Kentang goreng simple rangup diluar, lembut di dalam macam rasa kentang McD

Kali kedua buat kentang goreng homemade untuk difrozenkan.

Anak memang suka sangat. Buat banyak-banyak, senang sebab dah ada dalam peti ais, tinggal goreng je balik.

Yang penting berbaloi buat sendiri fries untuk anak dan nak bagi anak makan tanpa was-was dan sedap

Resepi 


Kentang potong jejari dan rendam dalam air + cuka – ikut suka nak rendam berapa lama, agak2 jer. Cuka pun agak-agak jer…

✅ Option satu :
Toskan dan gaul ngan tepung bestari yang original, nak pedas guna yang pedas, sampai semua kentang bersalut dengan tepung. Anak saya tak suka pedas…

✅ Option dua :
Kalau tak nak guna tepung bestari boleh guna tepung gandum campur tepung beras macam kita nak buat bancuhan goreng pisang. Jangan lupa letak juga garam sikit dan lada sulah… jangan bayak sangat, nnt pedas

IKLAN

Bila semua dh bersalut tepung, bolehla mula menggoreng

Kalau nak buat frozen, goreng sekejap jer lepas tu angkat dan tos minyak dia. Biarkan sejuk dulu…

IKLAN

Dah sejuk boleh masukkan dalam beg zip lock dan simpan dalam peti ais.

Bila anak nak makan boleh keluarkan kejap, pastu goreng sampai kekuningan.

Gerenti sedap!!!Mama goreng sikit, anak suh goreng lagi sebab tak cukup.

Kredit: MASRIZA BASRI