Berita ini pastinya mengejutkan ramai pihak apabila didapati negara Jepun mengesahkan kes pertama varian Omicron XE melibatkan seorang wanita yang tiba di lapangan terbang Narita, Tokyo pada 26 Mac, menurut Agensi Berita Kyodo.

Apa yang membimbangkan, wanita berusia 30-an itu tinggal di Amerika Syarikat dan tidak menunjukkan sebarang gejala ketika tiba di lapangan terbang, menurut Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan pada Isnin.

Difahamkan, wanita berkenaan telah menerima dua suntikan vaksin Pfizer Inc.,. Bagaimana pun, wanita itu didapati positif varian itu ketika menjalani ujian saringan di lapangan terbang. Selanjutnya wanita itu menerima rawatan di pusat kesihatan sebelum dibenarkan keluar setelah tempoh kuarantin tamat.

Apa itu Omicron XE

Kes Pertama Varian Omicron XE Di Jepun, Ramai Mula Risau, Lebih Mudah Ditularkan!

Omicron XE merupakan strain XE gabungan subvarian BA.1 dan BA.2 Omicron.

Menurut laporan, kadar kebolehjangkitannya 12.6 peratus lebih cepat berbanding BA.2, meskipun butiran lanjut mengenai varian baharu itu belum diketahui.

Penyelidik mengesan satu mutasi baharu Covid-19 varian Omicron dinamakan XE yang menunjukkan tanda-tanda awal ia lebih mudah ditularkan daripada varian induk Omicron.

Kira-kira 1,100 kes varian XE direkodkan di Britain setakat 5 April, menyumbang kurang satu peratus jangkitan di negara itu.

IKLAN

South China Morning Post melaporkan, pada 22 Mac lalu, pihak Agensi Keselamatan Kesihatan (HSA) United Kingdom, sudah mengenal pasti 637 kes membabitkan varian Omicron XE di Britain.

Malaysia tiada kes jangkitan

Dalam pada itu ramai yang meluahkan rasa kebimbangan dengan virus baru ini. Tambahan pula negara dalam tempoh peralihan ke fasa endemik.

Menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, Malaysia tidak mencatatkan jangkitan kes mutasi baharu varian Omicron dinamakan XE, yang lebih mudah berjangkit berbanding mana-mana varian Covid-19 setakat ini.

“Varian Omicron contohnya lagi tinggi (kesnya) daripada Delta sebab itu kes meningkat tetapi keseriusannya lebih sederhana daripada Delta maka unit rawatan rapi juga tidak penuh seperti dulu.

“Jadi varian baharu ini kita kena tengok daripada negara lain sama ada kebolehjangkitan tinggi atau keseriusan yang tinggi barulah kita ambil langkah-langkah sepatutnya,” katanya pada sidang media selepas melawat Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) baru-baru ini.

IKLAN

Meninjau di media sosial, carian mengenai ‘omicron xe malaysia’ menjadi popular. Nyata, ia membuatkan ramai yang meluahkan rasa bimbang dengan penularan variant ini. Malah difahamkan ia mudah disebarkan.

Jadi hati-hati semua, terutamanya tidak lama lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

Sumber: Malaysiakini BM  , Bernama  dan Harian Metro

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH

IKLAN
Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah

Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN 

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

Kes Pertama Varian Omicron XE Di Jepun, Ramai Mula Risau, Lebih Mudah Ditularkan!