Berkongsi amalan pemakanan kesihatan bagi membantu mengembalikan tenaga, dr ini ada pilihan makanan superfood untuknya.

Oleh yang demikian, andai ada antara kita berasa keletihan melakukan tugas harian atau menempuh perjalanan panjang yang meletihkan, bolehlah cergaskan diri dengan cara mudah ini. Jom amalkan mana tahu serasi dengan tubuh badan kita.


Pagi ni dengan sup kaki ayam dan kurma merah China atau jujube. Campur sekali dengan goji berries. Cuma dalam gambar tak nampak.

Biasanya bila balik travelling saya memang akan buat sup ayam red dates ni. Atau buat sup kaki red dates. Nak kembalikan energi.

Kembalikan Tenaga Dengan Makanan Superfood.  Dr Ni Dah Lama Amal & Nyata Berkesan!

Travelling memenatkan. Kawan kawan selalu komplen penat bila travel. Penat sebab kita tidak ambil makanan sesuai untuk kembalikan tenaga.

IKLAN

Bayangkan duduk menunggu pesawat 2-3 jam. Lepas tu duduk berjam jam dalam pesawat. Terpaksa pula hirup udara recycle dalam kabin pesawat. Walaupun hanya duduk ia tetap memenatkan.

Kenapa red dates dan goji berries?

Kembalikan Tenaga Dengan Makanan Superfood.  Dr Ni Dah Lama Amal & Nyata Berkesan!

IKLAN

Banyak khasiatnya res dates ini. Dalam buku perubatan Cina Ben Jin, kurma merah bagus untuk seimbangkan tenaga di limpa dan usus. Bagus untuk hati.

Dengan vitamin C yang tinggi pengambilan kurma merah dapat tingkatkan sistem imun, remajakan semula kulit. Itu yang penting. Cantikkan kulit semula.

Kembalikan Tenaga Dengan Makanan Superfood.  Dr Ni Dah Lama Amal & Nyata Berkesan!

IKLAN

Biasanya travel sebabkan kulit kusam. Kulit jadi kering duduk dalam air cond lama lama. Memang tak sempat nak pergi belek muka dan jaga kulit.

Goji berries juga adalah superfood. Banyak khasiat. Ada macam macam nama pula tu. Contohnya nama saintifiknya ialah Lycium barbarum, dikenali juga sebagai wolfberries, fructus lycii dan gougizi.

Dalam Journal of Dietary Supplements tahun 2015 disebut kebaikan goji berries sebagai penghalang kepada kanser dan penyakit jantung. Juga tingkatkan sistem imun.

Boleh cuba lepas ni.

sumber : DrRizal Abu Bakar

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI