Bencana banjir yang sedang berlaku di beberapa negeri ketika ini dilihat selain rumah dimasuki air, ramai yang gagal menyelamatkan kenderaan untuk dibawa ke kawasan selamat dan terpaksa reda melihat kereta ditenggelami air.

Mungkin buat yang pertama kali mengalami bencana ini buntu untuk berbuat tindakan selanjutnya selepas banjir surut. Adakah kereta tersebut boleh digerakkan untuk dihantar ke bengkel, atau adakah masih ada harapan untuk dibaiki dan berapa pula anggaran kos yang dibayar untuk menyelamatkan kenderaan tersebut.

Berkongsi tentang itu, Sakina Mohamed menceritakan pengalamannya yang pernah menjadi mangsa banjir, di mana keretanya baru sahaja dibeli tidak sampai sebulan telah ditenggelami air akibat banjir kilat.

Semoga perkongsiannya ini dapat memberi info kepada semua dan ini perkongsiannya.

Tahun 2003, kereta aku tenggelam hampir sepenuhnya kerana banjir kilat di KL. Usianya baru 28 hari.

Rasanya aku tak pernah tulis pasal pengalaman aku tu. So here goes. Semoga bermanfaat dan boleh dijadikan sedikit panduan.

Secara default, kereta kita semua tak dilindungi insurans kalau rosak akibat banjir, bencana alam, kemek sbb dahan pokok timpa masa ribut, kena baling objek oleh orang yang mengikuti demo/tunjuk perasaan atau ketika riot, dan beberapa situasi lagi. Baca insurans form kereta betul2.

Sejak 2004, kereta aku dilindungi insurans sepenuhnya against flood, civil commotion, special perils, riots etc. Memang seksa sikit nak bayar tapi aku kumpul sikit2 for one year every year. Siap main kutu lagi.

Aku cadangkan korang buat perkara yang sama (beli flood insurance, bukan main kutu). Ini especially for yang duduk area berbukit, area poor township planning, yang mengalami pembangunan rancak atau yang flood-prone. Kalau tak, korang mungkin end up bayar ansuran kereta yang dah total loss sambil terkontang-kanting nak bayar ansuran kereta baru.

Fahamilah apa yang aku katakan ini: korang takkan dapat pampasan kalau kereta rosak akibat banjir kalau tak beli premium untuk perlindungan banjir. You will get nothing. Zero.

Tapi korang still kena bayar ansuran kalau belum habis bayar. And korang takkan boleh tipu. Kereta yang kena banjir akan meninggalkan kesan yang sangat mudah untuk trace, walaupun selepas dah bersih dan kering sepenuhnya.

Remuk Hati Lihat Kereta Tenggelam

Back to my story.
Ofis aku depan Sungai Bunus. Dulu Sungai Bunus selalu overflow dan mengakibatkan banjir. Ramai pekerja di ofis aku ni jadi mangsa banjir dan mengalami kerosakan teruk pada kereta dan ada kalanya sampai total loss.

Tahun 2003 aku baru saja mula kerja di tempat baru. Masa tu dah save quite a bit from my previous job so boleh la beli kereta baru. Kereta Atoz.

Aku tak tahu kat lokasi tu memang selalu kena banjir. PA system di tingkat ofis aku pada tahun tu pula tak function. Dan air naik dengan SANGAT CEPAT. Sapa yang mangsa banjir akan faham maksud aku.

IKLAN

Remuk hati aku tengok kereta baru aku tenggelam dalam air berwarna teh tarik, nampak bumbung ja. Seksanya nak save duit untuk beli kereta tu. Aku keluar ofis dan berlari ke kereta aku, tak tahu nak buat apa. Last-last hanya berdiri di situ bermandikan air hujan dan air mata.

Aku lihat kereta Proton Wira rakan kerja aku macam berenang-renang dibawa arus air banjir depan Perpustakaan Negara. Rasa sungguh surreal.

Aku call insurance aku masa tu dan sekali lagi pada malam itu, dan taubat aku takkan ambil insurance R*B lagi. Pegawai tu (lelaki) takda simpati langsung, bila aku nangis dia siap sumpah seranah aku lagi. Guna four-letter word. Memang rasa macam dah jatuh ditimpa tangga dan tangga lagi. Tangga bertingkat-tingkat. You know what I mean.

Sepanjang malam aku research apa yang perlu dibuat dan berdoa. Apa yang aku doa? Well, some of my colleagues kata, mengikut pengalaman lepas, fixing my car would set me back at least RM5k. One of them told me this dengan nada yang hampir gleeful (ini yang ada penyakit schadenfreude ni). Aku takleh lupa.

Ya Rabbi. Gaji aku masa tu dalam RM1.8k. Aku doa bersungguh2 kat Allah total bill aku lepas repair bawah RM1,000 sebab itu je yang aku termampu pada masa tu. Bunyinya macam impossible, but I kept telling Allah that I know nothing was impossible for Him.

Kalau masa tu kefahaman agama aku tinggi sikit mungkin lagi kuat conviction aku sbb aku akan teringat hadis: “I am what My servant expects of Me..”

Rule pertama kalau kereta kena banjir:
Never start your engine. If kau tengah drive and your car stalls, don’t try to restart. If kau ignore rule ni, bye-bye car.

Jadi the next day aku call tow truck untuk tow kereta aku ke workshop Mercedes di Jalan Genting-Klang.

Aku pilih workshop ni walaupun colleagues aku nasihatkan aku hantar ke satu workshop di Kampung Baru sbb workshop tu ada pengalaman repair kereta yang kena banjir.
This in hindsight was the best and most critical decision I made. Because

IKLAN

Rule 2:
Hantar kereta ke workshop secepat mungkin dan make sure workshop tu buat engine flush/servicing dan dismantle seats kereta kau untuk proses pengeringan secepat mungkin.
Lagi ideal kalau dapat change engine oil dan transmission fluid on the spot.

If tak dapat, cepat2 TOW (bukan start engine) ke workshop berhampiran. Air dan selut boleh tembus engine seal dalam beberapa jam je. Workshop bertauliah akan cuci crankshaft seal, axle seals etc juga but kebanyakan front-wheel drive (macam kereta yang dipandu majoriti rakyat Mesia sekarang) ada axle bearing yang permanently sealed so kau takde choice but to wait sampai dia rosak (edit: maksud aku, takleh bukak untuk cuci dan letak pelincir baru).

Workshop kat Kampung Baru tu tak boleh handle the number of cars that came in and was terlalu tamak and tidak jujur to turn the extra cars away. As a result, diorang tinggalkan some of the cars dalam keadaan asal selama 4-5 hari (tak bukak, tak buat engine flush etc). Corrosion (karat) and mold (kulat) quickly set in dan pelbagai masalah lagi. Some of those cars mengalami total loss ataupun masalah yang sangat teruk that the owners had to quickly sell them off. Kesian kepada pemilik seterusnya kalau penjual tidak jujur atau pembeli kurang bijak.

Alhamdulillah, the people who handled my car were complete professionals. They did two cycles of engine flush/servicing (tukar transmission fluid dan engine oil) and changed and cleaned filters (RM300+) and charged RM150 for labour utk proses dismantling/assembly dan pengeringan. My ECU was alhamdulillah, unaffected (orang cakap masa tu kalau rosak ECU abislahhh). Model kereta sekarang ada sealed fueled systems so mungkin takkan kena damage teruk sgt.

But,
Disebabkan some “good samaritans” decided to force open my car masa the flood so that they could push it to higher ground, water gushed in (as opposed to seeping in) and my central locking system got busted. I only realised this masa nak ambil kereta. I was charged RM120 per door to fix the problem, and this brings us to

Rule 3:
Leave the car as it is, where it is, sampai air surut. Unless ada sebab2 penting macam anak terperangkap kat dalam ke, etc.

Bak kata Ringo Tan, chief mechanic kat workshop tu:
“Kadang-kadang kak, orang ni niat baik nak tolong kita, tapi alih-alih lagi menyusahkan kita,” he said in very fluent BM, in reference to the dudes who set me back RM480 because they force-opened my car door.

Jadi, in the end, total bill aku RM960. Yes, under RM1,000. Alhamdulillah, doa aku makbul. Dan aku rasa, workshop di Kampung Baru tu dah banyak aniaya customers dia sbb RM5k? Come on.

IKLAN

Orang tak percaya aku dapat repair kereta aku bawah RM1k.
Diorang ingat, lagi sebulan masalah la tu. Tapi kereta aku tu dapat dipandu tanpa masalah for eight years, when it was sold to upgrade my car. I regularly checked it for rust or corrosion but tiada kecuali pada tempat2 biasa yang kereta tak kena banjir pun akan kena (bawah kereta)

A cab driver once told me that he carried a passenger who lost his Mercedes to a flood. Kereta tu masih ada bayaran balik berbaki RM240,000. The Mercedes was not insured against floods. So that passenger had to pay the installments AND the installment for a new car. May Allah ease his affairs. Sedih mendengarnya.

So that’s my experience. I hope adalah sedikit sebanyak boleh membantu. Aku bukan pakar kereta dan pengetahuan aku sangat limited, hanya based on pengalaman dan pembacaan.

Sumber : Sakina Mohamed

ARTIKEL MENARIK : “Jual Murah Niatkan Atas Nama Arwah Anak Yang Kemalangan Di Kawasan Ini…” -Lelaki Ni Jual Roti Canai 50 Sen!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!