Memilik ruang dapur yang praktikal dan selesa tentunya menjadi idaman semua orang. Ada yang suka ruang yang luas atau kecil. Walaupun dikatakan dapur adalah ruang yang amat mudah kotor dan basah, namun ada dikalangan kita tetap menjadikan ruang ini lokasi yang strategik untuk ‘me time’ .

Sebagaimana perkongsian ini. Memiliki ruang dapur kecil tetapi kemas susun aturnya tentu memberi inspirasi!

Dunia Kecil Seorang Wanita.

Dalam rumah saya, sudut paling kecil ini, adalah ruang paling bharga buat saya, kerana ia, adalah jantung hati saya.

Wet kitchen saya, adalah dunia saya, dunia kecil seorang wanita…

Dapur memasak saya, kecil, sempit, simple, sekadar cukup syarat unt penggunaan yg praktikal, tiada apa2 yg mewah di sini.

Yang ada, di ruang yg hanya bersaiz 8 kaki x 8 kaki ini, hanyalah sepasang fridge & mesin basuh lama, dah berusia lebih 12 tahun, serta kitchen cabinet kecil bewarna putih bersama hood & hob, yg semuanya bharga rm2800 saja.

Jujurnya, dapur basah tempat mmasak saya, tempat saya luangkn masa saya berjam2 sehari, mungkin setanding dgn dapur rumah anda juga, rumah murah, flat atau apartment.

Tiada yg mewah di sini.

Tapi di sinilah hati saya selalu berada.
Di sini lah centre-nya, tempat saya mzahirkn kasih sayang saya, buat keluarga.

Di ruang sempit ini, bukn hanya tempat saya mmasak, tempat saya storage semua bhn2 dan peralatan memasak, tapi ia juga, adalah tempat laundy mcuci pakaian keluarga saya.

Asbab saya beli fridge sepasang design & brand dgn mesin basuh saya 12 tahun lalu, tak sampai hati saya nak pisahkn mereka, maka saya decide, mesin basuh harus terus bsama buah hatinya si-fridge, maka berlaku lah, laundry cum kitchen jadi satu.

Bagus juga sbenarnya, bila start masak saja saya juga masukkn baju dlm mesin basuh unt di cuci.

Sebaik habis masak, mesin cucian pun tamat, boleh saya terus jemur baju pula, jrg blaku kes saya lupa baju ada dlm medin basuh, lupa angkat jemur.

Dlm dapur kecil saya, ada almari kecil, tempat saya storage barang2 kering, mnunggu masa unt di ambil memasak.

Hanya ada brg2 yg perlu saja, storej sikit2 saja, cuma sekarang nampak agak byk, sbb kuarantin coronavirus, kena simpan stok.
Jika tidak, lapang dan kosong saja..

IKLAN

Bawah sinki, tempat saya storej bahan2 cucian pinggan mangkuk & laundry, serta beg2 plastik besar unt ke laundy mngeringkn baju2 cucian saya.

Bawah dapur memasak, tempat saya simpan minyak dan bberapa bekas plastik, unt kgunaan mnyimpan lauk & sayur dlm fridge.

Di rak atas, tempat saya simpan besen2 plastik seragam warna putih, buat mngisi mknn2 yg mahu di siang, di cuci dan di masak.

Juga ada bekas berisi telur & blender di sebelahnya, benda paling penting di dapur, sentiasa ada di situ unt mudah di capai, bila2 masa nak di guna.

Dan di rak2 atas yg lain, bsusun periuk belanga, senang nak langut pilih mana nak guna, terus blh nampak & ambil, mudahkn kerja.

Dan di sebelah burner mmasak, beratur botol2 kaca perkakasan mmasak saya, garam herba segala…

IKLAN

RUANG ME TIME

Inilah saja dapur saya, dunia kecil seorang wanita, namun tempat paling penting bagi kita.

Di sini kadang2 sambil mencuci periuk belanga, kita menatap langit di luar, bbisik pada awan yg hitam, mceritakn lelah kita mnguruskn rumah, tanpa sesekali kita bkeluh kesah, kpd suami & anak2..

Di sini juga kadang2 kita bdiri sambil mbasuh beras, mbiarkn airmata sendiri mngalir laju, biar ia turun di lubang sinki bersama air beras yg kotor itu, diam2 mmujuk jiwa sendiri, tika terkadang luka nestapa mnyapa hati..

Di sini, di dunia kecil seorang wanita, kita seka peluh yg mngalir, dlm kepanasan dapur gas yg semua apinya panas mnyala, kita niatkn mmohon pd Yang Esa, balaslah pngorbananku ini, dgn sebuah pkahwinan & keluarga yg bahagia…

Di sini, terkadang selepas masak, kita mnatap juadah yg telah tersedia penuh doa, harap2 sedaplah, harap2 suami suka lah, harap2 anak2 kata sedap lah, harap2 semuanya akn habis di jamah..

Di sini, kdg2 kita bsedih mnyesali diri, kenapa la aku tak pandai masak, asyik2 hanya masak juadah yg ini2 lagi…

Di sini, di dunia kecil seorang wanita, tersimpan bmcam cerita suka duka mjadi seorang isteri, seorang ibu, hanya Allah Yang Maha Tahu.

Walau dapur ini, dunia kita ini sangat kecil cuma, tetapi di sinilah syurga kita, syurga seorang wanita.

Kredit: Mona Din