Menurut laporan berita hari ini, Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kuala Lumpur, Selangor dan Sabah serta beberapa lokaliti di negeri-negeri lain dilanjutkan sehingga 14 Jan 2021.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan dibuat selepas mendapat nasihat dan penilaian risiko daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berdasarkan trend dan peningkatan kes positif COVID-19 di kesemua kawasan berkenaan selain kewujudan kluster baharu di Kuala Lumpur.

Pelaksanaan PKPB di tiga negeri berkenaan dan beberapa lokaliti di negeri-negeri lain sebelum ini dijadualkan tamat pada 31 Dis.

Dalam pada itu, pengumumkan ini telah mendapat pelbagai reaksi kebimbangan daripada pihak termasuk ibu bapa yang melahirkan kerisauan mengenai sesi persekolahan yang bakal bermula pada 21 Januari 2021.

Ada yang melahirkan pertanyaan adakah wajar melakukan persiapan persekolahan memadangkan kes semakin meningkat. Dengan ini, para ibu bapa berharap pihak Kementerian Pendidikan Malaysia dapat memberikan penjelasan mengenai situasi yang tidak menentu kini.

Begitu juga dengan pandangan seorang guru ini yang berpendapat pihak KPM membuat pengumumkan lebih awal agar memudahkan ibu bapa membuat persiapan persekolahan dengan sempurna.

IKLAN
Kes Covid-19 Semakin Meningkat, Sesi Persekolahan Jadi Tanda Tanya Ibu Bapa.
Gambar sekadar hiasan

Saya bukan nak memandai-mandai, cumanya saya sangat berharap agar pihak KPM dapat mengumumkan lebih awal sama ada sesi persekolahan bagi sesi 2021 akan dibuka seperti yang telah ditetapkan atau terdapatnya penangguhan tarikh.

Pengumuman awal ini pasti akan melegakan ramai pihak terutamanya buat rakan-rakan guru yang bertugas di borneo. Saya dimaklumkan ada antara mereka yang perlu pulang 2 minggu lebih awal kerana kerana perlu berkuarantin selama 14 hari.

Disamping itu, pengumuman awal ini juga pasti sangat membantu para ibu bapa untuk merancang dalam pengurusan anak-anak mereka yang bersekolah.

IKLAN

Melihat kepada statistik kes yang tidak berkurang ini pasti menimbulkan pertanyaan dalam kalangan ibu bapa dan guru-guru sama ada sesi persekolahan akan dibuka mengikut jadual yang telah ditetapkan ataupun tidak.
Sekian.

SIAP SEDIA PERSEKOLAHAN ANAK

Antara komen ibu bapa yang mengharapkan pihak KPM membuat pengumumkan lebih awal bagi pengesahan sesi dipersekolahan di teruskan atau sebaliknya.

IKLAN

Setuju..kami tak buat apa2 persiapan lagi…tunggu kut ada perubahan. Kang tak muat baju anak..hu hu

Saya setuju, harap juga bagi keputusan yang betul-betul sahih, taknak sekejap uturn ke lain. Penat…

Btl cikgu… Kami sbg ibu bapa pon tertanya – tanya. Bukan ape mudah utk membuat persediaan persekolahan anak2. Klu ikut kan kes yg tinggi…agknya kemungkinan sek secara pdpr… Apepun kite tetap tggu…

betul tu cikgu…saya setuju..kalau bagitau awal sekurang²nya dipermudahkan segala urusan buat semua….baik guru²…ibu bapa dan pelajar²….sebagai parents kita kena terima pada masa hadapan pembelajaran pdpc dirumah menjadi tanggungjawab parents sepenuhnya selain guru.

Sumber: Mohamad Hakim & Bernama