Duit begitu penting, tanpa duit hidup menjadi tidak terurus dan begitu sukar untuk meneruskan kehidupan. Pun begitu, duit bukan segala-galanya.

Malah ada orang meletakkan bila ada duit barulah bahagia hidup dapat dirasai. Namun bagaimana pula bila tiada duit ditangan, adakah seseorang itu tidak akan merasa bahagia?

Contohnya jika seorang isteri yang tidak berkerja dan pastinya tiada punca pendapatan sendiri. Hanya mengharap duit dari suaminya, Hendak beli apa perlu menadah tangan.

Berkongsi kisah berkaitan duit dan rasa bahagia, seorang suri rumah ini berkongsi pengalaman peribadinya dan semoga kisah ini juga dapat menyuntik inspirasi buat wanita yang lain.

Ini perkongsiannya.

Dia memang tak pernah memaksa saya untuk bekerja, tapi dia sangat tahu betapa saya down gila waktu mula-mula berhenti kerja dulu.

Saya tak suka bergantung pada orang lain sebab saya rasa, perempuan perlu ada sesuatu yang menjamin masa depannya sendiri.

Ah, kau jangan cakap “Allah yang menjamin masa depan.” Ini semua orang tahu! Ia berkisar tentang usaha dan ikhtiar kita untuk majukan diri sendiri.

Nak jadi suri rumah dan terpaksa jadi suri rumah, itu 2 perkara berbeza. Dan saya melalui keterpaksaan itu selama 4 tahun untuk move on.

Gambar hiasan

Saya stress bila nak makan aiskrim yang tak sampai RM 3 pun terpaksa minta pada suami. Memalukan! Menyusahkan! Terasa macam looser sangat.

Iya. Saya malu nak minta duit pada suami sendiri walaupun dia langsung tak berkira dengan saya. Saya pendam banyak keinginan sebab ego saya lebih besar dari segalanya.

Saya mula join Dropship untuk mula berbisnes. Saya mulakan dengan edutoys. Di samping menjual, kita pun boleh membeli untuk anak-anak sendiri dengan harga yang lebih jimat.

Tahu apa jadi?

Saya terlampau excited ada duit sendiri setelah 4 tahun harapkan duit suami. Excited gila! Walaupun dapat tak banyak mana, tapi saya seronok sangat.

Gambar hiasan

Kebanyakan masa saya gunakan untuk layan customer. Saya fikir, kalau lambat respond wasap customer, melepaslah nanti!

Maka, banyak hal-hal rumah yang tak dapat saya bereskan. Anak-anak pula jenis pegang kain yang memang akan meraung kalau saya bergerak. Saya jadi manusia pemarah sehinggakan tak sedar yang anak-anak sudah berbirat dek tangan saya sendiri.

Allahuakbar.

Kerana pengurusan masa yang tak betul dan eager mahukan duit sendiri, saya abaikan perkara yang lebih penting di depan mata.

Kau buat sale, memanglah leader sayang dan timang-timang. Kau tak buat sale, kau nganga dan duduklah diam-diam.

IKLAN

Tapi anak-anak yang kita marah dan pukul ni, merekalah yang akan ada setiap masa bersama kita. Yang akan beri kita pelukan dan ciuman saat kita kelelahan.

“Abang tak pernah halang sayang nak kerja dan abang pun tak pernah suruh. Tapi kalau sampai anak-anak jadi mangsa, stop jelah. Nak apa-apa, bagitau abang. Siapa lagi nak habiskan duit suami kalau bukan isteri dan anak-anak?”

Lama dia perhatikan saya yang miserable sangat mengurus diri dan keluarga.

Ayat yang keluar dari mulutnya membuatkan saya sedar 1 perkara.

Gambar hiasan

Kenapa pula Isteri nak malu minta duit suami? Itu suami kau, memanglah kau minta pada dia. Takkan nak minta duit suami jiran, kan? Ke kau nak perempuan lain minta duit suami kau?

Haaaa begitu!

Tak tahulah kenapa saya jadi manusia se-complicated itu.

IKLAN

Ego barangkali.

Takde duit, bukan sebab kita tak bahagia. Ada duit pun bukan perkara yang menjamin bahagia.

Sampai masanya, kita akan majukan diri perlahan-lahan. Allah tahu bila masa yang tepat.

Sekarang, anak-anak pun dah makin mudah diuruskan, dah faham, dan pandai mengikut arahan.

Saya mula aktif menulis sehingga terhasil beberapa buah buku antologi. Saya mengikuti kelas-kelas penulisan untuk asah skil menulis dan ambil upah menulis, saya menjadi tutor untuk subjek sains, dan terbaru, saya join suami untuk buat Roti John Daging Melimpah and looking forward untuk buka kedai makan. InsyaAllah.

Nampak tak?

Semuanya akan datang just in time. Kalau nak compare diri kita dengan orang lain, memang penat, sedih dan kecewa. Enjoy saya perjalanan kita saat ini. Ia akan indah pada masanya sendiri.

Sumber : Sri Ajilah Samsir

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club