Kek coklat diakui menjadi antara menu yang digemari oleh anak-anak. Bahkan kita orang dewasa juga teruja untuk menikmatinya bila siap terhidang di atas meja.

Menyebut tentang kek coklat, bila dimasak dengan menggunakan teknik kukus akan memberi tekstur yang lebih lembab dan lembut.

Ini menjadikan kek coklat lebih enak dimakan seperti mana resipi yang dikongsikan Puan Noriza Awang Hamat.

KEK COKLAT KUKUS

IKLAN

Kek Coklat Moist, Masak Cara Kukus Lagi Sedap!

Bahan-bahan:

2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur gred B
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder

IKLAN

1. Satukan serbuk koko, gula, minyak masak, susu cair dan susu pekat. Kisar hingga sebati ketepikan.
2. Pecahkan telur dan kisar juga hingga kembang ketepikan.
3. Dalam mangkuk besar masukkan bahan yang dikisar tadi berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu. Adun hingga sebati dan bercampur rata.
4. Jika nak lebih mudah satukan semua bahan dan kisar sebati menggunakan blender.
5. Sapu marjerin atau mentega pada loyang saiz 8×8 terlebih dahulu dan tuang adunan kek tadi.
6. Panaskan air kukusan terlebih dahulu dan kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Bila kek telah masak, sejukkan dan boleh tuang topping dan juga hiasan mengikut citarasa.

Bahan topping coklat :
Coklat masakan
Sedikit marjerin/mentega
1. Satukan coklat dan marjerin kemudian masak secara double boiler.
2. Bila coklat telah cair sepenuhnya tuang pada kek.

IKLAN

Resepi & foto : Noriza Awang Hamat

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI