some people anggap and berfikiran bila terdengar orang kata patah hati atau kecewa pasti ada kaitan dengan CINTA sesama manusia.  Tapi jaranglah ada orang tanya you patah hati disebabkan apa? You heartbroken dengan siapa?” kata beliau menerusi perkongsian di akaun Instagramnya.

Beliau juga berkata bahawa adakah hidup kit aini semata – mata untuk manusia, sampai tahap di mana kitab oleh janji pada hati sendiri yang cinta sesama manusia akan kekal dan abadi.

Tambah beliau, tiada cinta kekal abadi atas dunia ini kerana semuanya pinjaman Allah pada kita. Kasih dan sayang, harta, kuasa, segalanya milik Allah. Kita hanya peminjam. Baiknya Allah berikan kita pinjaman tanpa bayaran bulanan atau “bunga” sepanjang kehidupan kita.

“Kita hanya perlu hargai setiap “pinjaman” yang kita punya hari ini sebelum pinjaman itu dipulangkan balik atau diberikan pada orang lain yang lebih layak. Kita mudah terasa selesa dengan apa yang kita punya malah tidak pulak kita rasa nak bersyukur bila tiap kali membandingkan setiap benda dan perkara dengan manusia lain.

IKLAN

“The truth is. Kehidupan sekarang benar-benar TIPU-TIPU pada yang selalu menipu dengan diri sendiri. Selalu menipu diri dengan banyak perkara semata-mata nak terlihat hebat. Bahagia dan berjaya dimata yang memandang. Terkadang kita lupa yang Allah lebih tahu pusingan hidup kita yang dilanda ombak dan betapa ‘tawar’ nya hati kita pada diri sendiri , apatah lagi dengan sesama manusia.” Tambah Shakilla.

Ramai yang malu pada keruntuhan, kegagalan, kekecewaan, kemusnahan dan takut dengan pengadilan manusia tapi jarang berasa malu  dan takut dengan Allah atas semua yang kita telah gagal buat pada diri dan hati sendiri.

Tidak ada kesulitan tanpa penyelesaian, tidak ada yang lemah jika tak berpaut pada manusia lain.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SHAKILLA KHORIRI (@shakillakhoriri)

Sumber: Instagram Shakilla Khoriri

Baca artikel menarik lain di sini:

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Kecewa Tak Semestinya Kerana Cinta, Bergantung Pada Manusia Punca Kecewa

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI