Siapa peminat pisang? Jika buat kek menggunakan bahan pisang tentu cepat habis. Lagi sedap bila makan panas-panas.

Nak buat, cuba ikut resipi ni.Mudah ajer, semua bahan diadun sebati guna blender.

Malah sesuai juga untuk yang baru berjinak-jinak belajar membuat kek.

Ikuti resipi ini.

Kek Pisang Gebu Guna Blender

Ads

Kek Pisang Gebu Guna Blender Ajer. Sesuai Untuk Newbie

Bahan-bahan

1 cawan gula pasir (boleh adjust sendiri tahap kemanisan)
1 cawan minyak jagung/ minyak masak.
4 biji telur
8 biji pisang emas (saya guna pisang berangan dalam 5-6 biji)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Sedikit garam (saya tambah)

Ads

Sebatikan adunan guna blender.

Cara – cara :

Ads

Panaskan oven 10-15 minit suhu 160-170°c.

1. Campur tepung gandum , baking powder & baking soda . Ayak. Asingkan .
2.Sediakan blender (pengisar) . Masukkan telur , gula & garam . Blend hingga kembang.
3. Masukkan minyak , blend lagi .
4. Masukkan pisang , blend halus . Off blender. Asingkan bahan ini dalam 1 mangkuk besar.
5.Ambil tepung diayak tadi , masukkan sedikit demi sedikit dalam bahan yg di blend tadi. Gaul sebati. Jangan lebih2 gaul ye. Asal sebati je.
6.Lenserkan loyang. Lapik baking paper. Bakar 160-170°c /45-50minit ikut oven masing2. Siap .

Selamat mencuba!

Credit: Aliah Yahaya Alia via Noraini Sulaiman

Dapatkan cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di

KLIK DI SEENI
Ads