Bila sebut sahaja Puding Karamel tentu sudah ada yang membayangkan kemanisan rasa adunan gula hangus yang ada di atas puding, rasanya cukup enak bersatu dengan puding yang lembut dan gebu.

Pun begitu, kali ini Kek Puding Karamel yang dikongsikan oleh Nor Al Fatihah di group facebook MAHN  ini cukup cantik kejadiannya. Setiap lapisan terlihat beralun dan nampak cukup menyelerakan untuk dirasa.

Tulis Nor Al Fatihah di dalam posting tersebut, “Kek Karamel Alunan Kasih nama diberi, lembut dan gebus lagi sedap makan sejuk-sejuk. Dah boring wat belang-belang pelangi. Buat style alunan kasih pula.”

Jadi buat anda yang teruja untuk mencuba membuatnya sendiri, di sini dikongsikan resipi untuk membuatnya. Selamat mencuba!

 

Langkah Demi Langkah 

Karamel/gula hangus
21/2 sudu besar gula
tabur gula di dalam loyang 9 inci. Masak di atas api kecil sehingga gula cair dan bertukar keperangan muda. Senget-sengetkan loyang supaya karamel rata. Sejukkan.

Puding
2 biji telur (putih & kuning)
3 biji kuning telur
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh esen vanila

Cara buat :
Kacau semua bahan-bahan dengan garfu hingga sebati sahaja. Jangan sampai berbuih. Tapiskan ke dalam loyang berisi karamel.

Meringue
6 biji putih telur (pastikan tiad abercampur kuning telur dan air)
3/4 cawan gula
1 sudu teh cream of tartar

Cara buat :
Pukul semua bahan-bahan dengan high speed hingga kental dan bertanduk. Bila terbalikkan bekas, adunan tidak tumpah.

Kek
3 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1/4 cawan minyak
1 sudu teh esen vanila
11/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Pewarna pink dan hijau
Serbuk koko/milo secukupnya

Cara Buat :
1. Pukul telur, gula, air, minyak dan esen vanila hingga berkrim.
2. Masukkan tepung gandum dan sebuk penaik hingga kembang.
3. Kemudian masukkan meringue secara 3 peringkat. Kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan-lahan hinggas ebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, 2 bahagian campur dengan pewarna dan satu bahagian lagi dibiarkan dibiarkan warna asal. Masa ini boleh [panaskan oven dulu pada suhu 170C.


5. Dengan menggunakan sudu, tuang adunan hijau ke atas dan sekeliling puding secara perlahan. Adunan akan terapung ye. Tak perlu ratakan untuk dapatkan corak yang beralun.
6. Kemudian masukkan serbuk koko/milo ke dalam penapis dan ayak secara nipis memenuhi lapisan hijau tadi.
7. Ulang proses yang sama dengan dua lapisan lagi.
8. Lapisan terakhir tidak perlu tabur serbuk koko/milo.
9. Kaedah bakar cara ‘water bath’ -letak loyang ke dalam loyang 10×10 dan isi air panas hingga loyang kek tenggelam sedikit. Bakar selama 1 jam api atas bawah, kemudian 15 minit terakhir api atas sahaja. Bergantung pada oven masing-masing.
10. Setelah kek masak, sejukkan selama 20 minit sehingga tepi kek lekang daripada loyang. Terbalikkan eprlahan-lahan ke atas pinggan.

IKLAN

Sumber : Nor Al Fatihah via MAHN 

 

 

ARTIKEL MENARIK: Tak Perlu Beli Dah, Mudah Sangat Nak Buat Kek Coklat Moist Guna Resipi Sukatan Cawan Ni!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Owning Lutsinar, Bukan Je Nampak Moden Malah Sesuai Sangat Untuk Ruang Tepi Rumah!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club