Pengalaman mengerjakan umrah bersama ahli keluarga tentunya menjadi kenangan yang begitu manis untuk dikenang. Apatah lagi dengan melakukan ibadah ini akan menjadikan jiwa seluruhnya menjadi lebih tenang dan hubungan kekeluargaan juga menjadi lebih akrab.

Menyentuh tentang menunaikan ibadah umrah bersama keluarga, pastinya sebelum ke sana tentu ada persiapan-persiapan rapi yang harus dilakukan agar perjalan umrah menjadi lancar. Apatah lagi, jika itu merupakan ziarah pertama kali.

Sering juga kita terbaca perkongsian tentang persiapan yang harus dilakukan di media sisoal, namun berbeza dengan perkongsian nan satu ini. Bila mana Puan Afidah Ayob menyenaraikan tip dan panduan umrah bersama anak istimewa, sebagai mana apa yang telah dilakukannya.

Jom semak.


TIPS DAN PANDUAN MENUNAIKAN UMRAH BERSAMA ANAK ISTIMEWA.

“Ya Allah, tambahkanlah rezeki kepada kami, agar kami dapat mengunjungi rumah-Mu yang agung, menziarahi Rasul-Mu yang mulia, pada tahun ini dan tahun-tahun berikutnya bersama satu keluarga dalam keadaan kami yang terbaik.”

Kerjakan Umrah Bersama Anak Istimewa, Ibu Ni Kongsi Pengalaman & Tip Bermanfaat!

A PERSEDIAAN SEBELUM

1) DOA

Doa ialah senjata orang mukmin. Dari saat kita menetapkan hati untuk pergi menunaikan umrah bersama anak istimewa, pintalah kepada Allah agar hajat kita ditunaikan dan dipermudahkan.

2) BERKHATAN

Sebaik-baiknya, khatankanlah anak jika berhasrat membawa anak lelaki. Ini untuk memastikan perjalanan umrah kita lancar dan tidak menjadi keliru dan tidak yakin. Rujuk https://www.facebook.com/notes/tabung-haji-travel/soal-jawab-permasalahan-umrah-kanak-kanak-yang-mumayyiz-dan-tidak-mumayyiz/540153509489791/.

Aiman kami khatankan beberapa bulan sebelum pergi menunaikan umrah pertama kami dahulu.

3) AGENSI UMRAH

Carilah agensi umrah yang boleh dipercayai dan yang dicadangkan oleh mereka yang pernah pergi (Contoh: THO Travel & Tours , Andalusia Travel & Tours)

Pastikan agensi dapat menyediakan tempat penginapan seperti diiklankan. Banyak kes yang berlaku, bila sampai di haramain, hotel yang diberi sudahlah tidak sama seperti yang dijanjikan, kurang selesa malah jauhnya berganda.

Sebaiknya ambil bilik untuk satu keluarga untuk memudahkan penjagaan anak bersama dan pilih pakej yang menawarkan hotel yang dekat dengan masjid. Boleh lakukan carian di google map atau di internet.

IKLAN

Maklumkan kepada pihak agensi tentang kondisi anak istimewa yang bakal kita bawa bersama untuk mereka mengambil langkah yang sewajarnya. Pastikan kita maklumkan kepada pihak TA jika anak kita perlu membawa tabung oksigen kerana TA perlu menghantar surat kepada pihak penerbangan lebih awal untuk tindakan lanjut.

Dalam hal ini, alhamdulillah, kami sekeluarga pergi menunaikan umrah secara persendirian. Jadi kami dapat memilih hotel mengikut bajet kami dan paling penting kedua-dua hotel yang diduduki hanya di seberang jalan masjid.

4) KESIHATAN

Ikhtiar untuk meningkatkan ketahanan tubuh anak termasuk mengambil suntikan tambahan, mengambil supplements dll.

Jika anak mengalami epilepsi, pastikan membawa surat pelepasan daripada doktor di hospital bagi ubat terkawal.

Pastikan juga stok ubat sawan atau ubat-ubat lain mencukupi. Tips : Simpan di beberapa tempat berasingan. Cth : Bawa dalam ‘hand luggage’ dan beg besar. Jika ada kecemasan, kita masih punya stok yang disimpan di tempat lain.

Ambil maklumat daripada TA tentang lokasi hospital terdekat di Makkah dan Madinah. Sekurang-kurangnya, jika berlaku kecemasan dan wakil TA tidak dapat dihubungi, kita dapat membawa anak terus ke hospital.

5) CARA MEMBAWA ANAK DI HARAMAIN

Kerjakan Umrah Bersama Anak Istimewa, Ibu Ni Kongsi Pengalaman & Tip Bermanfaat!

Stroller tidak dibenarkan sama sekali memasuki masjid. Ada ruang untuk tempat penyimpanan di luar tetapi risiko untuk diambil orang masih ada. Hanya kerusi roda dibenarkan dibawa masuk terus ke masjid. Jadi jika mahu membawa anak bersama ke masjid, pertimbangkan samada mahu membawa kerusi roda atau ‘baby carrier’. Jika masih mahu membawa stroller, beli sahaja stroller yang agak murah supaya kita tidak terkilan jika diduga kehilangan.

IKLAN

6) CUACA

Untuk persiapan material, minda dan fizikal, lakukan sedikit pencarian tentang cuaca di bulan kita bakal pergi kerana cuaca di sana agak berbeza dengan cuaca di Malaysia. Panas dan sejuknya kering menyebabkan kulit cepat kering dan pecah.

Pengalaman menunaikan umrah dalam dua musim berbeza membawa kenangan yang tersendiri. Suhu pernah turun hingga 7 darjah celcius semasa kami tiba di Madinah.

7) PERSEDIAAN FIZIKAL

Walaupun anak tidak boleh berjalan semasa mengikut kita untuk menunaikan umrah, bawa anak juga bersama dalam aktiviti supaya dia biasa dengan keadaan yang bakal ditempuhi semasa tawaf atau bersaie. Namun, jika berhasrat untuk mengendong anak, pastikan anda berlatih dalam keadaan yang sama.

B. SEMASA DALAM PERJALANAN

1) Pastikan anak mendapat rehat dan tidur yang cukup semasa mula melakukan perjalanan kerana perjalanan ke Makkah akan mengambil masa minimum 9 jam jika tanpa henti.

C. TIBA DI HARAMAIN

1. Memandangkan dataran di Masjidil Haram dalam proses renovasi, jemaah yang dibenarkan masuk untuk satu-satu masa agak terhad. Kerusi roda mungkin tidak dibenarkan sama sekali di dataran waktu jemaah biasa ramai di dataran.

Ini cadangan kami berdasarkan pengalaman.

IKLAN
  1. Suami tawaf dahulu di dataran. Isteri menjaga anak sambil menunggu di tempat yang dijanji. Kami suka berjanji untuk bertemu di tempat tepi lampu hijau. Isteri boleh ambil masa untuk solat sunat, membaca Al-Quran, berzikir sementara menunggu suami selesai tawaf.

Kerjakan Umrah Bersama Anak Istimewa, Ibu Ni Kongsi Pengalaman & Tip Bermanfaat!

2. Mengendong anak semasa tawaf umrah wajib perlu dipertimbangkan kerana bimbang melanggar syarat sah tawaf khususnya untuk memastikan anak tidak buang air semasa kita mengendong.

Selepas itu, suami ambil giliran menjaga anak dan isteri pula melakukan tawaf sebelum sama-sama pergi untuk melakukan saie.

3. Tempat tawaf di tingkat atas disediakan untuk mereka yang berkerusi roda. Jaraknya tidak sama dengan di dataran. Dataran boleh mengambil masa hanya 15 minit jika suasana lengang tapi di tingkat satu, tawaf boleh mengambil masa selama sejam untuk tujuh pusingan sejauh kira-kira 7km.

2. MELAYAN KARENAH ANAK

Berlapang dada jika kita tidak dapat berjemaah setiap waktu di masjid jika anak nampak kurang sihat dan letih. Beri peluang kepada suami untuk berjemaah di masjid. Usai solat, suami berilah keizinan kepada isteri untuk pergi pula ke masjid.

Kerjakan Umrah Bersama Anak Istimewa, Ibu Ni Kongsi Pengalaman & Tip Bermanfaat!

Jika ingin beriktikaf di masjid, bawa bersama sedikit bekalan makanan dan minuman untuk anak dan barang-barang keperluannya. Bawa sekali spray wuduk untuk berwuduk. Jika wuduk terbatal, kita dapat mengambil wuduk semula tanpa perlu keluar daripada masjid.

3. MEMASUKI RAUDAH

Berdasarkan pengalaman, cuti sekolah bulan Mac selalunya antara waktu puncak sibuk di haramain. Saya tidak galakkan isteri membawa anak yang kecil untuk memasuki Raudah kerana risiko berhimpit-himpit memang tinggi, bimbang anak terlepas daripada pegangan dan terjatuh. Sebaliknya, mungkin suami boleh membawa anak untuk masuk ke Raudah.

Terdapat laluan untuk pengguna kerusi roda bersama penjaganya menuju ke Raudah. Cuma ada masa, keadaan menjadi agak tidak terkawal di dalam bila jemaah daripada laluan biasa cuba pula memasuki kawasan pengguna kerusi roda ketika mereka sudah hampir keluar daripada Raudah.

Kami turut catatkan perjalanan umrah pertama kami di buku “Lihat Langit Tinggi-Menggapai Impian Aiman”.

Kerjakan Umrah Bersama Anak Istimewa, Ibu Ni Kongsi Pengalaman & Tip Bermanfaat!

Labbaika Allahumma labbaika, labbaika laa syariika laka labbaika, inal hamda wan ni’mata laka wal mulka laa syariika laka. (Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah. Aku penuhi panggilan-Mu ya Allah dan tiada sekutu apapun bagi-Mu. Sesungguhnya puji, nikmat, dan kekuasaan hanya bagi-Mu tanpa sekutu apapun bagi-Mu)

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

sumber : Afidah Ayob via MyCp

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI