Malang tidak berbau bagi keluarganya ini apabila berlaku kebocoran  gas sehinggakan menyebabkan dapur terbakar.

Kejadian ini yang dikongsikan oleh saudara Affin Azmee menerusi miliknya telah meraih simpati warganet. Rata-rata mendoakan keselamatan keluarganya.

Dalam pada itu, Affin juga berkongsi detik cemas dan tip ketika kejadian berlaku. Beliau melahirkan rasa syukur tindakan pantas dan pertolongan jiran membantu menyelamatkan keluarganya.

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Hanya 1 minit tindakan pantas selamatkan nyawa keluarga

Kejadian ngeri seminit..gas bocor api sambar tong gas. Tak perasan gas tu ade bocor halus..api terus sambar dekat laluan gas tuh..memang seminit tapi dalam mase seminit tu..Allah je tahu macam mane perasaan..fikir anak2..fikir bila2 mase dia akan meletop….aku dekat sangt gan tong gas..risau meletop jer hancur muka gan badan aku..aihhss macam2 la fikir..anak2 dah menangis..

wife nk masak cabai.

Guna kain basah

IKLAN


Alhamdulillah..jiran sebelah datang membantu padamkan api tengah marak. Tips kena tenang waktu api tengah sambar..suruh anak2 dan wife keluar dari rumah..cari kain..basahkan kain. Biar sampi lenjun kain tuh…pastu tekup trus semua permukaan gas tuh guna kain basah..insyallah..api trus padam..cuma gas je akan keluar..biar sekejap..tutup trus kepala gas yg keluar tuh guna kain basah..jangan pegang tong gas..tong masih panas..boleh melecur tangan..

Take note semua
take note semua kalau ade yang terjadi..cuba buat cara macm tuh..tekup kain yang basah lenjun tuh.tutup semua permukaan tong gas..sambil call bomba kecemasan..jangan biar api tu marak..cari jalan lain.sementara bomba dtang.

Jangan terlampau panik sangat.kita akan tinggal api yg sedang marak dan selamatkan anak2 bini dan biarkan api tu marak..cuba cari jalan untuk kurangkan api merebak..insyallah..rumah selamat..nyawa selamat..

IKLAN

Jadi iktibar
jadikan sebagai iktibar..kami dah alami dah..panik dia mcm mane..yang pernah alami akan tahu mcm mane keadaan mase tu. Ssape pernah terjadi mcm kami..kongsikan pergalaman angpa kat komen. Yang belum pernah kena..plzz alert.plzz sangat2..dalam seminit tuh mcm2 boleh jadi..cuba ikut cara macam kami buat.semoga bermanfaat untuk mase akan datang.

Sumber: Affin Azmee